Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '15

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Sigortam yatıyor mu? Kaç gün yatıyor? Ne kadar yatmış?

Sigortam yatıyor mu? Kaç gün yatıyor? Ne kadar yatmış?
 

Sigortam Yatıyor Mu ?


İş hayatında yaşanan en büyük sorunlardan biri de çalışanların sigorta işlemleridir. Malesef ülkemizde sigorta konusu kanayan büyük bir yaradır. Bir çok çalışanın sigortası işe başladığı gün yapılmaz. İşverenler deneme süresi diye uydurulan bahaneyle sigortayı belli bir süre çalıştıktan sonra yaparlar. Sigorta yapılsa da kurumsal firmalar hariç hep asgari ücretten prim yatırırlar. Gerçek aldığı maaş üzerinden prim yatırılan sigortalı sayısı çok azdır. Tabi sigortan yatıyorsa kendini gene de şanlı sayarsın. Çünkü bir çok arkadaşının sigortası yoktur. Kayıt dışı çalışma ülkemizde ne yazık ki normal görülmektedir. Çünkü ülkemizde sigortalı olarak çalışma bilinci henüz tam olarak oturmuş değildir.

 

Sigorta konusunda en sık yaşanan sorunlar sigortanın geç yapılması, çalışma gününün eksik gösterilmesi, primin aldığı ücretten değil asgari ücretten tahakkuk ettirilmesi, kesintisiz çalışılmasına rağmen işe giriş - çıkışının yapılması olarak söyleyebiliriz.Bu nedenle sigortanızın başlayıp başlamadığını, sigortanızın kaç gün yatırıldığını, maaşınızın ne kadar gösterildiğini takip etmeniz gerekiyor.

 

Bu takibi https://www.turkiye.gov.tr/hizmetler adresiden e-devlet şifresiyle giriş yaparak 4A hizmet dökümü kısmına girerek kontrol edebilirsiniz.

 

 

        Yine internet ortamında google playdan ücretsiz indirebileceğiniz programlar vardır. Bu programlara kimlik bilgilerinizi girerseniz sigortalı hizmet dökümünüz ekrana gelmektedir.

        Yukarıda belirttiğim yolları izleyerek priminizin yatıp yatmadığını, tam mı yoksa eksik mi yattığını, aldığınız maaştan mı yoksa asgari ücretten mi yatığını, işe giriş ve çıkışınız yapıldı ise hangi tarihte yapıldığını öğrenebilirsiniz.

        Şu ana kadar yazdıklarım internet üzerinden bilgi edinebileceğiniz yollardır. Bunun dışında ben internetten çok anlamam bu sitelerle uğraşamam, hizmet dökümünden de anlamam diyorsanız kendinizce şu yöntemleri de izleyebilirsiniz.

 

  • Sigortalı işe girişiniz yapıldı ise muhasebe biriminden veya muhasebe bürosundan sigortalı işe giriş bildirgesini  isteyin. Sigortalı işe giriş bildirgesinden sigortalı işe giriş tarihini kontrol edin. Zaten sistemi oturmuş muhasebesi düzgün bir iş yerinde çalışıyorsanız sigortalı işe giriş bildirgesini size imzalattırmak isteyeceklerdir. İmza atarken işe giriş tarihinizi kontrol edebilirsiniz.
  • İş yerinde her ay bulundurulması zorunlu sigortalı hizmet listelerinden sigorta priminizin kaç gün yattığını, ne kadar gösterildiğini, işe giriş veya çıkışınızın olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
  • Ücret bordrosunun sigortalılara her ay imzalattırılması gerekmektedir. Ücret bordrosunu imzaladığınız zaman yine yukarıda belirttiğim bilgilerinizi kontrol edebilirsiniz.   

      Ben evrak işinden anlamamam prosedürlü işlere kafam ermez diyorsanız telefonla alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik iletişim merkezini arayıp, kimlik bilgilerinizi vererek sigorta bilgilerinizi öğrenebilirsiniz.

       Bütün yazdıklarım içerisinde size hangisi kolay geliyorsa o yöntemi uygulayarak mutlaka sigorta işlemleriniz kontrol edin. Unutmayın ki bugün sigortanız ne kadar eksik yatarsa gelecekte emeklilik için ve sonrasında o kadar eksiklik yaşayacaksınız.

 

muhasebegurusu@blogspot.com.tr

Mali Müşavir Umut DENGİZ

 
Toplam blog
: 8
: 2399
Kayıt tarihi
: 16.03.15
 
 

Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. Mali Müşavirim. 13 yıldır muhasebe mesleğini icra ..