Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

09 Ekim '18

 
Kategori
Güncel
 

Siyaset Aleminde Seçmece Yoktur

Siyaset Aleminde Seçmece Yoktur
 

Yerel seçim ufukta göründü.


Yerel seçimlere aylar kala yönetime adaylar, adaylıklarını açıklamaya başladılar.  
Bilindiği gibi yerel seçim Türkiye’deki yerel yönetimlerin kimlere emanet edileceğinin belirlendiği ve ülke genelinde belediye başkanı, mahalle-köy muhtarlıkları ve ihtiyar heyetlerinin son olarak da belediye meclis üyelerinin belirlendiği seçimlerdir. 
Adaylığını açıklayanlardan belki de ilki, geçtiğimiz yerel seçimlerde İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığı'na talip olan, eski Şişli ilçesi Belediye Başkanıydı.
 
Sanırım kendileri İstanbul'a başkan olamadım, diyerek siyasetten soğumadı. Daha güvenli hallerde kameralar önüne çıktı. Belediye başkanlığına adaylığını açıkladı.  
Yeniden Şişli'ye baş olmak istiyor. Dış cephesi aynalı binaya kurulmak istiyor. Eski makamını elde etmeyi diliyor.
 
Yerel seçim ufukta göründü ya, siyasiler de  kavradılar. Kendilerini ortaya atanlar, adaylığını açıklayanlar, ismini saklı tutup, pusuda yatanlar oldukça fazla. 
Bize ne sunulursa yine onların arasından tercih edeceğiz ne yazık ki,"eski denenmişler olmasa" diye umut ediyordum ki, İstanbul'un şirin Şişli'sine eski başkanı adaylığını açıklayıverdi. 
 
Ben kendilerini bir kez Şişli Belediye Başkanlığı sürecinde ziyaret etmiş, bir çayını içmiştim. Ne yalan söyleyeyim, makam odası kapısı ardına kadar açıktı. Her geleni kabul ediyordu. Beni de daha önceden hiç tanımadığı halde gazeteci olarak kabul etti. Samimice karşıladı uğurladı.
Gördüğüm kadarıyla vatandaşlar, meramını bizzat başkanın yüzüne söylüyordu. 
Yaşlı bir amca girmişti makamına, titreyen yüreğiyle "evlatlarım bana bakmıyor, onlarla bir konuşabilir misiniz başkanım" demişti, mahcup halleriyle.
 
O anda oda da başkan olarak bulunan, bugün yeniden oraya kurulmak için adaylığını açıklayan muhterem zat, başkanlık makamında şöyle bir koltuğunda kaykıldı. Daha yaşlı adama bir kelam edemeden, tam o esna da ünlü bir takımın futbolcuları girdi makama. Atik başkan hızla kalktı koltuğundan, sporcuları  ayakta karşıladı. Her birine sarılıp, yanaklarından öptü.
Amcaya dönüp, "Sizinle sonra konuşalım" dedi. Ama sonrası hiç olmadı.Çünkü o amcanın bir daha belediyeye gidemediğini, bir akrabasının yanına sığındığını öğrenmiştim, üzülmüştüm.
 
Bir deyimimiz vardır “kavun değil ki, koklayasın” denir. Ama hep aynı pazardan aldığın, aynı yörenin olduğunu bildiğin kavunların bulunduğu pazarda, kavun ham mıdır, olgun mudur, bir şekil bilinir.
 
Pazardan soğan alırken bile, çürükleri almamaya çalışırız da, hayatımızı yönlendirecek olan seçimler de ne yazık ki bu titizliği gösteremeyiz. Yani siyaset âleminde seçmece yoktur, bir şekil zorunlulukla seçtirmece vardır.
 
Eskiler geliyor yine seçim pazarına, kendilerinin olgun ve dolgun, besleyici meyveler olarak yansıtılmasına başlandı. 
Alıcılar henüz Pazar yerine gelmemiş olsalar da; duyumlarımız aynı hamam aynı tas üzerine. 
Şöyle ki; beğeniye sunulanın iyi mi, kötü mü olduğuna bakılmadan, reklama ve ikrama göre rağbet gösterimi. 
Körü körüne seçtirmece, bir şekil zorlama, mecburiyet yöntemi.
 
Her şeyin başı para, para için bahisler kurulmaya başlandı. kura çekmeler, kendi adayları üzerine oynamalar, kişilerin birbirlerine yapmacık davranışları başladı.. 
Bazı dernekler bile üye sayılarına göre, seçim öncesi pazarlığın içine giriyor. 
Artırmayı kim daha çok kıvamlaştırırsa, bu kaliteye göre durum değişikliği, yön ayarlaması yapılıyor. 
Anlaşma sağlanamaması halinde, bir dargın bir barışık, yeni görüşmelere bakılıyor. 
Kim kime ne vaatte bulunursa, o oranda oy alabilecek. Şehirlerin menfaati değil, soğanın pazarlaması iyi yapılacak. 
Soğanın acısı sonradan çıkar. Soğanı doğrasanız da, rondadan geçirseniz de soğan genelde acıdır. Tatlı yerine kakaklayamazsınız. 
 
Ben gördüklerimi, duyduklarımı buradan deşifre etmeyeceğim, şimdiden ön yargılı olmayacağım. 
Siyaset ortamında tek olma, eşsiz olma, bir şekil kendini bulunmaz Bursa kumaşı zannettirme, yapılmasını istemiyorum. 
Hakkaniyet gözeten, şehrin değerli topraklarını rant için parsellemeyen, kendi yandaşlarını kayırmaktan çok, şehrin menfaatlerini düşünen başkanlar olsun istiyorum. Umarım bu defa olur.
Ayfer AYTAÇ- ayferaytac.com
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..