Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Selüliti, saç dökülmesini, akneyi, uykusuzluğu, mutsuzluğu ... aromaterapi ile çözün

Selüliti, saç dökülmesini, akneyi, uykusuzluğu, mutsuzluğu ... aromaterapi ile çözün
 

Geçtiğimiz haftasonu Zeytinburnu Tıbbı Bitkiler Bahçesi’nde; Prof. Dr. A. Ulvi Zeybek tarafından verilen “Aromaterapi” kursuna katıldım. İki günlük hızlandırılmış kursta epeyce pratik bilgi öğrendim. Fitoterapi (Bitkisel tedavi) biliminin bir alt dalı olan aromaterapi (Uçucu yağların kontrollü kullanımıyla sağlığı koruyucu, bazı hastalıkların tedavisini destekleyici kullanımı) bilimi; gergin toplantılardan, yatak odalarımıza kadar her yerde kullanılıyormuş.

Kanser hastaları, doğuma girecek anne adayları, uykusu gelen pilotlar...

Almanya’da ağrı azaltıcı ve stres giderici olarak kanser tedavilerine ek aromaterapi uygulanıyormuş. Doğuma girecek anne adaylarının, sınava girecek öğrencilerin, patronuyla kavga eden çalışanların başka başka formüllerle stresleri azaltılıyormuş. Serotonin hormonunu arttırarak mutluluk veren uçucu yağlar (Yasemin, gül...) varmış. Bazı firmalar çatışma ortamının oluşabileceği gergin toplantılardan önce, toplantı salonunda çeşitli aromatik yağları buhurganlığa (koku yayıcı) koyarak ortamı sakinleştiriyormuş. Büyük bir havayolu şirketinin pilotları ise uçuşlarda konsantrasyonları düşmesin, uykuları gelmesin diye; limon, kuşdili ve ardış uçucu yağlarını kullanıyormuş.

Uykusuzlukta, cilt lekelerinde, aknede, yağları yakmada...

Uykusuzluk çeken yetişkinlerde, hiperaktif çocuklarda yastığa damlatılan tıbbi lavanta yağı, ciltteki kızarıklıkları yatıştıran tıbbi papatya yağı, proje ve sınav dönemlerinde konsantrasyonu arttırmak için kullanılan gül ve portakal yağı, cilt lekelenmelerini gidermede kullanılan limon yağı, akne tedavilerinde kullanılan tea tree oil (halk arasındaki adıyla çay ağacı yağı), bölgesel kilo fazlalıklarında yağları parçalamada kullanılan aspir yağı ve daha nicelerinin aromaterapide kullanıldığını öğrendim.

Sedefte, egzamada, doğum çatlaklarında, diyabetik ayakta...

Sedeften egzamaya, doğum çatlaklarından diyabetik ayağa çok sayıda sağlık sorunun tedavisinde tamamlayıcı tıp olarak aromaterapiden yararlanabilleceğimizi öğrendim. Ancak; aromaterapinin sağlık yararlarına ulaşabilmek için aromaterapi eğitimi almış bir doktora danışmak, bu ürünleri eczacıdan almak ve eczacımıza hazırlatmak birincil önceliğimiz olmalı. Aksi durumda; yarar görmeyebileceğimiz gibi ( Etkili bileşenini yeterince içermeyen ürünler vb) bilinçsiz karışımlardan dolayı zarar da görebiliriz.

Prof. Dr. A. Ulvi Zeybek’in izniyle dersinde öğrendiğim formüllerden ikisini sizlerle bu yazımda paylaşıyorum. Bu karışımları aromaterapi eğitimi almış bir eczacıya hazırlatabilirsiniz.

Selülit tedavisi için:

* Eucalyptus citriodora .... 2 ml

* Citrus limon ................... 2 ml

* Cedrus sp. ...................... 2 ml

* Salvia officinalis ............. 2 ml

* Cupressus sp. ................. 2 ml

* Niaouli ........................... 2 ml

* Fındık yağı ..................... 100 m

Formül selülit tedavisinde haricen kullanılıyor. Önceden sıcak su veya buharıyla yumuşatılımış Luffa ile tatbik ediliyor. (Haftada 3 kez)

***

Saç dökülmesine karşı:

* Sedir (Cedrus atlantica) ................ 2 damla

* Kuşdili (Rosmarinus officinalis) ..... 3 damla

* Kırmızı kekik (Thymus vulgaris) ...... 2 damla

* Tıbbi lavanta (L.angustifolia) .......... 3 damla

* Jojoba yağı ...................................... 20 ml

Formül (Prof. Wabner Formülü) temiz saça geceleri 15-20 dakikalık masajlar ile uygulanıyor. En az 2 saat saçta kalması gerekiyor. Saç dökülmesinin durması için en azından 3 hafta kullanılması gerekiyor. Yeni saç çıksın isteniyorsa en azından 6 ay kullanılması gerekiyor.  

***

Güncel sağlık bilgileri, haberleri, röportajları ve yazarla iletişim için: https://www.facebook.com/metinuyarofficial

 
Toplam blog
: 33
: 1471
Kayıt tarihi
: 09.05.13
 
 

Eczacı Gazeteciyim.  Milliyet Cumartesi İyilik-Sağlık Köşesinde her hafta sağlık röportajları..