Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '15

 
Kategori
Dünya
 

Suriye’de kim meşru, kim gayrimeşru?

Suriye’de kim meşru, kim gayrimeşru?
 

milliyet.com.tr'den...


Suriye’de kim meşru, kim gayrimeşru?

Kafalar karışık!

Doğrusu, benim de kafam zaman zaman karışıyor!

Hakikaten, Suriye allak-bullak oldu…

Bu vaziyette, kim/kimler meşru; kim/kimler gayrimeşru kabul ediliyor?

Bizim iktidara ve onunla “paralel” yazan medyaya bakarsanız, Esad rejimi gayrimeşru!

Kim meşru:Ona karşı savaşanlar!

Peki, ona karşı savaşan bütün grup ve kesimleri “meşru” kabul ediyor musunuz?

Misal, Nusra’yı…

Misal, IŞİD’i!

Bunlara müspet cevap verilememesi bitarafa; bir ülkedeki iktidarın, başka bir ülkedeki iktidarı “gayrimeşru” sayması ne kadar “meşru”? Böyle bir hakkımız var mı?

Kim bilecek?

Uluslararası Hukuk!

O vakit ona danışalım, bakalım ne diyecek?

Diyor ki; “Tanınmış bir devletin ülkesinde isyan çıkması halinde, uluslararası hukuka göre, isyancılara yardım hukuka aykırı, tanınmış hükûmete yardım ise hukuka uygundur. Fakat isyancılar o ülkede veya belli bir parçasında ‘etkin kontrolü’ ele geçirir ve bu durum bir devamlılık arz etmeye başlarsa, bu takdirde diğer devletler bu yeni devleti tanıyabilir. Ancak bir ülkedeki isyancıların etkin kontrolü ele geçirirken, uluslararası hukukun bu alandaki emredici kurallarına (jus cogens); -etkin kontrolü kazanmak için başka bir ülkenin silahlı gücünden yardım almama- uygun davranmış olmaları gerekir. Aksi takdirde, diğer devletler bakımından isyancıların kurduğu devleti tanımama yükümlülüğü ortaya çıkar.” (Anadolu Üniversitesi, Uluslararası Hukuk I, S. 69)

Şimdi, Suriye’deki durumu buna göre değerlendirelim:

1. Bikere, şu anda Suriye toprakları üzerinde Esad rejiminden başka bir devlet olduğunu söylemek mümkün mü?  

2. İsyancıların, “etkin kontrolü”nde olan yerler var. Fakat bu yerler nasıl kazanıldı? Başta ABD, Batı’nın ve “Doğu”nun –Sünni Arapların- “etkin” silah yardımlarıyla değil mi? Bunlar açıkça yapılmadı mı? Dolayısıyla, milletlerarası hukuka göre gayrimeşru olmuyor mu?

3. Her şey biyana, bu isyancılar bir “devlet düzeni” kurabildiler mi?  

4. Suriye ülkesinde, Esad’dan başka bir “devlet düzeni” arayacaksak, buna en yakın yapı, IŞİD olmuyor mu? Nitekim açılımı “Irak Şam İslam devleti” değil mi? Irak’ta Musul, Suriye’de Rakka gibi iki kadim kenti elinde bulundurup, oralarda, “vergi toplama, maaş ödeme, elektrik-su faturaları gönderme ve tahsil etme” gibi devlet fonksiyonlarını icra etmiyor mu? Böyle diye onu dünya tanıyacak mı? Tam tersine, bütün dünya onunla “davalı” değil mi?

5. “Devlet düzeni”ne IŞİD’den sonraki en yakın yapı, “kantonlar” oluşturduğunu söyleyen ve ABD’nin “kara gücümüz” dediği PYD değil mi? Onun da tanınmasını ister misiniz?

Yukarıdaki şartlar göz önüne alınınca, Suriye’deki tek meşru güç, ne yazık ki Esad rejimi oluyor… Rusya, Esad rejimine yardım ederken, uluslararası hukukun bu kuralından hareket ederek çok güçlü bir konum elde ediyor. Başta ABD, hiçbir devlet Rusya’ya ses çıkaramıyor.

Suriye’de durum budur… Beğenelim, beğenmeyelim!

Öte yandan; uluslararası hukuka saygı göstermek, o hukuka uymak bizim millî menfaatimiz gereğidir. Bir gün biz de isyan gişimi çıkabilir… O zaman, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı ileri sürebilmek için, şimdiden o kurallara saygılı olduğumuzu kanıtlamamız lâzım!

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..