Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '18

 
Kategori
Eğitim
 

Şefin Tavsiyesi: Edinburgh Dükü Uluslararası Ödül Programı

Şefin Tavsiyesi: Edinburgh Dükü Uluslararası Ödül Programı
 

Bu yazının hedef kitlesinin gençler olduğunu en baştan yazayım ki aramızda yanlış anlaşma olmasın! Gençlerin malum nedenlerle okumaya çok fazla vakitleri olmadığı için bu yazının muhatabının 35-40 yaş üzeri yetişkinler olduğunu da hemen belirteyim:)

Zira, tavsiye edeceğim program 14-24 yaş arası gençlerin katılımını destekleyen Edinburgh Dükü Uluslararası Ödül Programı.  Söz konusu program, dünyanın önde gelen gençlik başarı programı olarak, programda kazanılan deneyimleri becerilerle bir araya getirmeyi, dünya vatandaşları yaratmayı ve bu vesile ile gençleri hayata hazırlamayı amaçlıyor. 

Keşke bu programa isteyen bütün gençlerimiz katılabilse. (Kiminin ailesi izin vermeyebilir, kiminin programdan haberi olmayabilir, kimi isteksiz, kimi cesaretsiz, kimi güvensiz olabilir.)

Dilerseniz program ne sunuyor ana başlıklarına bir bakalım:

Programda dört ana bölüm var. Bunlar, beceri geliştirme, fiziksel gelişim, gönüllü hizmeti, macera ve keşif, toplumsal uyum kategorileri. Öğrenciler bu kategorilerden ilgilerine göre birini seçip, bu alanda ilerleme gösterebilirler. Ödül Katılımcılarının, 4 bölümde faaliyet seçip hedef belirlerlemeleri ve Altın kategorisi için bir Toplumsal Uyum Projesi'nde de yer almaları gerekmektedir.

Malumunuz toplumların refahını etkileyen faktörlerin başında eğitim, iş gücü, sağlık, rekabet gücü ve kişi başına düşen gelir kavramları zikrediliyor. Bu kavramların dikkate alınmasıyla ülkeler arasında değişik sıralamalar yapılıyor. Bu sıralamalardan birkaç örneği paylaşmak istiyorum.  

Kişi Başına Gelir, 65/192 ülke, (IMF, 2016)  

İnsani Gelişmişlik Endeksi 71/188 ülke,  (UNDP, 2015)

Küresel Rekabet Endeksi 51/137 ülke, (WEF, 2016)

İnsan Kaynakları Endeksi 75/130 ülke, (WEF, 2017)

İngilizce Kullanma Yeteneği 62/80 ülke, (EF, 2017)

Sondan başa doğru bir ifadelendirme yapacak olursak tespitlerden de görüleceği üzere İngilizce konuşamıyoruz. Entelektüel sermayemiz düşük dolayısıyla küresel rekabette de boy gösteremiyoruz. İnsani gelişmişlik endeksinde 188 ülke arasından 71. sırada gelmekteyiz. Listede ilk sıralarda yer alan ülkeleri ve refah seviyelerine bakma işini size bırakıyorum ve ana mevzuya dönüyorum.

Çocuklarımızı özgüven ve özsaygı kazanmaları konularında desteklemezsek yukarıdaki verilen sıralamalarda daha da gerileyeceğimiz aşikar. Bu bilinçle hareket eder onları hayata karşı cesaretlendirirsek çok daha iyi işler yapacaklarından emin olabiliriz.

19.-20. yüzyılda eğitimin temel amacı sanayide üretimi yapacak olan belli beceriye sahip kişiler ile ulusu ve kurulacak devleti yönetecek amirleri yetiştirmekti. Bugün çocuklarımızı hangi amaçla eğitiyor olduğumuz üzerine yeniden düşünelim ve onları uluslararası programlarda yer almaları için teşvik edelim.

İyi bir hafta olması dileklerimle..

 
Toplam blog
: 57
: 176
Kayıt tarihi
: 25.09.18
 
 

2016 yılında bir devlet anaokulunda "Shared Melodies", (Paylaşılan Melodiler) adıyla bir eTwinnin..