Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '18

 
Kategori
Güncel
 

Sevgililer Günü Geliyor. 750 $’lık Pırlantaya 3000 $ Vermeyin. Tek Taşınızın Gerçek Değeri Burada!

Sevgililer Günü Geliyor. 750 $’lık Pırlantaya 3000 $ Vermeyin. Tek Taşınızın Gerçek Değeri Burada!
 

4 İş Kolik Arkadaş Sohbet Ediyor.

Konu: Pırlantanın gerçeğini, sahtesini nasıl fark edelim?

 

Kemal: Diğer yazılarımız gibi, “Pırlanta Sertifikasyon Sürecini” Kazan& Kazandır Eylem Planı “KAKEP” uygulamalarıyla keşfedeceğiz.

Serdar: Çok şaşıracaksınız! "Tek taş sertifikalarının çoğu geçersiz"(1)

1-      UYANIŞ: “Bilinç Dışı Körlükten Kurtul”

 

İstanbul Kuyumcular Odası Gemoloji Laboratuvarı'ndan şoke eden açıklama! Tek taş sertifikalarının çoğu geçersiz!

Pazardan domates alırken gösterdiğimiz özeni tek taş, pırlanta, mücevher alırken gösteriyor muyuz?  Elinizde, uluslararası geçerliliği olan bir sertifika yoksa paranız boşa gitmiş olabilir. Laboratuvara şüphe için getirilen kıymetli taşların yaklaşık  % 90 sahte veya kalitesiz olduğu anlaşılmış!

Can: Kıymetli taşların yanında verilen, Cem Yılmaz’ın deyimiyle Jan Janlı sertifikalar geçerli değil! Kuyumcular Odası bünyesinde hizmet veren Türkiye Gemoloji Laboratuvarı sınavından geçemediler. Laboratuvar, söz konusu sertifikaların yüzde 90’ının geçersiz olduğunu tespit etti.

Caner: Gazete Haber Türk’ten Hasan Örnek oğlu çok çarpıcı bir habere imza atmış!  İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle 2 yıl önce açılan Türkiye Gemoloji Laboratuvarı var. Değerli takı ve aksesuarı inceliyor; sertifikalarına uygunluğunu kontrol ederek pek çok dolandırıcılığı ortaya çıkarıyor.

2.     AMAÇ: “Kazan& Kazandır Amaçlarını Belirle”

 

Kemal: 0,3 karat’ ın üstünde olan taşlarda uluslararası geçerli sertifikasyon zorunlu! Önerim 0,3 karat altındaki kıymetli taşlarda Türkiye Gemoloji Laboratuvarının sertifikasyon hizmeti vermesi yönünde! Bu başta kurumsal kuyumcular ve biz müşteriler olmak üzere tün taraflar için bir kazan& kazandır önerisi olur.

Serdar: Çok yerinde bir öneri! Katılıyorum. Değerli taşların kalite ve fiyatını ‘4C’ kriteri belirliyor.

·         Kesim

·         Ağırlık

·         Berraklık

·         Renk

Ağırlığı ve parlaklığı direkt etkileyen kesim de fiyatta en önemli kriterlerden biri! Pırlantanın rengi ne kadar beyaz ve berraksa o kadar kıymetli. Peki, mücevherin 4C kriterlerini nereden öğreniyoruz? Kalite onay belgesi sayılan sertifikalardan!

Can: Değerli taşların gerçek değerini detaylı olarak anlatan sertifika, 4C’nin yanında taşın cilalanma kalitesi ve simetrisi gibi özelliklerine de yer veriyor. Pek çok yerli firma kendi hazırladığı kartları sertifika olarak müşterilerine sunuyor. Bu sertifikaların uluslararası geçerliliği yok. Taşın büyüklüğü 0,3 karattan büyükse uluslararası geçerli bir sertifika şart. Benim önerim 0,3 karattan küçükse Türkiye Gemoloji Laboratuvarının sertifikası şart olmalı! Böylece dünyanın her yerinde satılabilir. Yoksa şahsen ben para vermem doğrusu. Laboratuvara gelen taşların % 90 sahte veya kalitesi düşük çıkması, bu görüşümün kanıtı.

3.     HEDEF: “Hedefini Duyur”

 

Kemal: "O kadar çok mağdur var ki!”? Çok şaşırtıcı! Türkiye Gemoloji Laboratuvarı’nda uzman gözler, bazen bin liralık, bazen fiyat biçilemeyen parçaları inceleyip paha biçiyor. Dava konusu mücevher ve takılar da bu laboratuvardan geçiyor.

Serdar: İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler anlatıyor;  Vatandaşlar aldıkları takıları getirip Türkiye Gemoloji Laboratuvarı’nda inceletebilir. Gerçek değerini tespit ettirebilirler. Kuyumcuların verdiği bilgi kartları, sertifika değildir. Sadece bir kâğıt parçasıdır.

Can: Başkan işler, bir müşterilerinin getirdiği 5 taş yüzük ve kuyumcu tarafından verilen sertifikayı örnek gösteriyor. Başkan işler’ e göre,  kendilerinin hazırladığı sertifika ile kuyumcunun verdiği kart alakasız!

“O yüzüğün satış fiyatı 3 bin dolar civarı. Başkan işler’ e göre ise, taş çatlasa, en fazla bin 750 dolar. Aradaki fark kuyumcunun cebine gidiyor. Bu konuda o kadar çok mağdur var ki!”

Caner: Önerim satın almış olduğunuz 0,3 karat tan küçük kıymetli taşları Türkiye Gemoloji Laboratuvarı’nda sertifikalandırın. Ücreti kuyumcuya ödediğiniz yanında çok ufak bir bedel! Sonrada kuyumcunuza geri dönüp varsa aradaki farkı talep edin. Sahte çıkarsa, sertifikasyon bedelini de kanunen alma hakkınız var.

Lütfen hakkınızı aramayı yarına bırakmayın. Vazgeçmeyin, Ertelemeyin, Üşenmeyin. Sorun çıkarsa kuyumcular odası, tüketici hakem heyeti ve tüketici mahkemelerinde hakkınızı arayabilirsiniz.

4.     STRATEJİ: “Hedefe Uygun Strateji Seç”

 

Kemal: 0,3 karat tan büyük kıymetli taşlarda ise aşağıda anlatacağım şekilde uluslararası sertifikasyon sorgulaması yapmanız gerekiyor.

Serdar: Yukarıda 750 $ lık pırlantayı, 3000 $ a satan kuyumcuya ne mi oldu? Çok şaşıracaksınız!

Başkanın anlattığına göre süreç şöyle ilerlemiş; “Kadın eşinin kendisine sentetik bir yüzük aldığını zannederek çok üzülmüş. Ama eşinin de bundan haberi yokmuş”. “Adam pırlanta parası ödemiş. Başkan devreye girerek kuyumcuyla müşteri arasında uzlaşma sağlıyor. Laboratuvar bu sertifikaları çok küçük fiyatlara veriyor.” Uykunuz kaçacağına sertifika alın.

Can: Dünyada değerli taşlar için sertifika veren Gemoloji Enstitüleri’nin başında, GIA sertifikası veren Amerika Gemoloji Enstitüsü geliyor. 1931’de kurulan sivil örgüt, 4C kuralının da babası.

Caner: Diğer uluslararası sertifika kuruluşlarını da sayalım;

·         Belçikalı HDR Antwerp  

·         Uluslararası Pırlanta Laboratuvarı (IDL),

·         Avrupa Gemoloji Laboratuvarı (EGL),

·         Uluslararası Gemoloji Enstitüsü (IGI)

·         Amerikan Gemoloji Derneği Laboratuvarları (AGSL)

Serdar: Yalnız çok önemli bir kural var. Sertifika kimden olursa olsun, aşağıda anlatacağımız şekilde doğrulanması gerekiyor.

5.     RİSK YÖNETİMİ: “Dinamik Önlemler Uygula”

 

Can:  Pırlanta, ışıltıları ile kadınları büyüleyip evlilik tekliflerinde başrolü kaptığından beri en çok tercih edilen değerli taş olma unvanını taşıyor. Peki, Pırlanta nedir? (2)

Pırlanta, birkaç yüzü yontulmuş elmastır. Elmas ve pırlanta iki ayrı değerli taş değildir. Onlar aynı taştır. Elmas, pırlantanın işlenmemiş halidir. İngilizce pırlanta anlamına gelen "diamond" kelimesi, Yunanca fethedilemez anlamında "ademas" kelimesinden türetilmiştir. Bu ne kadar kıymetli olduğu delilidir. Mücevher haline getirilen pırlantaların sadece %5'inin 1 karat ve üstündedir. Bu nedenle, büyük tek taş yüzükler pahalıdır.

Caner: Karat ne demek dediğini duyar gibiyiz. Karat "Carob" yani keçiboynuzu tohumu manasına gelen bir kelimeden gelmektedir. Kıymetli taşların ağırlık ölçüsü olarak kullanılıyor. Eski çağlarda kıymetli taşların ağırlıklarını ölçmek için kullanılıyordu. Keçiboynuzu tohumlarının ağırlıkları, son derece hassastır.

Her bir keçiboynuzu tohumu, boyutlarından bağımsız olarak 0,2 gram ağırlığa sahiptir. Bu sebeple uzun yıllar altın ve değerli taşların ağırlığını böyle hesaplandı. Günümüzde de 0,2 gramın karşılığı 1 karat olacak şekilde, değerli taşların ağırlıklarını belirleniyor.

6.     TEKLİF: “Sektör Aktörlerine/Oyuncularına Ret Edilemeyecek Teklifler Getir”

 

Serdar: Değerli taş almadan önce fiyatını nasıl pazarlık edeceğiz? Elmas ve pırlanta gibi ışıltıları ile ön plana çıkan değerli taşların kalitelerini belirleyen pek çok husus bulunuyor. Pırlanta alırken nelere dikkat etmeli sorusu senin de aklından geçiyorsa değerli taşların kalitesini belirleyen 4C kuralını öğrenerek işe başlayabilirsin.

·         Kesim (cut),

·         Ağırlık  (carat),

·         Berraklık  (clarity) ve

·         Renk  (color)

Bu kriterlerden oluşan 4C kuralı odağında, pırlanta( tüm değerli taşlar) alırken fiyat pazarlığı yapabilirsiniz.

·         Pırlantanın rengi (color) ne kadar beyaza yakınsa fiyatı o kadar yükselir.

·         Pırlantanın içinin temizliği (clarity), berraklık seviyesi fiyatını arttırır.

·         Doğada küçük parçalar halinde bulunabilen elmas, nadiren büyük karatlarda çıkarılır. karatının büyüklüğü(carat), artarken, fiyatı artar.

·         Bir pırlantanın kesimi(cut), direkt olarak parlaklığını ve fiyatını arttırır.

 

7.     PAYLAŞIM: “Kazandığından Fazla Kazandır”

Kemal: Pırlanta satın almadan evvel en başta büyüklüğüne karar vermek seçim yapmanı kolaylaştırabilir. Sonrasında alacağın pırlantalı alyans, kolye, küpe ya da tek taş için ayırdığın bütçe seçim için kendine bir yol çizmeni sağlayabilir. Kesim, berraklık ve renk kriterleri en yüksek seviyede olan pırlantalar için ciddi bütçeler ayırmak gerekiyor.

Can: Eğer kalitede bir pırlanta için yeterli bir bütçen bulunmuyorsa bazı özelliklerinden feragat etmen gerekebilir. Pırlantanın ışıltısına direkt etkide bulunan kesim en önemli kalite standartlarından biri olarak kabul ediliyor. Pırlanta rengi ve iç temizliğinden bir miktar ödün versen de iyi bir kesimden vazgeçmemeni tavsiye ediyoruz.

Caner: Pırlanta ve diğer değerli taşlar için 4C kuralı çok önemli dedik. Peki, satın alacağın taşın bahsedilen özellikleri taşıyıp taşımadığından nasıl önemli olabilirsin? Bu aşamada mücevherin bir nevi kimliği görevi gören mücevher sertifikası devreye giriyor.

Kemal: Mücevher Sertifikası Hangi Bilgileri Barındırıyor?

Pek çok uzman tarafından 4C kuralına +1 olarak eklenmesi gerektiği düşünülen sertifika, değerli taş almayı düşünenlerin aklındaki soruları silmelerine yardımcı oluyor. Sertifika nedir sorusu satın alınan pırlanta ve diğer değerli taşların gerçek değerini detaylı olarak anlatan bir kalite belgesi olarak cevaplanabilir.

Serdar: Pırlanta sertifikası, 4C kriterleri yönünden taşın özelliklerini barındırıyorken taşın cilalanma kalitesi ve simetrisi gibi özelliklere de ayrıntılı bir şekilde yer veriyor. Kesim derecesi, şekil bilgileri, taşın sertifikalandırıldığı tarih ve rapor numarası gibi bilgiler de sertifikada yer alan bilgiler arasında bulunuyor.

Can: Bağımsız bir taşbilim enstitüsü tarafından verilen pırlanta ve mücevher sertifikaları, alanlarında uzman taş bilimcilerin çeşitli teknik aletler yardımı ile taşı detaylıca incelemeleri sonucunda ortaya koydukları bir rapor görevi görüyor. Takı üzerinde yer alan pırlanta ve değerli taşların büyüklüğü 0,3 karata kadarsa üreticilerin kendi oluşturdukları sertifikalar yeterli olarak görülse de, şahsen Türkiye Gemoloji laboratuvarının sertifikası olmayan bir tek taşa para vermezdim.

Caner: Versem dahi kullanmadan evvel laboratuvara götürüp 50-100 lira karşılığı kuyumcunun verdiği sertifika değerleriyle uyumlu olduğunu sorgulardım. Kuyumcu olsam ürünlerimin tamamında Gemoloji laboratuvarının sertifikası olduğunu duyurarak, rekabette öne geçmeyi düşünürdüm.

8.     TAKTİKLER: “Ortaklaşa Kazandıran Taktikler Uygula”

Kemal: Eğer satın almayı düşündüğün aksesuarda 0,3 karatın üstünde bir değerli taş kullanıldıysa satın aldığın kuyumcudan uluslararası geçerliliği olan bir sertifika talep etmen gerekiyor.

Serdar: Sertifikanın pek çok konuda alıcıyı koruduğu bilinen bir gerçek! Pırlanta sertifikası ne işe yarar diye soruyorsan, satış yaparken değerini belgelemene yardımcı olacağını bilmek önemini anlamana yardımcı olabilir. Herhangi bir hırsızlıkla karşı karşıya kaldığında sertifikan seni korumaya da devam ediyor.

Can: Sertifikası olmadığı için pırlanta ve diğer değerli taşlarla üretilen aksesuarları satamayan hırsızlar, kuyumcuların sertifikasını kontrol etmek istemesi üzerine yakayı ele veriyor. Uluslararası geçerlilikte sertifikalı pırlanta satın aldığında, dünyanın dört bir yanında pırlantanın senin olduğunu da belgelemiş oluyorsun.

9.     KURALLAR: “Kazan& Kazandır Kurallarından Ödün Verme”

Caner: Uluslararası Mücevher Sertifikası, bir pırlantanın parmak izi gibidir. Raporlar pırlantanın değerine direkt olarak etki ettiğinden, rapor dokümanlarında da çeşitli suiistimallerin yaşanabilme ihtimalini ortadan kaldırılmıştır. Örneğin, HDR Antwerp'in bir pırlantayı derecelendirdiği raporları, mercek ve UV ışığı ile görülebilecek üstün güvenlik unsurları içeriyor:

Mikro Yazı: Sertifika kutusu üzerinde yer alan siyah çizgilerde mikro ölçekte, 10X mercekle görülebilecek "HRD Antwerp" ismi yazılıdır.

Floresan İzler: Derecelendirme raporunun bütünü yalnızca UV ışığı altında görülebilecek floresan lifler ve işaretler içerir. Benzer güvenlik işaretleri günümüzde banka senetleri üzerinde bulunuyor.

Satır Yapısı: Kutu içine yerleştirilen güvenlik çizgisi, raporun kopyalanma riskine karşı güvenlik sağlıyor. Kopyalandığı takdirde, yazı okunabilir ancak geometrik düzeni bozuluyor.

Kabartmalı Logo: 3 boyutlu tasarıma sahip HRD Antwerp logosu derecelendirme raporunun ön yüzünde yer alıyor. Bu kabartma, raporun arka yüzünden görünmüyor.

Filigran: Filigranlı HRD Antwerp logosu ancak ışığa tutulduğunda görülebiliyor.

Güvenli Kâğıt: Derecelendirme raporu kâğıtları HRD Antwerp için özel olarak üretiliyor ve numaralandırılıyor.

Kurum aynı zamanda sertifikalandırdığı her ürünün kayıtlarını dijital ortamda da muhafaza ediyor. my.hrdantwerp.com adresinden, ürün sertifika/rapor numaranız ile ürün bilgilerinizi teyit edebilirsiniz.

Can: GIA Sertifikasını tanıyalım;

GIA Sertifikası, 1931 yılında Amerika’da kurulan firma tarafından verilmektedir. Dünya standartlarına uygun olarak pırlantanın gerçekliğini ve kalitesini ortaya koyar. GIA, Uluslararası Derecelendirme Sistemi’nin öncüsüdür. Bu derecelendirme sayesinde, pırlantaların üzerine bir seri numara işlenir. Bu seri numaraları ile sertifikalar kıyaslanır ve sertifikanın doğruluğu kanıtlanmış olur. Ürünün üzerindeki seri numarası pırlantanın kemer kısmına işlenir.

Uluslararası platformda kabul görmüş olan GIA Sertifikası bulunan her ürün orijinaldir ve gönül rahatlığıyla satın alınıp, kullanılabilir. Eğer sertifikadan şüphe edersek, GIA’nın kendi internet sitesinde bulunan seri numarası arama adımından elimizdeki ürünün seri numarasını girerek doğruluğunu öğrenmiş oluruz.

10.  SÜREKLİ İYİLEŞTİRME”KAİZEN” “Hedefleri sürekli iyileştir” 

Kemal: GİA tarafından sınıflanmış bir sertifika ve bu sertifika ile birlikte verilen numaranın taşa işlenmesi ile uluslararası geçerlilik kazanmaktadır. Örneğin, taşımıza hemen her ülkede geçerli ve doğru bir sınıflandırma sağlayan bu numarayı nasıl göreceğiz nasıl bakacağız?

Bu yazı taşın kemer kısmına yazılmaktadır. Hiç bir şekilde silinmemektedir. 20x veya daha fazla yakınlaştırma ile net bir şekilde okunmaktadır. Bu numara aşağıdaki linkten de kontrol edilebilir.  Taşın (Türkçe adı Amerikan taş enstitüsü) olan GİA laboratuvarı tarafından incelendiğini belirtilen özelliklerde olduğunu kanıtlar (http://www.gia.edu/report-check-landing)

Can: Sözün özü, pırlanta taş uluslararası güvenirlikte bir laboratuvar tarafından sınıflandırılıp bu sertifikasyon bilgileri taşa silinmeyecek şekilde yazılmalıdır. Taşın yanında verilen bütün belgeler hikâyeden ibarettir.

Faydalanılan kaynaklar:

(1)https://www.gzt.com/hayat/cok-sasiracaksiniz-tek-tas-sertifikalarinin-cogu-gecersiz-2786995

(2) https://dugun.com/alyans-ve-taki/makaleler/mucevher-ve-pirlanta-sertifikasi-nedir-672

(3) https://www.bluediamond.com.tr/blog/hrd-antwerp-sertikasi-nedir

 (4) http://www.fahrikuyumculuk.com/pirlantada-uluslararasi-gecerlilikte-sertifika-nedir/

(5) https://www.gia.edu/report-check?reportno=2136460959

 

 
Toplam blog
: 92
: 440
Kayıt tarihi
: 10.10.11
 
 

Şükrü ÖZGÜR İ.T.Ü Metalürji mühendisliğinden mezun oldu. Kamu ve özel sektörde farklı pozisyonlar..