Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '18

 
Kategori
Kitap
 

Söke'de İz Bırakanlar

Söke'de İz Bırakanlar
 

Kitap Kapağı


 

Geçtiğimiz günlerde Aydın’ımızın değerli eğitimci, araştırmacı, yazar ve şairlerden sevgili Abdülkadir Güler Bey’in “Söke’de İz Bırakanlar“ adlı kitabı elime geçti. Mart 2017’de ilk baskısı yapılmış olan bu araştırma, inceleme, biyografi tarzındaki eseri inceleyince o kadar etkilendim ki, bir yorum yazısı yazarak tanıtmak ve kendilerine de çalışmaları için takdirlerimi iletmek istedim.

 

Öncelikle Sökeliler’i canı gönülden tebrik ederek başlamak istiyorum; hem Abdülkadir Hocamız gibi başarılı ve üretken bir yazarı bağırlarına bastıkları ve onun bu eseri hazırlama sürecinde neredeyse tüm Sökeli sivil ve kamu kesiminin destekleri, hem de vatanımıza ve Söke’ye bu kadar geniş spektrumda hizmet etmiş ve etmekte olan evlatları yetiştirdikleri ve anılarını vefayla yaşattıkları için.. 

 

Abdülkadir Bey kitabın ön sözünde de belirttikleri gibi 30 yılı aşkın bir süredir Söke’de yaşıyor ve bu süre zarfında Söke’yi ve değerli insanlarını tanıdığını, bu sebeple kendisini Sökeli saydığını ve Söke kültürüne değer verdiğini iletiyor. Hem bu açıdan hem de öğretmen olması açısından kendini sorumlu gördüğünü, “Söz uçar, yazı kalır” ve  “Öğretmenin görevi son nefese kadar bitmez” inancıyla, yazarak öğretmeye devam ettiğini bizlere anlatıyor.  Bu doğrultuda “Söke’de İz Bırakanlar”da, Söke’nin tanınmış kişilerini, Söke kültürüne değer veren sanatçılarını ve hayırsever kişilerini mercek altına alıyor. 

 

1.Bölüm Söke’ye Toplu Bir Bakış adı ile; kısa Söke tarihi, Söke kültürü, Sökeli Efeler, Söke binaları ile ilgili bazı bilgileri doyurucu bir özetle bizlere sunuyor.

 

2.Bölüm Atatürk Söke’de başlığı ile; Atatürk’ün Söke’ye farklı tarihlerde gelişlerini resmi belgelerle anlatıyor. Bu bölümde yazarın Genelkurmay Askeri Tarih ve Strateji Etüt Başkanlığı  ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı ile bizzat yaptığı yazışmalar, tarih araştırmacıları için geleceğe dönük  ilginç ve değerli belgeler olarak göze çarpıyor.     

 

“İdarecilerimiz” isimli 3.Bölüm’de Söke’de iz bırakmış il valileri, tüm kaymakamlar, belediye başkanları, Söke’den askeriyede yetişmiş generaller ve önemli bilim adamları anlatılıyor. Söke’de büyümüş “Halkın Unutulmaz Valisi” Recep Yazıcıoğlu ve onun büyük izler bırakarak uzun yıllar Söke’de görev yapmış babası Koca Müftü Mustafa Yazıcıoğlu parlayan yıldızlar gibi hemen göze çarpıyor. Onlarla ilgili satırları okumak heyecan vericiydi. 

             

4.Bölüm Söke Ticaret Odası ve Ticaret Borsası’nın , Esnaf Odaları’nın kısa tarihçesi ve gelmiş geçmiş yöneticilerini aktarırken, 5.Bölüm Söke’nin hayırseverlerine ayrılmış durumda.

 

Söke Kültürü’ne Ayna Tutanlar’ın anlatıldığı 6. Bölüm’de ülke çapında büyük işadamı Muharrem Kayhan, aile büyüğüm olan ve Abdülkadir Bey’in de değerli dostu ve manevi ağabeyi rahmetli Aydın milletvekili Mustafa Kemal Yılmaz,  Söke’nin medarı iftiharı ülke çapında yazar Samim Kocagöz, yine büyük öykü ve roman yazarlarımızdan rahmetli Ferzan Gürel, ve Söke’nin yetiştirdiği birçok şair, yazar ve ressamın hayat hikayelerini ve Söke’ye katkılarını okuyoruz.

 

7.Bölüm Söke’den değerli eğitimcilere,  8.Bölüm Söke’li şairlerin seçkin şiirlerine ayrılmış durumda. 9. ve son bölüm ise Söke’nin dikkate değer derece hareketli yerel basın-yayın hayatına tarihten bugüne ışık tutuyor.

 

Bu kitabı inceleyip Sökeliler’in enerjisinden, başarılarından, kültürel hayatının zenginliğinden, iş hayatının canlılığından ve kitapta sözü edilen Söke’nin yetiştirdiği evlatlardan etkilenmemek elde değil. Eser format olarak bana, eski yıllarda - belki 30-40 yıl öncesine kadar il valiliklerinin çıkardığı “İl Yıllıkları”nın izlenimini verdi. Küçük yaşlardayken, örneğin Aydın İl Yıllıkları’nı karıştırıp bilgi dağarcığımın ve şehrin kültürüne bağlılığımın arttığını bugün bile berrak şekilde hatırlıyorum. O sebeple sevgili Abdülkadir Güler Bey’in itinayla ve titizlikle hazırladığı bu eser, kanımca Söke’li genç kuşaklar için en değerli armağanlardan biri olarak geleceğe uzanıyor. 

 

Umarım kitap, yeni baskıları yapılarak daha geniş kitlelerin kütüphanelerine ulaşır. Umarım Aydın Merkez Efeler ilçesi başta olmak üzere Aydın’ın tüm ilçeleri bu içerikte eserler hazırlamak konusunda Söke’yi ve Sökeliler’i en kısa zamanda örnek alırlar.   

 

Eser için tek nazar boncuğu eksik olarak gördüğüm, Söke’nin Spor Hayatı ile ilgili bilgi yer almamış olması. Abdülkadir Hoca’mla bu konuyu görüştüğümüzde , Spor konusundaki ilgililerden  ( kendisinin yoğun takibine rağmen ) zamanında destek alamadığı için ilk baskıya bu alanla ilgili girdi sağlayamamış olduğunu öğrendim. Umarım eserin sonraki baskılarında Spor Bölümü de bulunabilir.   

 

Son olarak;  Aydın ve Söke’nin kültür hayatına bu denli önemli katkıları olan Abdülkadir Hocamız’ın tevazusu ve ince gönüllüğü sebebiyle kendisinin aktarmaktan uzak durduğu güzel bir haberi bu yazım vesilesiyle sizlere duyurmak istiyorum. 

Kendisi “Söke’de İz Bırakanlar” kitabı ile geçmişle gelecek nesilleri buluşturduğu için, Aydın Gazeteciler Cemiyeti’nin 2017 Yılı Jüri Özel Ödülü’nü almaya layık görüldü. Kitabı incelediğimde bu ödülün sonuna kadar hakedildiğini hissettim. 

 

Benim gibi yazma heveslisi gençlere de her zaman ışık olduğu için Abdülkadir Güler Bey’e minnet duygularımla,  nice yeni kitaplarında buluşmak ümidimle, en iyi dileklerimle... 

Kaleminize sağlık sevgili hocam.

 

Bumin Kağan Oğuz. 

 
Toplam blog
: 30
: 349
Kayıt tarihi
: 06.01.18
 
 

Aydın'da dünyaya geldim. İlk ve orta öğrenimimi Aydın'da tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniv..