Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '16

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Son 13 yılda memur maaşları çeyrek altın karşısında ne kadar eridi?

Son 13 yılda memur maaşları çeyrek altın karşısında ne kadar eridi?
 

Bildiğiniz gibi uzun zamandan beri AKP iktidarda ve her geçen seçimde oylarını arttırarak iktidara gelmeye devam ediyor. Önce istikrar dediler, sonra ekonomik mucizeden bahsettiler.

Halk olarak cebimize ne girdiğini bilmeden, bize ne veriliyorsa ona inanarak, yaşayıp gidiyoruz!

Gelin iktidara en büyük desteği veren emekli ve memurlarla ilgili bir çalışmanın rakamlarını paylaşalım.

Aşağıdaki rakamlar Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin.

Bu rakamlar memur maaşının yıllar içerisinde nasıl eridiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Yayınlanan ekonomik veriler, kamu çalışanlarının maaşlarının son 13 yılda, çeyrek altın karşısında tutunamadığını ortaya çıkardı.

2002 yılı itibarı ile ortalama memur maaşı ile 22,1 çeyrek altın alınabilirken 2015 yılında bu rakam 14,6’ya geriledi!

Ortalama memur maaşı çeyrek altın karşısında %33,9 değer kaybetti.

En düşük maaş alan bir memur 2002’de maaşı ile 14,9 adet çeyrek altın alabiliyordu; 2015’de aynı memur, maaşı ile ancak 10,9 çeyrek altın alabildi.

En düşük memur maaşının çeyrek altın karşısındaki kaybı ise aylık %26,8 oldu. Memurlar geçtiğimiz yıl 2014 yılına göre yaklaşık yarım çeyrek altın daha kaybetti.

Geçtiğimiz yıl bile, memur maaşının çeyrek altın fiyatları karşısında %3,5 değer kaybettiği görülüyor.

Ortalama memur maaşı 2002 ile 2015 yılları arasında çeyrek altın fiyatları karşısında %32,6; en düşük dereceli memur maaşı ise, %26,8 oranında değer kaybetti. 

Bu ekonomik veriler karşısında memurların tasarruf etme gibi bir olanaklarının olmadığını açıkça görebiliyoruz.

Ha… “İşini bilen” memurlara söyleyecek fazla bir söz yok!

Böyle bir çalışma; memur maaşlarının geride kalan 13 yılda üçte bir oranında değer kaybettiğini ortaya koyması açısından son derece önemlidir.

Bu erime yaşamın her alanında kendini göstermekte ve kamu görevlilerinin alım gücü günden güne erimektedir. Her ne kadar borçlanma yoluyla geleceğimizi tüketsek de, yastık altına koymak için altın almak artık imkansız gibi görünüyor.

Memurlarımız bugünlerini idame ettirmeyi başarıyorsa da, alım gücü sürekli geriye gittiği için ileride borç ödeme acziyetine düşeceği gün gibi ortadadır.

Ekonomideki her türlü değişimi en yakından hisseden memurlar, emekliler, dar ve sabit gelirliler özellikle son yıllarda düşük maaş artışları, unutulan enflasyon farkı hakları, geriye dönük gasp edilen ekonomik kazanımları nedeniyle büyük kayıplar yaşamaktadır.

Burada emeklilerden söz etmeye hiç gerek yok. Onlar işlerini biliyor! Kendilerine yıllık iki maaş ikramiye vadeden partiye oy vermeyip, iktidarı sonuna kadar destekliyorlar.

Dul ve yetimleri hiç yazmamak lazım. Onlar kendilerine verilen paranın iktidar tarafından verildiğini sanıp, aldıkları üç kuruş için sonuna kadar iktidar partisine destek veriyorlar.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..