Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Stevia nasıl bir tatlandırıcıdır?

Stevia nasıl bir tatlandırıcıdır?
 

Stevia olarak bilinen Stevia rebaudiana Bertoni, yüzyıllardır Güney Amerika yerlileri tarafından geleneksel bir tatlandırıcı olarak kullanılan, bitki çaylarına ve diğer içeceklere eklenen bir bitkidir.

Stevia yaprakları, steviol glikozitleri olarak adlandırılan doğal tatlandırıcılar içerir.

Bitkinin tatlılık veren iki ana bileşeni, steviozit ve rebaudiozit A’dır. Bunlar, şekerden 300 kat daha tatlıdır ve dolayısıyla gıdaları kalori vermeden tatlandırmak için kullanılabilir.

Steviol glikozitleri, şeker gibi tamamen bitki kaynaklı olma avantajı da sunar.

Stevia bazlı tatlandırıcılar, yıllardır dünyanın pek çok ülkesinde kullanılmaktadır.

Steviol glikozitlerin güvenilirliği, stevianın uzun kullanım geçmişi ve çok sayıda güvenilirlik çalışması temel alınarak belirlenmiştir.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA)’nin tatlandırıcılar konusunda çalışan Bilimsel Paneli, Nisan 2010’da steviol glikozitlerin güvenilirliğini değerlendirmiş ve kabul edilebilir günlük alım değerini (ADI) 4 mg/kg olarak belirlemiştir. Avrupa Birliği, 11 Kasım 2011’de stevianın gıdalarda ve içeceklerde kullanımına izin veren regülasyonu onaylamıştır.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..