Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '14

 
Kategori
Dünya
 

Rusya-Kazakistan-Belarusya Mayıs'2015 ayında Avrasya Ekonomik Birliği anlaşması imzalayacak !

Rusya-Kazakistan-Belarusya Mayıs'2015 ayında Avrasya Ekonomik Birliği anlaşması imzalayacak !
 

Sovyetler Birliği, Rusya liderliğinde geri mi dönüyor ?


Mayıs'2015 ayında Rusya, Belarusya ve Kazakistan Avrasya Ekonomik Birliği anlaşması imzalayacaklar. Halihazırda aralarında Gümrük Birliği olan bu ülkeler aynı zamanda ortak para birimi ("altın") kullanımına da hazırlanıyorlar. Kırgızistan, Ermenistan ve Tacikistan birliğe dahil olmaya şimdiden talip olan ülkeler arasında.

“Altın” para birimine geçiş için öngörülen tarih 2025 olmasına rağmen, Kırım’ın ilhakından dolayı Batı ülkelerinin Rusya’ya karşı uygulamayı planladığı uluslararası ekonomik yaptırımların sertleşmesi halinde uygulamaya 3-5 yıl içinde geçilebilir.

Ortak para birimi fikri, 2012 yılında Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’den çıkmış ve Vladimir Putin’de bu fikri desteklemişti. Ortak para birimine geçiş ile birlikte üye ülkeleri bağlayıcı kararlar alma yetkisi olacak Avrasya Merkez Bankası kurulması planlanıyor. “Altın” para biriminin ilk olarak Petr-I zamanında (Deli Petro) 1704-1718 yılları arasında gümüşten döküldüğü biliniyor. Peter-I, Rusya’yı İmparatorluk haline getiren Çar'dır.

Üstelik durum sadece bundan ibaret değil. Rusya son günlerde üst üste gelen olağanüstü olaylara hiç de şaşırmış gözükmüyor. Sanki gizli bir el düğmeye basmış gibi ardı ardına olan bu gelişmeler ya belirli bir yerden yönetiliyor ya da Rusya bu olasılıkları öngörmüş ve dersine iyi çalışmış olduğu anlaşılıyor. 

Kırım’ın ardından Donetsk, Harkov ve Lugansk’da hükümet binaları işgal ediliyor, bağımsızlıklar ilan ediliyor, referandum ile Rusya’ya bağlanmak için bildirilerde bulunuluyor. Ayrıca Gagavuzlar Moldova’da;“Avrupa Birliği ile görüşmelerin devam etmesi halinde Rusya’ya bağlanma” niyetlerini yüksek sesle dile getiriyorlar. Rusya'ya düşen ise sadece "halkın kendi iradesi ile aldığı karara saygı duymak" kalıyor !!!

Rusya'nın akıllıca yönettiği dış politikasına imreniyor insan. Tek kurşun atmadan, tek bir kişi öldürmeden Suriye'yi senelerdir ayakta tutuyorlar. Ayrıca Kırım'ı bir oldu bittiyle topraklarına kattılar. Amerika gibi işgal ettiği yerlerde milyonlarca ceset bırakmıyorlar.

Avrupa Birliği'nin Türkiye’yi hiçbir zaman tam üye olarak kabul etmeyeceği herkesin malumu. Buna rağmen Avrupa Birliği görüşmeleri sadece “yüzümüzü batıya dönmüş görüntü vermek için” devam ettiriliyor. Müktesabata uyum sağlamamız konusunda Avrupa Birliği'nin hiç de aceleci olmaması bunun en önemli kanıtıdır. Bu durum hem Avrupa Birliği hemde Türkiye açısından tam bir ikiyüzlülüktür.

Aradan geçen 90 yıla rağmen cumhuriyet rejimini ve demokrasiyi sindirmeyi başaramayan Türkiye halkından Avrupa Birliği normlarını kabullenmesi beklemek ne kadar gerçekçi olabilir ki ?! Üstelik 12 senedir hükümette olan, önümüzdeki 12 sene de iktidarı kimseye bırakmaya niyetli olmayan ve "dindar nesil yetiştirme" çabasında olan bir hükümete sahipken, bizi ve çocuklarımızı nasıl bir gelecek bekliyor !

Recep Tayyip Erdoğan’ın Vladimir Putin'e şakayla karışık söylediği “Şangay Dörtlüsü”ne ya da yeni kurulacak olan “Avrasya Ekonomik Birliği” üyelikleri ülkemiz menfaatleri açısında daha akıllıca olacaktır. Böylece sanki batılıymış gibi rol yapmamıza da gerek kalmayacaktır. Rusya, verdiği sözlerin her zaman arkasında duran bir devlettir ve Avrupa Birliği gibi ikiyüzlü, Amerika gibi densiz değildir. 

 
Toplam blog
: 70
: 2722
Kayıt tarihi
: 28.12.08
 
 

1992 yılından beri yurtdışında yaşıyorum. Moskova Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü mezunuyum. Mosk..