Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Sözleşmeli Avukat bulundurmayan şirketlere 39.528 TL para cezası verilebilir

Sözleşmeli Avukat bulundurmayan şirketlere 39.528 TL para cezası verilebilir
 

Anonim şirketlerde sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu, uygulamada bazen Türk Ticaret Kanunu ile getirildiği şeklinde yanlış algılansa da, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile getirilen bir yükümlülüktür. Avukatlık Kanunun 35inci maddesinin üçüncü fıkrasına göre, esas sermaye miktarı 250.000 TL ve üzerinde olan anonim şirketler sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadırlar.

Sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu, kuruluş esas sermayesi 250.000 TL ve üzeri olan anonim şirketlerde, şirketin tüzel kişilik kazanması ile birlikte; kuruluş esas sermayesi 250.000 TL’nın altında olmakla birlikte sermaye artırımı sonrasında esas sermaye miktarı 250.000 TL ve üzerine çıkan anonim şirketlerde ise, sermaye artırımına ilişkin genel kurulunun ticaret siciline tescil ettirildiği anda doğar.

Esas sermaye miktarı 250.000 TL’nin altında kalan anonim şirketler için ise sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu yoktur. Ayrıca, kayıtlı sermaye sistemini benimseyen kapalı anonim şirketlerde de, sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğunun aranmayacağı değerlendirilmektedir.

Sözleşmeli avukatlara, 2016 yılında ödenecek asgarî aylık ücret 1.500 TL olarak belirlenmiştir. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne göre, takip edilen dava, takip ve işlerde tarifeye göre hesaplanacak vekalet ücretinin, yıllık avukatlık ücreti olan 18.000 TL’den fazla olması durumunda, aradaki eksik miktar avukata ayrıca ödenecektir.

Esas sermayesi 250.000 TL ve üzeri olduğu halde sözleşmeli avukat bulundurma yükümlülüğünü yerine getirmeyen anonim şirketlere, Cumhuriyet Savcısı tarafından, sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilecektir.

Örneğin; 2016 yılının Ocak ayında sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu doğduğu halde altı ay boyunca sözleşmeli avukat bulundurmayan bir anonim şirkete, 19.764 TL idari para cezası verilecektir. Bu zorunluluğun 2016 yılı boyunca yerine getirilmemesi halinde ise şirkete 39.528 TL idarî para cezası verilecektir.

Esas sermaye miktarı 250.000 TL ve üzerinde olan anonim şirketleregetirilen bu zorunluluk birçok eleştiriye konu olmuştur. Bu eleştiriler genelde, sözkonusu zorunluluğun diğer ticaret şirketlerine getirilmediği, 10.000.000 TL sermayeye sahip bir limited şirketin avukat bulundurma zorunluluğu yokken 250.000 TL sermayeye sahip anonim şirketlerin zorunluluk kapsamına alındığı, bu zorunluluğun anonim şirketlerin sadece bir kısmını kapsadığı, bu haliyle şirket türleri arasında bir ayrım yaparak ve sermaye kriteri koyarak yapılan bu tasnifin objektif, hukuki ve hakkaniyetli olmadığı, ayrıca şirketleri sözleşme yapmaya zorlayarak Anayasa’da güvence altına alınan sözleşme yapma serbestisine aykırılık teşkil ettiği yönünde olmuştur.

Bu eleştiriler üzerine konu Anayasa Mahkemesi’ne de taşınmış, Yüksek Mahkeme de 30/06/2011 tarihli ve E.2010/10, K.2011/110 sayılı kararında, Avukatlık Kanunu’nun 35. maddesinin anonim şirketler yönünden, Anayasa’ya aykırı olmadığına hükmederek bu eleştirilere bir son vermiştir.

Dolayısıyla, anılan yasa hükmünün halihazırda yürürlükte olduğu dikkate alınarak, yüklü miktarda idarî para cezalarına muhatap olmamak için, esas sermayesi 250.000 TL ve üzerinde olan ya da sermaye artırımı sonrasında bu miktara ulaşacak veya aşacak olan anonim şirketlerin yönetim kurullarının, sözleşmeli avukat bulundurma yükümlülüğüne uymaları menfaatlerine olacaktır.

 
Toplam blog
: 26
: 1923
Kayıt tarihi
: 25.03.16
 
 

Soner Altaş'ın Türk Ticaret Kanunu'na göre Anonim Şirketler, Limited Şirketler, Şirket Denetimi g..