Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '14

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Ruh-Zihin-Beden üçgeninde İnsan

Ruh-Zihin-Beden üçgeninde İnsan
 

Kendin olmak, insan olmada en önemli nokta dedik. İnsan olarak kendin olmada bizi oluşturan boyutlara biraz değinmek istiyorum bu yazımda.

İnsanoğlu bildiğimiz ve hissettiğimiz gibi, ruh-beden ve zihinden oluşan bir canlı. Bu üç boyuttaki farkındalık ölçüsü, kişinin ne kadar doyumlu ve mutlu bir hayat yaşayacağında en önemli etken.

Beden insanı oluşturan fiziksel boyut. İnsanın dış dünyayla temasını ve orada var olmasını sağlayan yanı. Bir anlamda davranış boyutunu temsil ediyor ve genelde diğerleri kişiyi, bu boyutuyla değerlendiriyor.

Ruh, insana dair en gizemli ve bilinmez yan. Bunun sebebi de eğitimden toplumsal düzenimize her şeyin görünen sistem temelinde kurulmuş olması. Genel anlamda 5 duyumuzla algıladığımız şeyler günlük hayattaki gerçekliğimizi oluşturuyor. Hal böyle olunca süptil (ince) aleme ait ‘ruh’ göz ardı ediliyor. Ruh, bir insanın evrenle, bütünsel akışla olan  bağlantısını temsil ediyor. 5 duyumuzla algılayamadığımız, ancak hissedebileceğimiz bir olgu.

Zihin, kişinin dünyayla temasındaki algı boyutu. Kişi bütünü(evreni) hissettiği ve bildiği ölçüde düşünüyor; sonra o düşünceye göre duygu geliştiriyor ve en sonunda da o duygu güdümünde beden aracılığıyla davranışa geçiyor.

PEKİ İNSANA DAİR BU BOYUTLARIN, İNSAN HAYATINDAKİ ROLLERİ NE ?

Öncelikle bu boyutların denge içerisinde, yani birbirleriyle iletişim halinde olmaları, insanın kendi potansiyellerini gerçekleştirmelerinde ve kendi özlerini yaşamalarında önemli. Bu, şu demek;

Zihnin, ruhtan gelen istekleri ve yönlendirmeleri doğru algılayıp bedene doğru aktarması, böylece bedenin uygun davranışta bulunması… Zihnin, bedenle ruh arasındaki köprü görevini görmesi…

Kişi, zihin aracılığıyla bütünden alıyor, kendinden geçiriyor yeniden bütüne aktarıyor. Bütünden alınıp bütüne verilen bir sistem, ‘ne ekersen, onu biçersin’ anlayışını da beraberinde getiriyor. Bu da bize attığımız her adımdan sorumlu olduğumuz hassasiyetini yaşatıyor.

Bu hassasiyeti de hissederek zihin, beden ve ruh boyutlarımızı deneyimlemeye odaklandığımız bir hafta olsun !

 

Sevgi ve farkındalıkla…

 

 

 
Toplam blog
: 14
: 404
Kayıt tarihi
: 24.09.14
 
 

Hilal Usta, İstanbul Üniversitesi,Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden 2002 yılında mezun..