Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '14

 
Kategori
Kitap
 

Sizi hem dinlendirecek hem de keyiflendirecek bir roman

Sizi hem dinlendirecek hem de keyiflendirecek bir roman
 

Behzat Ç karakterinin yaratıcısı Emrah Serbes'in yeni romanı 'Deliduman'dır, o roman.
 
Emrah Serbes'in Deliduman dahil olmak üzere üç tane romanı var, bir tane öykü türünde kitabı, bir tane de kısa yazılarının toplandığı seçki türünde bir kitabı var.
 
Behzat Ç dedik, herhalde Behzat Ç'yi bilmeyen yoktur. 'Bir Ankara Polisiyesi: Behzat Ç' adlı dizi, işte bu Emrah Serbes'in romanların uyarlama. Yani Behzat Ç'nin yaratıcısı Emrah Serbes.
 
Behzat'ı anladık da Ç ne ola ki diyenler olabilir. Devrimci Che Guavera'nın adından geliyor, Che'nin okunuşu Çe'dir; dilimizde Ç harfinin okunuşu da Çe olduğu için, Che'nin Çe'si Ç olarak belirtilmiştir.
 
Behzat'ın Ç'liği de Behzat'ın devrimci fikirleri benimseyen bir polis olmasında  ileri gelmektedir.
 
'Başlarım Behzat'ına da, Ç'sine de, Ç'nin nereden geldiğine de. Sadede gel, sadede...' dediğinizi duyar gibiyim.
 
Emrah Serbes'in kendisi de sol fikirleri karakterinde yoğurabilmiş bir isimdir. Sol fikri öylesine güzel benimser ki, hayran bırakır insanı.
Solu Emrah Serbes gibi benimseyen insanlar çoğunlukta olsaydı, belki bugün ülkemizde sol, 'kâfirlik' olarak algılanmazdı, yani böyle algılayanların oranı bu kadar çok olmazdı. Bu kadar bilinçsiz ve eylem bilincinden yoksun bir halkımız olmazdı. Ve hırsızlar sürekli iktidar olmazdı. Ama Emrah Serbesler'den tek tük...
 
***
 
Gelelim Deliduman'ın içeriğine...
 
Yer: Yalova'nın Kıyıdere ilçesi...
Tarih: Mayıs-Haziran 2013...
Olay ve kişiler: 17 yaşında Çağlar adında bir genç. Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi öğrencisidir.
Çağlar'ın annesiyle babası boşanmıştır. Çağlar, kız kardeşiyle annesinin yanında yaşamaktadır. Çağlar'ın kız kardeşi 9 yaşındadır. Çağlar'ın kız kardeşiyle arasındaki bağ o kadar güçlüdür ki, Çağlar âdetâ annesinden bile çok sever kardeşini, ona aşk derecesinde bağlıdır, hep onu hoşnut etmeye çalışır.
Çağlar'ın dayısı da Kıyıdere ilçesinin belediye başkanıdır. Çağlar, dayısını hiç sevmez; ama dayısıyla ortaklaşa işler yapmaktan, dayısının imkanlarından faydalanmaktan kendini alamaz. Dayı da çok sever 9 yaşındaki yeğenini. Çağlar'la beraber küçük kızı eğlendirmeyi amaç edinmişlerdir.
Çağlar'ın kız kardeşi, Michael Jackson'un ünlü dansını yapar ve onu taklit eder. Bu yeteneğiyle yetenek yarışmasına katılır, ama TV'ye çıkamaz. Buna üzülen kızı, mutlu edebilmek için uğraşır Çağlar ve dayısı...
Tam bunlar olurken, İstanbul'da Gezi Parkı isyanı patlak verir. Bu isyanın etkisi Çağlar'ın ilçesine kadar gelir. Çağlar ilk başlarda isyana kızar, ama sonradan hak verir. İktidar partisine bağlı belediye başkanı olan dayısının bu isyan hakkındaki paranoyakça yorumlarıyla dalga geçer.
Çağlar, küçük kız kardeşiyle samimi arkadaşı Mikrop Cengiz'in Gezi isyanına gittiğini öğrenir, Çağlar'da hemen İstanbul'da soluğu alır; amacı ise eyleme katılmak değil, kardeşini arayıp bulmaktır...
 
Yüzeysel olarak bu kadarına dilim döndü. Ama romanda anlatılan hikaye çok güzel ve çok sıcak.
 
*
 
Emrah Serbes'in bu romanında parti-kurum-kişi isimlerine öyle güzel isimler vermiş ki, onlara koptum.
 
Ak Parti'ye, Dedemi Kanser Eden Parti demiş.
Anti-Kapitalist Müslümanlara, Paradan Nefret Ettiren Müslümanlar demiş.
Sırrı Süreyya Önder'e, Cemal Süreya demiş.
 
*
 
'Benim gülmeye ihtiyacım var' diyorsanız ve 'benim okuyacağım roman beni eğlendirmeli' diyorsanız, mutlaka bu romanı öneririm.
 
-Mustafa Yıldırım - 22.10.2014
 
Toplam blog
: 480
: 715
Kayıt tarihi
: 03.11.12
 
 

Konyalıyım. Edebiyat okudum. Amatör yazar ve şairim. ..