Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '17

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Saman İthal Eden Ülkeye, 5 Bin Ton Et İthali Normal Değil mi?

Saman İthal Eden Ülkeye, 5 Bin Ton Et İthali Normal Değil mi?
 

Gazeteleri karıştırırken yeni bir kurumumuz dikkatimi çekti. Ekonomi Bakanlığı Müslüman nüfusun helal ürün talebini karşılamak ve bu ürünlere helal belgesi vermek amacıyla harekete geçmiş. Türk Akreditasyon Kurumu’ndan bağımsız olarak “Helal Akreditasyon Kurumu”nun kurulmasını öngören kanun taslağı hazırlanmış.

Bu haberi okuduktan sonra aklıma Sırbistan’dan ithal edilecek 5 bin ton et geldi. Bu kurum, bu ete de “helaldir” diyebilecek mi?

Neyse; bir tarım ülkesi olarak geldiğimiz durumu gösteren bu küçük örnek, belki bizi yönetenlerin aklını başına getirir ve tarıma yapılan kısıtlama ortadan kaldırılarak, ne samana, ne de ete ihtiyaç duymayız.

Tarımın ve hayvancılığın durumu ortada. Gelen bakan, gideni suçlarken, kimse de siz neyi paylaşmaya çalışıyorsunuz demiyor!

Yükselen maliyetlerini karşılamak için devletten desteğini alamayan ve serbest piyasa düzeni altında ezilen tarım üreticieri bir de hükümetin ithalat hevesiyle karşı karşıya. Bir zamanların tarım ülkesi olan Türkiye buğdayı bile dışarıdan ithal etmeye başlarken, hayvancılıkta da ithalat tam gaz sürüyor.

Özellikle son günlerde tarım ve hayvancılık ürünleri ithalatları sıklaşmış durumda. En son Sırbistan ziyaretinin ardından bilgi veren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Sırbistan ile 2 günde 16 anlaşma imzaladıklarını söyledi. Anlaşmalar arasında Sırbistan’dan 5 bin ton et ithal edilmesine yönelik karar da çıktı.

Kamuoyunda sert tepkiyle karşılaşan ve Türkiye’nin tarımda yaşadığı teslimiyet süreci samanda da yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde en son İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, artan saman fiyatları ve üyelerinin saman bulamaması nedeniyle Bulgaristan’dan 4 bin ton saman ithalatı yaptı. Bulgaristan’da tonu 40 dolar olan saman, Türkiye’nin yoğun ilgisi nedeniyle 50-65 dolardan satılıyor.

Bu kadar mı?

Türkiye’nin bir zamanlar mercimekle tanıştırdığı Kanada, şimdi Türkiye’ye mercimek satıyor. Üstelik Kanada, Türkiye’nin en çok mercimek ithal ettiği ülke haline geldi. Türkiye’de tüketilen mercimeğin yüzde 25’i ise Kanada’dan geliyor.

Bir diğer ‘yürek burkan’ ithalat ise buğdayda meydana gelmiş durumda. Türkiye ile yaşadığı uçak krizinin ardından Rusya’nın yaptırımlarına rağmen Türkiye, buğdayda da Rusya’ya bağımlı hale geldi. Rusya Federal Gümrük Servisi verilerine göre Türkiye’nin Rusya’dan ithal ettiği buğday yılın ilk 3 ayında 322 bin ton olurken, mayısta ithal edilen buğday miktarı ise geçen yıla göre 4 kat arttı.

Ne olmuştu?

Türkiye’nin ithalatta yaşadığı yüksek bağımlılık süreci yıllardır devam ederken, en son hükümetin Toprak Mahsulleri Ofisi eliyle aldığı karar çiftçilerin sert tepkisine yol açmıştı. Alınan karara göre TMO’ya 750 bin ton buğday ve nohut, 700 biner ton arpa ve mısır, 100 bin ton pirinci gümrük vergisiz ithal edebilme yetkisi verilmişti.

Gördüğünüz gibi karnımızı doyurmak için, başka ülkelerinin üreticilerine oluk oluk dövizi akıtıyoruz. Sonra da ne olacak bu ülkenin hali diye hayıflanıyoruz!

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..