Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Mustafa Orhan Ertuğruloğlu

http://blog.milliyet.com.tr/oertugruloglu

26 Temmuz '14

 
Kategori
Dünya
 

Rusya'ya boykot

Rusya'ya boykot
 

Rusya'ya yaptırımlar masada,


Doğu Ukrayna'daki Rus ayrılıkçıların liderleri Rus vatandaşı olsa da, bu Rusya'ya yaptırım gerekçesi olamaz. Eğer terörist oldukları anlaşılan "ayrılıkçılar" Rusya tarafından silahlandırılıp eğitilmişse durum değişir.

192 yolcusu Hollandalı Malezya uçağının düşürülmesinden sonra Hollanda hemen boykot çağrısı yapmadı. Uzunca bir süre bekledi.. Oysa ki Obama ve uçakta 10 vatandaşını kaybeden İngiltere Başbakanı Cameron derhal tavır koydular.

Yaptırım var, yaptırım var. Yaptırımdan yaptırıma fark var. Üst düzey politikacıların ve yetkililerin bankadaki mali varlıklarını dondurmak veya bu şahısların Avrupa-Amerika seyahatlerine kısıtlama getirmek kendi firmalarınıza fazla bir zarar vermez. Bunlar en kolay hayata geçirilecek yaptırımlardır.

Ahlaki değerlerinizi ve kurallarınızı uygulamayı düşündüğünüz gerçek yaptırımların size vereceği zarara hangi noktaya kadar tercih edeceğinizi tartmaya başladığınızda gerçek bir ekonomik boykot uygulamaya istekli olup olmadığınız anlaşılır.

Amerika'nın ve İngiltere'nin Rusya ile ticareti, Almanya, Fransa, İtalya ve Hollanda ile kıyaslandığında devede kulak kalır. Bu yüzden Avrupa Birliği, sıkı yaptırımlar konusunda ayak sürüyor. Fransa, Rusya'ya iki helikopter gemisi satmak peşinde. Çin'den sonra Almanya'nın en büyük ihraç pazarı Rusya, Almanya'dan makina ithal ediyor.

Uçakta 192 vatandaşını kaybeden Hollanda'ya gelince???

Hisselerinin büyük bir kısmı Hollanda'ya ait Shell'in patronları geçenlerde Rusya'daydı. Putin'le ekranlarda boy gösterdiler. Kuzey Sibirya'daki Schalin 2 petrol ve doğal gaz yatakları Shell'in en büyük projesi. Putin'in desteği olmadan Shell bu yatakları işletme hakkını alamaz.

Philips, Rus pazarına önemli ihracat yapıyor. Akzo-Nobel'in Rusya'da fabrikası var. Heineken bira fabrikası bölgede önemli satış yapıyor, Friesland Compina süt mamulleri ihraç ediyor. Westlandse üreticileri yaş sebze ve çiçek satıyor.

Tabii Rotterdam Rus mallarının en büyük transit limanı..

Bu ortamda kaba saba Rus ayrılıkçıların sebebiyet verdiği uçak faciası oldu.

Ahlaki değerler ve kurallar mı önemli ? Yoksa para mı? Bu soru yaptırımların çapını ve etkisini belirleyecek.

Rusya, Avrupa için ne kadar önemli?

İngiltere başbakanı Cameron Avrupa Birliğini kasdederek "Sanki bize ihtiyacından daha fazla Rusya'ya ihtiyacımız varmış gibi davranıyoruz" dedi.

Umarım öyledir 

 
Toplam blog
: 36
: 122
Kayıt tarihi
: 19.05.14
 
 

1964 Yılında Ankara ODTU ve 1971 yılında Birmingham Universitesi'nden mezun oldum..4 yıl TRT'de r..