Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '17

 
Kategori
Deneme
 

Sorumluluk Angarya Değil Ölümcüldür; Yerine Getirilmezse İcabında Birileri Ölür

Sorumluluk Angarya Değil Ölümcüldür; Yerine Getirilmezse İcabında Birileri Ölür
 

Daha önceki yazılarımda her insan sorumluluk taşıyacak özellikte olamayacağı için bireysel sorumluluğa(insanlara önemli konularda sorumluluk verilmesine) karşıydım. Bu tür sorumlulukların kişinin inisiyatifine bırakılmayıp bir birime ya da ekibe verilmesi gerektiğini düşünüyordum.

Yaşadığımız bazı olaylar sonucu(Alperen vakası) haklı olduğum ortaya çıktı. Sorumlu olup sorumluluğunu yerine getirmeyenlerde suç yok; sorumluluğun ne anlama geldiğini bilmeyip ilkokul çocuklarına ödev verir gibi sorumluluk dağıtanlar suçlu.

Bir kere sorumluluk kişiye verilemez çünkü kişinin hata yapması her zaman mümkündür ve sorumluluk hatayı kaldırmaz.

Mesela bir bebeğe bakıcının bakması yanlıştır, ayrıca anneleri bakıyorsa annenin yeterliliği de kontrol edilmelidir; bizler çocuklarını öldüren anneler gördük.

Türkiye’de bu şekildeki sorumluluklar gözden geçirilmeli, kişiden alınıp birime verilmeli yani örneğin bir bebeğin bakımından bir tek kişi sorumlu olmamalıdır. Hayati sorumluluklar kontrol edilen bir sistemle yürütülmeli.

Kurallarla insanları yönetemezsiniz, mutlaka sisteminiz olmalı ve sistemi asla bir kişi uygulamamalı. Olumsuz bir şey olduğunda sisteme dahil herkes sorumlu olmalı. Böyle olursa herkes aynı anda hata yapmayacağı için biri görmezse diğeri görür.

Kişiyi oraya dik bu iş senin işin de, öyle bir şey yok; sorumluluk kontrol gerektirir, kişi kendi kendini mi kontrol edecek. Ülkemizde insanlara güvenmek diye saçma bir şey var, konu önemliyse dünyanın en güvenilir insanı olsa bile riske girmem. İşte bu yüzden Kerim Korkut herkesin basit gördüğü sorumluluk konusuna ihtiyatla yaklaşıyor. İnsanlar tek başına, bir şeyden(özellikle hata yapılırsa ciddi sonuç doğabilecek) sorumlu tutulamazlar.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..