Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

E. Kurmay Yarbay Mustafa Kemal Öztürk

http://blog.milliyet.com.tr/emeklibirsubay

18 Kasım '06

 
Kategori
Ankara
 

Sıhhiye orduevi

Sıhhiye orduevi
 

Sihhiye Orduevi Ankara'nin gobeginde sayilir. Milli Savunma, Genelkurmay, Kuvvet ve Jandarma Komutanliklarina gecici gorevle gelen subaylar icin yurume mesafesindedir.

Ilk defa Sihhiye Orduevi'ne galiba 1975 yilinda gittim.

Girisde sag da resepsiyon var. Bir veya iki Memedcik bekliyor.

-Yer istiyorum,

diyorsunuz.

-Esyalarinizi karsidaki vestiyere birakin. Yer icin Otel Kisim Amirini goreceksiniz...

Vestiyerle, resepsiyonun arasinda ki kosede, kapisinda Otel Kisim Amiri/ Nobetci Amiri yazan bir oda var. (Belki biri, belki de ikisi birden. Ama biri muhakkak yaziyor.) Odaya girisin tam karsisinda bir masa. Masanin onunde bir sehpa. Sandalyeler.

Sira size geldiginde iceri giriyorsunuz. Bekliyorsunuz. Gorevli subayin onunde kocaman bir defter. Defterde belli ki bos odalar, ya da odalarda kac yatagin bos oldugu yaziyor.

-Adin, soyadin?

Kafasini kaldirirsa, rutbeni sormuyor.

-Kac gun?

-Uc ay olmaz. Onbes gun veririm. Cikar yeniden giris yaparsin...

-Emredersiniz...

Ilk kaldigim oda da sekiz kisi miydik? Galiba. Odada banyo, tuvalet yok. Koridora gidiyorsunuz. Orada helalar ve duslar var. Sular her zaman akmiyor. Sicak su zamanli. Pazartesi 6-7, Cuma 5-7, Pazar 3-5 arasi. Yani, uc asagi bes yukari, boyle.

Yemekhaneye genellikle aksam isten geldikten sonra gidiyoruz. Siz deyin lokanta. Alt katta bir salon. Ikinci katta dort tarafi dolanan bir balkon. Balkondan asagiyi seyrediyorsunuz.

Lokantayi aksam tam alti da aciyorlardi. Masalara dilimlenmis ekmekleri yerlestiriyorlar. Hesaba gectiklerinde ekmek ve su icin ne yaziyorlardi? Kuve?... Tam hatirlamiyorum.

Saati yaklastikca kalabalik artiyor. Masaya ilk oturmasi iyi oluyor. Hic olmazsa daha temiz. Sonra, istedigin yemek kalmadi demiyorlar. Kapilar acilinca kosturuyorsunuz. Tanidik, tanimadik fark etmiyor. Masanin birinde, bir sandalyeye ilisiyorsunuz. Memed gelip sirayla siparisleri aliyor. Hepsini birden soyluyorsunuz:

Haslama tavuk, pilav, kavun, coban salata, bir duble raki...

- Buz olur mu?

diye, utana sikila soruyoruz.

Memed, bakalim, diyor.

- Ekmek bol olsun...

Yaz aylari, yazlik gazino da yiyorsunuz. Uzeri musambalarla kapanmis masalari olan bahce de. Sanki daha dar. Bir kosturmaca. Emeklilere kiziyoruz.

- Bunlarin ne isi var? Evlerinde niye yemezler?...

Yazlik yemekhanenin tam karsisinda pasalarin yeri var. Bakiyorsun, bir veya iki kisi yemek yiyor. Baslarinda beyazlar giyinmis bir garson, biraz geride bekliyor. Suyu bitince hemen dolduruyorlar. Pasalarin Sihhiye Orduevinde ki odalari ayri binada. Oraya subaylar giremezdik. Nasildir? Bilmiyoruz.

Bir gun kiz arkadasim gelecek. Pastahane de bir cay, bir dilim yas pasta ismarlayacagim. Nobetci amiri olmaz dedi. Es, bakmakla mukellef oldugun ana, baba, cocuklar. Baskasi olmaz. Cok sert bir adamdi. Usteleyemedik.

Resepsiyonda ki Memed acidi halime.

-Tegmenim, dedi. Merak etmeyin. Ziyaretciniz ne zaman gelecek?

Ziyaretcimizi Memedler, Pastahaneye almislar, ne arzu edersiniz diye sormuslar, servisini yapmislar. Bana odaya haber verdiler. Ziyaretciniz var diye...

1993 yili. Kurmay Yarbayim. Hava Kuvvetleri'nde gorevliyim. Yine yer lazim. Yine Nobetci Amirine veya Otel kisim Amirine gidiyorsunuz. Yine onbes gun. Odalar bu sefer iki kisilik. Oda da bir tuvalet, bir lavabo, bir de dus var. Sicak su yine saatli akiyor. Yaninizda yatan adamin, huyunu suyunu iyi bilmek lazim. Ne zaman kalkar? Ne zaman cise gider? Ne zaman yikanir? Sabununuzu her dustan sonra sarip, kaldirmak gerek. Sabunluga sabunu ittirerek yerlestirirsen, oteki kayip dusuyor. Helalar alafiranga. Arkadan bir boru uzatmislar. Teharet icin. Ne kadar dikkatli olsan, o ince su borusunun ustune yapiyorsun. Orada kuruyor. Tuvalet kagidi yok. Kendin alacaksin. Kendin aldiysan, dolabina koyup, ihtiyacin oldukca biraz biraz kopararak kullaniyorsun. Zaten kurulamak icin kullaniyorum. Devrem Omer demisti ki, islak birakirsan, basur dahil, bir suru rahtsizlik peydahlaniyor... Sular akmiyorsa, bir sans, dusun alt borusunda kalan sulari bir plastik ibrige doldurabilirsin. Yoksa? Beraber kaldigin kisi ile aran iyiyse, tuvaletten bagirip, rica ediyorsun:

-Kat gorevlisine soylermisiniz? Tuvalette kaldik.

Kat gorevlisini yakalarsak, bir yerlere telefon ediyor. Su, diye.

Amcam ziyaretime geldi. Kurmay Yarbayiz. Almadilar. Amcamiza bakmakla mukellef degiliz, diye. Sonra arkamizdan bir haber geldi. Bahcede otursunlar... Demese ne yazar? Amcama giremezsin mi diyecegim? Memedlerin birinden izin isterdik...

Obur binada uygulama nasil?

Not: Sihhiye Orduevi'ne en son 1994 yilinda gittim. O gun, bu gun neler degisti bilemem. Cok gundeme getirilen orduevleri hakkinda sizlere biraz bilgi vereyim istedim.

***

23 OCAK 2012

Genel Kurmay Baskanligi'nin yayinladigi emrin kopyasini, bugunki gazetelerde okudum:

1. Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları arasındaki dayanışmayı artırmak, moral ve motivasyona katkıda bulunmak maksadıyla; orduevleri, askeri gazinolar, sosyal tesisler ile TSK özel, özel/yerel ve kış eğitim merkezlerinde aşağıdaki düzenlemeler yapılacaktır.

a. Tesislerde genel kullanıma açık tüm yerlerde statüleri belirtilen (general, üstsubay, subay) bölümleme yapılmayacaktır.

b. Otel, oda, masa, koltuk grubu, asansör, plaj, yemek salonu, berber, kuaför, vb. Yerlerde statüleri gösteren her türlü yazıve işaret kaldırılacaktır.

c. Otel, lokanta vb. Kullanım alanlarından istifade etmek isteyen rütbe ve makam sahibi personel için rezervasyon yaptırılabilecektir.

ç. Özel misafirler, yabancı konuklar ve resmi toplantılar için ayrılan özel salonlar muhafaza edilecek, rütbe ve makam sahipleri ile yerli/yabancı misafirlere tahsis edilebilecektir. 

2. Söz konusu uygulama ile personel arasındaki sevgi, saygı ve bağlılığın artırılmasına katkı sağlayacak sonuçlara ulaşılmasının, bu tesislerin kuruluşlarında oldukları Komutanlıkların ilgi ve yaklaşımına bağlı olduğu, bu konudaki en önemli görev ve sorumluluğun tesis yöneticilerinin üzerine düştüğü göz önünde tutulacaktır. 

3. Orduevleri, askeri gazinolar, sosyal tesisler ve TSK özel, özel/yerel, yerel ve kış eğitim merkezlerinde statü farklılıklarının etkisinin en aza indirilerek tesislerden azami ölçüde yararlanılmasında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gelenek ve göreneklerine uygun tavır ve davranışta bulunmaları hususunda, personel ve aileleri gerekli hassasiyet, gösterecektir.

GENELKURMAY BASKANI EMRIYLE

 
Toplam blog
: 798
: 2506
Kayıt tarihi
: 25.07.06
 
 

Harp Okulu 1974 mezunuyum. 1983'de Kurmay Subay olarak mezun oldum. 1987 yılında Silahlı Kuvv..