Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '18

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Revaklar Şehri Kızıl Bologna

Revaklar Şehri Kızıl Bologna
 

Revakların önemini hiç fark etmedim bu şehre gidinceye kadar. Bir şehirde yağmur yağarken ilk defa şemsiyesiz rahat gezdim.Tarihin geçmişten bugüne kadar hiç bozulmadan geldiğini gördüm. Sıra sıra binalarında, yükselen kulelerinde, dar sokaklarında geçmişi yaşadım. Çevreye baktığımda Emelia Romagna eyaletinin başkenti olan Bologna'da verimli Po Ovasının dağlarla buluştuğunu tarımsal zenginliğin şehre ve mutfağına nasıl yansıdığına şahit oldum.

Milattan Önce 1000 yılda kurulmaya başladığı tahmin edilen şehirde kırmızı tuğladan yapılmış tarihi yapıların arasında yürürken kendimi ortaçağda hissettim. Keltlerin, Etrüsklerin, Roma İmparatorluğu'nun, Lombarda krallığı'nın, Kutsal Roma Germen İmparatorluğu'nun, Papalık Devleti'nin ve sonrasında Birleşik İtalya Krallığı'nın yöteimine giren şehrin her döneme ait izleri taşıdığını gördüm. Sahip olduğu verimli ve zengin toprakları, ticari ve stratejik yolların kesişme noktası olması nedeniyle  niçin her dönemde zengin ve ilgi çeken bir bölge olduğunu  öğrendim. 

Bologna Avrupa'nın en eski, bazı dönemlerde en kalabalık ve en gözde şehirlerinden biri olmuştur. Ekonomik ve sosyal özelliklerini günümüze kadar korumuştur. Verimli toprakları ve bilge insanları ile Avrupa'nın en aydınlık yüzü olmayı ve hep ön planda olmayı başarmıştır. Dünyanın en eski üniversitesi olan Bologna Üniversitesi bu şehirde bulunmaktadır. Bu üniversitede başta Dante, Kopernik, Erasmus ve Markoni gibi nice düşünür ve bilim adamları yetişmiştir. Üniversitenin tarihi binaları şehrin içinde bulunmaktadır.Her biri zengin sanat eserleri ile dolu olan bu yapılar gezginlerin rotası içinde yer almaktadır. 

2. Dünya savaşında şehir ağır zarar görmesine rağmen bu yaralarını kısa zamanda aşmış ve merkezi konumu ve ticaret yolları üzerinde yer alması yanında güçlü kooperatifleri ile yaralarını kısa zamanda sarmıştır. sanayi ve ticaret yanında sosyal yaşamda da büyük adımlar atmış, İtalyan kooperatifçilik hareketininin her alanda başarılı örneklerinin yer aldığı ve sosyal kooperatifçiliğin doğduğu bir şehir haline gelmiştir.

Şehirde kooperatiflere ait marketler, kitapcılar, yaşlıdan çocuğa her yaşta insana hizmet eden sosyal kooperatifler gözünüze çarpar. Kooperatiflerin kurduğu ve işlettiği tarladan tabağa yöredeki her ürüne ve yöresel yemeklere yer veren 20 dönüm alanda bisikletlerle gezme imkanı sunan, ürünlerin üretimini rehberlerle gezdiren,anlatan ve öğreten gıda AVM'si FİCO Eataly sizi büyüler. 

Şehrin merkezi olan Piazza Maggiore Meydanı tarihi binalarla çevrilidir. Bu binaların arasında şehrin zenginlerinin 12 yüzyılda yaptırdığı kulelerden ayakta kalan Assinelli kuleleri göze çarpar. Bunlardan biri kısa ve eğiktir. Diğeri ise uzundur. Meydanda dünyanın en büyük kiliselerinden biri olan San Petronio bazilikası bulunmaktadır. Neptün çeşmesi, Halk meclisi olan Palazza Comunale, Borsa Binası olan Salla Borsa burada yer alır. Çevrede gezilecek zengin kolleksiyonlara ve sanatsal değeri ön planda olan müzelere rastlarsınız. Şehirde birde küçük Venedik vardır. 

Şehrin merkezinde çeşitli köşelerinde göçmenlere de yer veren  açık pazarlar kurulmaktadır. Her türlü rengarenk eşya ve el sanatı bu alanlarda satılmaktadır. 100 bini öğrenci olmak üzere nüfusu 400 bine varan şehirde kalabalık cadde ve sokaklarda her ülkeden insana rastlamak mümkündür. Birde çevreye yakın Floransa, Venedik, San Marino gibi diğer tarihi İtalyan şehirlerinden gelen günlük turist akımını dikkate aldığınızda nüfusu dahada artmaktadır. 

Bologna her şeyi ile farklı bir İtalyan şehirdir.Eski tarihlerden günümüze görünüşü ve görüşleri ile  farklarını ortaya koymaktadır. Zengin tarihi, kültürel ve konomik özellikleri ile Şişman şehir,  Bilgili Şehir, Kızıl şehir, Kuleler şehri diye adlandırlır. Gezenlerin anılarında diğer İtalyan şehirlerine göre samimi, sıcak ve kucaklayabilleceğiniz farklı bir tat bırakır. Sokaklarda yağışlardan ıslanarak yürüdüğünüzde,, su birikintilerinden üstünüz kirlendiğinde, güneşin altında  sıcaktan bunaldığınızda keşke her şehirde Bolona'daki gibi revaklar olsa dersiniz. 

 

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..