Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '16

 
Kategori
Dünya
 

Suriyeli sığınmacılar Finlandiya’yı beğenmedi; yaşamayı bilmediklerinden olabilir mi?

Suriyeli sığınmacılar Finlandiya’yı beğenmedi; yaşamayı bilmediklerinden olabilir mi?
 

Dünyanın en yaşanabilir ülkesi seçilen Finlandiya'yı beğenmediler


Dünya gündeminin en önemi maddelerinden biri sığınmacılar.

Çoğunluğunu Suriye’deki savaştan kaçan mültecilerin oluşturduğu Avrupa ülkelerine giden sığınmacılar bu kez şaşırttı. AFP haber ajansına konuşan 22 yaşındaki Muhammed Finlandiya’yı beğenmediklerini şu sözlerle anlattı.

“Tüm dünyaya Finlandiya'dan nefret ettiğimi söyleyebilirsiniz. Çok soğuk, çay yok, restoran yok, bar yok, caddelerde kimse yok sadece arabalar var." Muhammed’in şimdi tek amacı Finlandiya’yı terk etmek.

Sadece o değil kalabalık bir grup Finlandiya’dan tekrar İsveç’e dönmenin yolunu arıyor. 15 Iraklı mülteci güney İsveç'e gitmek istediğini söyledi. Hatta bazıları ayrılmadan önce “Finlandiya'da kayıt yaptırmadan geri dönmek istiyoruz” diyor.

Finlandiya dünyada yaşanabilir ülkeler sıralamasında birinci ve Suriyeli göçmenler bu ülkeyi beğenmediler.“Çok soğuk, çay yok, restoran yok, bar yok, caddelerde kimse yok sadece arabalar var” Bu beğenmemenin yaşam anlayışı farkından kaynaklandığını düşünüyorum. Soğuğa bir şey diyemeyiz, senin orada da sıcaktan durulmuyor.

Araştırmacılar dünyanın en yaşanabilir ülkesi Finlandiya derken bu araştırmayı kutup ayıları için yapmadılar her halde. Yani soğuğa rağmen. Allah’ın soğuğu ne yapabilirler ki. Çay nedir ki, dünyanın yarısı çay içmiyor. Barı restoranı yoksa sağlıksız buluyorlardır. Evlerinde yiyip içiyorlardır. Bir Finlinin evine gittin mi? Sokaklarda insan yokmuş. Geri kalmış ülkelerin sokakları insanla doludur. Ne yapacak sokakta, herkes işinde gücünde.

Bunlar gereksiz, alaturka zevk tercihleri… İleri bir medeniyet var orada, uygun bulmamışlar demek ki. Çok da gerekli değil zaten. Bunlara değil de yaşamın asıl konularında bakmak lazım. Çevre, temizlik, eğitim, sağlık, iş, rahat yaşantı.

Finlandiya sokaklarında çöp bile görmediğini, çevrenin yemyeşil olduğunu, hastanelerde sıra olmadığını, okulların kolej gibi olduğunu falan niye söylemedin. Çay mı önemli bunlar mı önemli?

Finlandiya’da o dediklerin her neyse yoktur ama sizleri dünyanın dört bir yanına dağıtan savaş da yoktur. Bir Finlandiyalı 300 bin kişi öldüğü halde hala bırakıp gitmeyen Esat gibi birisine asla destek vermez. Eksik saymışsın Finlandiya’da cehalet  de yok. Çay yok ama insana saygı var. Hangisi daha önemli?

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..