Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '14

 
Kategori
Bilgisayar
 

SSD Disk teknolojisi ile bilgisayarınızı 10 kat hızlandırın

SSD Disk teknolojisi ile bilgisayarınızı 10 kat hızlandırın
 

Harddiski SSD ile değiştirin, bilgisayarınızı 10 kat hızlandırın.


SSD ile bilgisayarınızı hızlandırmaya ne dersiniz?

Edinmiş olduğum tespitler genelde bu teknolojinin pek bilinmediği yönünde. Ancak yeni üretilen notebooklarda kullanılması, tezgahlarda bu tarz bilgisayarların satışa sunulması; bilinirlik yönünde büyük etki sağlıyor. Bende ilk duyduğumda ne işe yaradığı konusunda fikir sahibi değildim.

Bilgisayarımın harddiskini yenilemek istediğimde yaptığım ufak bir araştırma ile SSD ile tanıştım. İlk gördüğümde verdiğim tepki aynen şöyle oldu: nasıl olurda bu kadar hızlı dosya aktarımı yapabilir? Manyetik HDD'ler gibi içerisinde bir disk yok. Tamamen çipler ve romlar ile dizayn edilmiş bu diskin yazma hızı marka ve modeline bağlı olarak saniyede 500 ila 700 mb arasında değişim gösteriyor. 

Manyetik diskin olmaması, fiziksel olarak SSD ile kıyaslandığında, belirlenen standartların dışına çıkamıyor. SSD'de böyle bir engelin olmaması büyük bir avantaj sağlıyor. Fotoğrafta gördüğünüz gibi, tamamen çiplerden oluşuyor. 

Dosyaların hızlı aktarımı bilgisayar kullanımını nasıl hızlandırıyor dersek. İşletim sisteminin açılabilmesi için disk üzerindeki dosyaların işlenerek ön belleğe atılması ve işlemcinin sıkça ihtiyaç duyduğu komutlara buradan ulaşması gerekir. Bu transferde büyük rol oynayan SSD ile bilgisayarın açılış hızını büyük oranda değiştirebilirsiniz. Benim bilgisayarım ortalama 7 saniyede açılıyor. (i3, 3GB, 120GB SSD,Linux Ubuntu 14.10) 

HDD ile kıyaslandığında ilk olarak ağırlığından bahsedebiliriz. Eğer bir notebook kullanıcısı iseniz ve sürekli taşıma ihtiyacı duyuyorsanız ağırlıktan tasaruf sağlayabilirsiniz. Bir HDD ortalama 750gr gelirken, en hafif SSD sadece 77gram gelmekte.

Bir Notebook'ta kullandığınızda HDD'ye göre daha az ısınan bir donanımınız olacak. Eğer ısı problemi yaşıyorsanız, bir nebze de olsa SSD sayesinde sıcaklığı da düşürmüş olacaksınız.

HDD'ler çalışırken, disk dönderip kafa diski okuma işlemi yaptığında, ortaya pek hoş olmayan yazma ve okuma sesleri duyulur. Bu sesler, özellikle akşam çıt çıkmadığında büyük oranda dikkat kaybı ve konsantre sorunu yaşatabilir. SSD sayesinde oluşan bu gürültüden kurtulabilirsiniz. Çünkü SSD çalışırken herhangi bir ses çıkarmıyor. 

HDD, ani bir hareket, hafif düşürme, çarpma, statik elektrik gibi etkenlere bağlı olarak hassas yapısı nedeni ile çabucak bozulurken, SSD daha dayanıklıdır ve bad sector oluşma kavramını ortadan kaldırdığı gibi düşürmelerde ilk bozulan parça olma özelliğini de kaybetmiş oluyor.

Bir oyuna girdiğinizi varsayalım. Oyunun yüklenmesi için bir durum çubuğu dolması gerekiyor. Loading... kısımlarında beklenen süreyi minumuma indirmiş oluyorsunuz. Çünkü SSD'nin yazma hızının yüksek oluşu kolaylıkla büyük oyunların Loading oranlarını azaltacaktır.

 

 

 
Toplam blog
: 2
: 543
Kayıt tarihi
: 28.11.13
 
 

Ankara, 1992 doğumluyum. Bilgisayar Programcısıyım. Teknoloji ve bilime olan ilgim beni sürekli a..