Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '17

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Rize ve Çevresinde Sanayi ve Teknoloji

Rize ve Çevresinde Sanayi ve Teknoloji
 

Rize ve çevresinde bir hafta süren bir tatil yaptım. Baba ocağı Rize’de olduğundan konaklama sıkıntısı çekmeyince bütün zamanımı uzun zamandır görmediğim veya daha önce hiç görme fırsatı bulamadığım yerleri ziyaret etmek oldu. Bir yandan  yörenin zaten herkesçe bilinen doğal güzelliklerini yaşarken, bir yandan da sanayi ve teknoloji alt yapısını inceledim. Varmış olduğum sonuçları maddeler halinde şöylece özetleyebilirim:

             - Rize ve çevresinde neredeyse tamamen çay sanayinden ibaret. Başka sanayi kolları yok gibi bir şey.

            -Üstelik mevcut çay fabrikalarının teknolojisi çok eski. Çaykur’a ait çoğu fabrika hâlâ kömürle çalışıyor. Sadece İyidere’de bulunan Çay Paketleme Fabrikası oldukça büyük ve son teknolojiyle çalışacak.

            - Özel sektöre ait fabrikalar da çok iptidai. Bina ve tesisler dökülüyor. Kısa yoldan kuru çay elde edip, zengin olma amacı var.

            - Çay dışı sanayinin büyük çoğunluğu un ve kereste fabrikalarından ibaret. Bunların tamamı da modası geçmiş teknoloji ile işliyor.

            - Kalkandere bölgesinde yıllardır bir organize sanayi bölgesinin kurulduğunu biliyoruz – Sahilden oldukça içerde olan bu OSB’nin kuruluş yeri çok isabetli olmasa gerek-  Ancak ne zaman biteceğini kimse bilmiyor. Belki çay dışı sanayiler buraya taşınınca modern fabrikalar kurulur.

            -Katma değeri yüksek elektronik, makine gibi sanayi dalları hiç kimsenin aklının ucundan geçmemiş.

            -Rize’nin ünlü Rize bezini işleyecek modern bir tekstil fabrikası bile kurulamazken elektronik sanayini kim düşünür?

            -Bölgede tam dört Fen Lisesi, birçok endüstri meslek lisesi, teknik liseler ve bir üniversite olmasına rağmen bu eğitim kurumlarıyla sanayi arasında  işbirliği zemini kurulamamış.

- Fen lisesi mezunlarının devam edeceği, mühendislik düzeyinde eğitim yapacak bir ileri teknoloji enstitüsünün kurulması çok yararlı olabilir.

-Mevcut sanayi kuruluşlarının çevre duyarlılığı mevcut değil. Birçok sanayi kuruluşunun atıkları derelere akıyor. Bu yüzden bir zamanlar yüzülen ve suyu içilebilen dereler şimdi girilmiyecek kadar pis. Tabii bunda mantar gibi biten çok katlı binaların da büyük payı var.

-Aynı şekilde başta çay olmak üzere bütün gıda sanayi dallarında uluslararası standartta bir hijyen uygulaması gerekiyor.İlgili resim  

İYİDERE ÇAY PAKETLEME FABRİKASI İNŞA HALİNDE..

                                                 

…………………  ………………………………

 

Anladığım kadarıyla bölgeye biçilen rol turizm. Yani yayla turizmi. Ancak doğal güzelliklere zarar vermeyecek, çevreye duyarlı güçlü bir sanayi yapısı olmadan artan nüfusu beslemek mümkün olmayacaktır. Yaylaları otel ve motellerle doldurup binlerce işsizi çalıştıramayacağımıza göre, Rize ve çevresinde sanayi ve teknoloji olgusunun önemi hiçbir zaman azalmayacaktır.  

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..