Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Son 20 yılda nüfusumuz yüzde 26 artarken suç oranımız yüzde 400 nasıl arttı?

Son 20 yılda nüfusumuz yüzde 26 artarken suç oranımız yüzde 400 nasıl arttı?
 

İstatistiklere hep ilgi duymuşumdur. Bu nedenle resmi kurumların verdiği istatistikî bilgileri yeri geldiğinde kullanmaya özen gösteririm. Ancak inanmadığım bilgileri de kullanmamaya çalışırım.

Son 20 yılda ülkemizde artan suç oranları,  aslında ülkemizin gelişmişliğinden ziyade, asayiş yönünden ne kadar yetersiz kaldığımızı gösterir. Artan işsizlik, gelir dağılımındaki adaletsizlik suç işleme yaşını küçülttüğü gibi, suç çeşitliliğini de arttırıyor. Tabi kanunların uygulamasında gösterilen zafiyet de bu oranların artmasında en büyük etkenlerden birisi.

Bu geçen sürede, ülke olarak ne kadar adaletsizliklere maruz kaldığımızı bilmeyen var mı? Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince, adaletsizlik konusunda Rusya’nın ardından ikinci olmamızı başka nasıl izah edebiliriz?

Biz gelelim son 20 yıldaki suç oranlarındaki artış rakamlarına:

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de işlenen suçlarla orantılı olarak ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlü sayısı her geçen gün artıyor. İstatistiklere göre, Türkiye’deki suç oranlarındaki artış, nüfus artış oranını da geride bırakmış durumda

1994’te Türkiye’nin 60 milyon nüfusa sahip olduğu göz önüne alındığında nüfus yüzde 26 artarak 2014’te 76 milyona ulaştı.

Ancak suç oranlarıyla tutuklu ve hükümlü sayısındaki artış nüfus artış oranını da katlayarak yüzde 400 seviyesine ulaştı.

Buna göre 1994 yılında 38 bin 931 olan tutuklu ve hükümlü sayısı 2014 yılı ekim ayı itibariyle 152 bin 335’e ulaştı.  12 Eylül askeri darbesinin ardından gerçekleştirilen tutuklamalarda bile bu rakam 79 bin 786 olarak kayıtlara geçmişti.

Suç gruplarına göre tutuklu ve hükümlü sayısı incelendiğinde geçmiş yıllara oranla uyuşturucu, hırsızlık ve adam öldürme suçlarında yüzde 600 oranında artış görülüyor.

Bu arada kadına karşı işlenen suçlardaki artış, bu verilerin hepsini katlamış durumda. Kadına yönelik aileiçi şiddet ve diğer şiddetlerdi önlemek için çıkartılan kanunlar ve alınan çeşitli önlemler de fazla fayda sağlamıyor. Vicdanı ile cüzdanı arasına sıkışan(!)yargı mensuplarının verdiği birbirinin zıddı kararlar da bu artışın bir başka nedeni.

Cezaevlerinde 2014 yılı ekim ayı itibariyle hırsızlıktan bulunan tutuklu ve hükümlülerin sayısı 30 bin 922 olurken, uyuşturucu ticareti suçundan cezaevinde bulunanların sayısı ise 26 bin 697 ile ikinci sırayı aldı. Adam öldürme suçundan cezaevinde bulunanların sayısı da 26 bin 578 oldu.

Ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlülerin yaş gruplarına göre dağılımında çok çarpıcı ayrıntılar yer alıyor. İstatistiklere göre 12-17 yaş grubunda bin 794 çocuk cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü sıfatıyla bulunuyor. 18-20 yaş gençlerde ise bu rakam 7 bin 18 olarak kayıtlara geçti.

Geçmiş yıllara göre tutuklu ve hükümlü olarak cezaevlerinde bulunan çocuk ve gençlerin oranı yüzde 40 artış göstermiş durumda.

Çocuk ve gençlerin cezaevinde bulunma nedenleri ise sırasıyla uyuşturucu, hırsızlık, gasp ve cinayet suçlarından oluşuyor.

Cezaevinde bulunan 152 bin tutuklu ve hükümlünün eğitim durumları belirlenmiş. Buna göre 152 bin tutuklu ve hükümlünün 63 bin 810’u ilkokul 27 bin 682’si ise ortaokul ve dengi meslek okulu mezunu.

Cezaevlerinde bulunanları 22 bin 35’le lise mezunları takip ederken, 15 ile 81 yüksek lisans ve doktora mezunları en az suça karışan grupta yer alıyor. Geriye kalanlar da üniversite ve yüksekokul mezunu!

Gördüğünüz gibi rüşvet suçunun tanımını değiştiren savcıların bile pek işe yaramadığı bir dönemde suç oranları hızla artarken, suçlu sayımızda nüfusumuzdan çok fazla artıyor.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..