Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '08

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Sağlıkta halkla ilişkiler ve ekip çalışmalarında sosyal hizmet uzmanlarının rolü

Sağlıkta halkla ilişkiler ve ekip çalışmalarında sosyal hizmet uzmanlarının rolü
 

Halkla İlişkiler hizmetlerinin yürütülmesinde; bilgi, deneyim, iletişim becerileri ve mesleksel işlevselliğin niteliği ve felsefesi belirleyicidir. İnsanlar arası ilişkiler, insan ve çevre, psiko-sosyal boyut, iletişim teknikleri ve sosyal hizmet yöntem ve yaklaşımları ile bu alandaki gereksinimlerin karşılanmasında Sosyal Hizmet Uzmanlarının işlevi göz ardı edildiği sürece bu hizmetlerin bir yere varması olanaklı değildir.

Mevzuat açısından sağlık kurumlarında, konuyla ilgili yönetmelikte, Sosyal Hizmet Uzmanları “(Sosyal Çalışmacılar), Halkla İlişkileri yürütür” denilmektedir. Sosyal Hizmet Uzmanlarının görev tanımında yer alan bu durum ne yazık ki belli bir formata, uygulamada kavuşturulmadığından olsa gerek, yeterince önemi anlaşılamamış hizmetler olarak görülmektedir.

Böyle olunca, gazete ilanlarında bazı özel sağlık kurumlarına, bu konuda gelişi güzel, keyfi personel alımı yapılmakta olduğuna şahit olmaktayız. Bu ortalama ve genelci bir bakıştır ve bilimselligi öteler. Sonuç olarak ilgili ilgisiz, bilimsel yaklaşımdan uzak etkinlikler, sözüm ona halkla ilişkiler hizmeti olarak sunulmaktadır. Belki de bu yüzden, genel görünüm olarak her önüne gelenin yapabildiği işler olarak halkın nazarında yer etmektedir. Bu konuda bir standarda ulaşılmalı ve özel sağlık kuruluşlarında da halkla ilişkiler hizmetlerinin yürütülmesinde sosyal hizmet uzmanlarına daha çok yer verilmelidir.

Bu tür hizmetlerde; bilimsel anlayışa, mesleksel felsefeye, branşın önemine değer verildiğinde ancak hizmetler değerlenir. Branşa önem vermemek, işin ehline verilmemesi anlamı taşır. İşlerin gelişi güzel yapılmasına, kayıtsızlığa ve plansızlığa yol açan bu tür yaklaşımlar hizmet kalitesini ve işletme vizyonunu olumsuz etkiler. Dolaylı olarak ta hizmet alan insanların yaşam kalitesini etkilenir.

Sağlık alanında; ne zaman bilimsel disiplinlere, ne zam branşlara önem verildi, işte o zaman yaşam kalitesinden söz edilebilir. Ortalama ve genelci yaklaşımlar hizmetlerin gelişmesini engeller. Umursamazlık ve duyarsızlık sağlık hizmetlerine yansımamalıdır. Sağlık o kadar değerlidir. Keyfiliğe yer yoktur. Sağlık hizmetlerinin ekip işi olduğu baştan kabul edilmelidir.

SAĞLIK HİZMETLERİNİN TEMEL BİR İLKESİ OLARAK KABUL EDİLEN EKİP HİZMETİNDE : “Ekip; Bilgileri, becerileri, yetenekleri ve sorumlulukları yönünden birbirlerini tamamlayarak, aynı amaç için bir arada çalışan farklı meslek üyelerinden oluşur. Sağlık hizmeti ekibi içindeki hiçbir meslek üyesi diğerinden daha önemli ya da az önemli değildir.Sağlık Bakanlığı, Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Yönergesi (c) bendi, yeterince aydınlatıcı olup, bu temel ilkenin dışındaki yaklaşımlar sağlık hizmetlerinin gelişimine ve bütünlüğüne zarar verici nitelik taşır. Bu yüzden ayrımcı yaklaşımlardan kaçınılmalı ve sağlıkta psikososyal boyut ihmal edilmemelidir.

İnsana saygının, sevginin değeri ve önemi böyle bir bilince ulaşmakta yatmaktadır. İnsani hizmetlerde işlevsel olan sosyal branşlara ağırlık verilmelidir. Çünkü Tıp bilimi esasen sosyal bir bilimdir ve psikososyal boyut ihmal edilemeyecek kadar önemli olup, sağlıkta rehabilite edici, koruyucu, önleyici ve sağlığı tamamlayıcı nitelikler taşır. Sağlığın tanımında yer alan fiziksel ruhsal ve sosyal yönden tam iyilik hali kavramı bunu gerektirir. Tıbbi Sosyal Hizmetleri ve dolayısıyla Sosyal Hizmet Uzmanlarını doğrudan ilgilendiren Dünya Sağlık Örgütünün bu Sağlık tanımı, tüm boyutları ile bir bütün olarak görülmeli ve hizmetler sağlığın bu üç boyut bakımından titizlikle ele alınıp yeni hizmet modelleri geliştirilebilmelidir.

SHU. ALİ SONGÜL

 
Toplam blog
: 59
: 2276
Kayıt tarihi
: 31.10.07
 
 

1997 Hacettepe Üniversitesi mezunu sosyal hizmet uzmanıyım. Pozitif Psikoterapi, Aile ve Evlilik ..