Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '14

     
    Kategori
    Güncel
     

    Sosyal medya özgürlüğün neresinde

    Sosyal medya özgürlüğün neresinde
     

    Sosyal Medya Ağı


    Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek yaygınlaşan sosyal medya alanları hayatın her sektöründe ülke insanları tarafından aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır.
     
    Sosyal medya özel üyeliklerin dışında genellikle ücretsiz hizmetler sunmaktadır. Unutmayalım ki her verilen ücretsiz hizmetin mutlaka bir gizli yada açık ajandası vardır.

    Bu ajandayı kullanıcının görmesi bazen mümkün olur, bazende olmayabilir. Hele kendini sosyal medya selinin akışına bırakmış olanların bu selde sürüklendiklerin de farkında olmaları mümkün olmaz. Bir bağımlılık gibi alışkanlık haline gelen mecrada yolunu bulamaz ve kaybolur gider.
     
    Sosyal medyayı kullananların bu mecrada bireysel kontrolü sağlayamadığı, öfke kontrolü yapamadığı zaman herkese karşı kahraman kesilirler. Karşısında ki kişi yada kitlenin kim olduğuna bakmaksızın hiç umulmadık tepkiler verebilirler. Çünkü her şeyin parmakları altındaki klavyeden ibaret olduğunu düşünür. Halbuki gerçek hayattaki izlerimiz ne ise Sosyal medya yada internetteki izlerimizde odur. Gerçek hayatta suç olanlar, sanal alemde de suçtur. Gerçek hayatta suç işlemekten çekinenler içindeki suç işleme duygularını sanal aleme taşıyabiliyorlar. Çünkü görünmez, bilinmez olduklarını düşünüyorlar. Böyle düşünülse bile insanlar iç dünyalarında empati yaparak kendi öfkelerinin kontrollerine hakim olmalıdır. uygulamalarda mümkün görünmese bile başkalarına saygılı olmayı bir yaşam tarzı olarak benimsemeliyiz.
     
    Sosyal medya internet bağlantısı olan her yerden kolayca ulaşılabildiğinden günlük hayatımızın da bir parçası haline gelmiştir. Hayatımızı kolaylaştırdığ, hızlandırdığı bir gerçektir. İyi kullanıldığı zaman beşeri münasebetleri geliştirdiği aşikardır. Her kullanıcının amacına uyan, hitap eden bir tarzı mevcuttur. Fikirlerin tartışılması, mütala edilmesi iyidir. Çok konuşan insanlar kolay kolay kavga etmezler. Az konuşanlar ise iç dünyalarını dışa vuramadıklarından içinde fırtınalar kopar ve ne zaman agrasifleşeceğini, öfkelenneceğini anlayamazsınız. Kendini gerçek hayatta ifade edemeyenlerde sosyal medyada özgür olabiliyor, duygu ve düşüncelerini hatta sırlarını hiç bilmediği görüşmediği, tanımadığı kişilerin ortamına açabiliyor. İletişim açısından olumlu gibi görünse de herşeyin açık ve gizli niyetlere bağlı olduğunun bilinmesi gerekir. Bu bilgiler herkes tarafından kullanılması kişisel izlerin, karakterlerin takip edilmesi de muhtemel olduğunu unutmayalım. Düşüncelerimizi de ona göre belirtmemizde fayda vardır. Aksi halinde söylediğiniz her fikrin sorumlusu olur, bu fikirler aynı zamanda sizin kaderiniz olabilir.
     
    İnsanlar hayatlarını planlı düzenli bir yaşam tarzı üzerine kurduklarında özgürlük alanlarını belirlerken , başkalarının özgürlük alanlarının ne olduğunuda bilmek zorundadır. Yoksa bunun adı özgürlük olmaz birinin diğeri üzerinde tahakküm kurması olur. Bu sefer güçler savaşı başlar, bu mücadelede kim güçlü ise o kazanır. Böyle olunca da kaybeden insanlık olur. Halbuki tüm insanlığın ortak kanaati haklı olanın yanında olmamız ve onun kazanmasıdır.
     
    Ülkemizde sosyal medyanın en fazla üyesi olan ve yaygın kullanılan Twitter olduğunu düşünecek olursak; karşımıza ülkemizi dünya haritasında görmeyen, tanımayan ancak yaygın kullanıcısı olan bir ABD merkezli özel şirket olduğunu görüyoruz. Özellikle gelişmiş ülkeler gelişmekte olan ülkelerde hakimiyet kurabilmek, kolay yönetebilmek için sosyal medya ağlarını kullandıklarını biliyoruz. Ayrıca sosyal medya ağlarının bir çoğu istihbarat kuruluşlarıyla da birlikte ortak çalışmalar yürütttükleri de biliniyor. Kullanıcıları manüple ederek çeşitli bilgiler paylaşılarak ülkeleri dizayn etmek için sosyal medyada ki bilgileri kullandıklarını da eklersek ne kadar bu konularda hassas olunması gerektiğini bilmemiz gerekir. Sosyal medyada ki kişisel bilgiler diğer yorum ve bilgilerden elde edilen istatistiki bilgileri nerelerde kullanılma ihtimali olduğunu azçok tahmin edebiliyoruz. Artık eskisi gibi şiddet ve silaha dayalı yatırımlar kısılıyor bu yatırımlar genellikle sosyal medya, sanal alem, siber alanlara kaydırılıyor. Ülkeler ikna yada manüple yöntemleriyle yönetilmek isteniyor. Yani eskiden bir terör örgütlerinin eline silah verilip adam öldürülüyorsa, şimdi klavye verilip bu şekilde amaca ulaşılmaya çalışılıyor. Bu durumda kendimize sormamız gereken soru şudur; "Biz mi Twitter i kullanıyoruz, Twetter mi bizi kullanıyor." 
     
    Hal böyle iken öyle garip bir ruh haline girmişiz ki ABD li özel bir şirketi savunurken, kendi ülkemizin hakkını ise gözardı edbiliyoruz. Twitter Türkiye Devletinin tanımadığı için geçici bir süreliğine kullanıma kapatıldı. Dünya coğrafyasında Türkiye diye bir ülkede varmış diyebildiği zaman ofis açıp yetkili bir muhatap bulunduğunda sorunun ortadan kalkacağına inanıyoruz.. Peki bize ne oluyor da Twitter şirketinin arkasın da duruyoruz bunu da şahsen anlamış değilim.
     
    Ayrıca diğer sosyal medya ve Twitter in ülkemiz üzerinden kazançlarını vergilendirmediğini de biliyoruz. Ödenmeyen vergi ve reklam gelirlerinden ülkemiz mahrum kalmıyor mu, kalıyor. Bu durumda Twitter ülkemizde korsan kaçak yayın yapmış olmuyor mu oluyor. Neden ülkemizin gelir kaynağı olacak bir mecrada ülkemizin yanında olamıyoruz. Bu gelirler ekonomimize bir katkısı olacak ise illaki ülkemizin bir ihtiyacında kullanılacağı için hepimiz bu gelirin faydasını göreceğiz. Yani Twettir sadece yayın değil, üzerine düşeni yapmalıdır.
     
    Diğer önemli bir mesele ise özel hayatın ve özgürlüklerin korunması hususunda her devlet vatandaşının haklarını koruma görevi vardır. Unutmayalım ki Özgürlük sınırımız, başkalarının özgürlüğünün başladığı yerde bitmelidir. Hele hele ulusal ve insanımızın, devletin huzur düzenini bozuyorsa dünyanın hangi ülkesi olursa olsun mutlaka gereken önlemini alır. Gerçek hayatta suç olan, sanal alemde de suçtur.
     
    Sosyal medya güzel bir imkandır. İyiyede kötüye de kullanılması mümkündür. Sadece bizim mutlu ve huzurlu olmamız yetmez, çevremizde ki insanlarla birlikte ancak huzurlu ve mutlu olabiliriz. Sosyal medyanın ömür boyu kölesi olmadan sınırlarımızı, haklarımızı bilerek, başkalarının haklarını da gözeterek kullanıldığında kimse zarar görmeyecektir.. 27.03.2014

     
    Toplam blog
    : 1
    : 118
    Kayıt tarihi
    : 18.06.13
     
     

    Anadolu'da doğdum, İlk tahsilimi memleketimde, orta ve yüksek tahsilimi İstanbul'da tamamladım. T..