Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '17

 
Kategori
Futbol
 

Suçlu ayağa kalk

Bir zamanlar  bende fanatik bir Galatasaray  taraftarıydım.  Birisi bana kadroyu sayda görelim dese  Turgay dan başlar  solaçık Uğur’da noktalayacak şekilde Galatasaray 11 ini sayardım. Hatta ezeli rakiplerimizin kadroları dahi ezberimdeydi, bir çok taraftar da benim gibi hayranı olduğu takımın kadrosunu sayardı hatta o zamanlar  TV yok, radyo o kadar yaygın değil, radyo olsa bile  Radyolar cereyanla çalıştığı için haşırtı arasında   Kemal Deniz’in sesini zar zor duyarak maç dinler, (2) günlük Ulusal basından maçları takip ederdik.  Çünkü İstanbul da basılan gazeteler ancak 1 gün sonra Kayseri’ye ulaşırdı.

Diyeceğim o dur ki o günlerde takımlarımızda  tamamen yerli futbolcular yer alırdı ve bugünkünden daha fazla ünlü futbolcular vardı ve takımlar onlarla, onlar da takımlarıyla özdeşleşmişlerdi.  Dünyaları teklif etseler bir çoğu takımlarından ayrılmazlar transfer dönemlerinde boş mukavelelere imza atarlardı. Metin Oktay’lar, Can Bartu’lar, Recep Adanır’lar, Turgay Şeren’ler, Lefter Küçükondanyadis’ler,Hakkı Yeten’ler,  Özcan Arkoç’lar, Şenollar, Biroller,Ali artuner’ler, Ayhan Elmastaş’lar, Mustafa  Denizli’ler . Ahmet Suat Özyazıcı’lar, Ertan Anapa’lar, Rüzgarın oğlu Zeynel’ler, Mikro Mustafa’lar, Beton Mustafa’lar Naci Erdem’ler, Suat Mamat’lar , Basri Dirimli’ler   , Şeref Has’lar, Yılancı Mustafa’lar, Füze Selami’ler, Kadri Aytaç’lar , Cemil’ler, Yılmazlar, Baba gündüz’ler, Sabri Kiraz’lar ,Adnan Süvari’ler  ve daha nice sembol isimler vardı.

Şimdi bakıyorum  da bu gibi sembol olmuş futbolcularımız hatta tüm dallarda dahi ünü ülke sınırlarının dışına taşmış sporcularımız parmakla sayılacak kadar az…… bunun sebebi kim desek hiç kimse ortaya çıkmaz çünkü  uzun yıllardır  yabancı  futbolcu transferine belirli bir sayıda da olsa izin veriliyordu önceleri 2-3-4-5 derken bugün öyle bir noktaya gelindi’ki  Süper Ligde yer alan bir takım     istediği kadar  yabancı futbolcu ile sözleşme yapabiliyor sezon öncesi Federasyona verdiği listede 14 yerli 14 de yabancı futbolcu gösterebiliyor , müsabaka isim listesine de 7 yerli futbolcu 11  de yabancı futbolcu yazabiliyor anlatmaya çalıştığım  kulüp isterse 11 yabancı fut bolcu ile müsabakaya  başlayabiliyor.  İşte bundan dolayı ben artık Galatasaray’lı değilim. Oynayan oyuncular yabancı, çalıştıran hocalar yabancı , bu durumda ben de onlara yabancıyım.

PTT 1.ligde de durum birazcık farklı burada da kulüp istediği kadar yabancı futbolcu ile sözleşme  yapabiliyor ancak sezon başında federasyona vermek zorunda olduğu 25 kişilik  listede  15 yerli futbolcu 10 da yabancı futbolcu gösterebiliyor 18 kişilik   müsabaka isim listesinde de   en az 13 yerli futbolcu göstermek zorunda olduğundan bu ligde müsabakada en fazla 5 yabanc ı  futbolcu oynatılabiliyor.

Yukarıda izah etmeye çalıştığım Yabancı Futbolcu statüsünü 4 sezon boyunca uygulayacağını kararlaştıran  Türkiye Futbol Federasyonu’na sesleniyorum Türk Futbolu nasıl kalkınacak, gençlerimizin önü nasıl açılacak, borç batağına  saplanmış kulüpler nasıl yaşatılacak hiç  düşündünüz mü ? 

Bir an önce oturup tetbirler alınmazsa, yabancı futbolcu sayısı bir kaç yıla yayılmak suretiyle en çok 3 adetle  sınırlandırılmazsa bu terazi bu yükü çekmez, kulüpler iflas eder, ama yabancı futbolcular haklarından vazgeçmezler bu da kulüplerin tamamen kapanmasına yol açar örnek mi istersiniz  Kocaelispor, Sakaryaspor , Orduspor, işte Erciyes spor, hatta Kayseri’mizin göz bebeği Kayseri spor bile  son anda hayata döndü ama nereye kadar gider bilinmez.

Öte yandan diğer spor dallarında da durum hiç de iç açıcı değil ;yabancı sporculara çokça  rastlamak mümkün, bence çok ama çok yanlış  Tüm spor dallarında yabancı serbestisi demek Türk Spor’una balta vurmaktır.  Milyonlarca dolar döviz’ün  yurt dışına  karşılıksız gitmesi demektir.

Birileri  sezonluk başarılarla günü kurtarıyor ama Sonuç da olan Türk spor’una oluyor şimdi desem ki Türk takımlarını yabancı futbolcu yatağı haline getiren, takımlarımızın geleceğini  ipotek altına aldıran ‘’suçlu ayağa kalk ‘’hiç kimse ayağa kalkmaz. Çünkü malumunuz suç gelin olmuş da gerdeğe giren olmamış.

 
Toplam blog
: 47
: 695
Kayıt tarihi
: 10.04.07
 
 

Övünmek gibi olmasın amma hem pür amatörüm ve de Kayseri'liyim. Amatörüm çünkü hayatım boyunca paray..