Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '15

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

TANAP Projesi (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) Türkiye'nin jeopolitik konumu güçlendirecektir

TANAP Projesi (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) Türkiye'nin jeopolitik konumu güçlendirecektir
 

Hep denirdi; Türkiye,Avrupa ile Asya arasında bir köprüdür...İşte şimdi tam köprü oldu. Enerji köprüsü...


GÜÇLÜ BİR EKONOMİ, SİYASETİN ELİNİ DE GÜÇLENDİRİR...

İşte, 17 Mart 2015 günü, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Margelaşvili'nin katılımı ile temel atma töreni gerçekleştiren TANAP(Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) Projesi, Türkiye için bu tip "stratejik ve jeopolitik" bir ekonomik projedir.

Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz-2 sahasından çıkarılacak doğalgazı, Türkiye üzerinden  Avrupa'ya taşıyacak olan bu proje, Türkiye'nin jeopolitik  önemini artırmasının yanında, ülkeye getireceği ekonomik katkı, tam da, yukarıda alt başlık olarak kullandığım, "güçlü bir ekonomi, siyasetin elini de güçlendirir" nitelikte "stratejik ve ekonomik" bir projedir.

x       x      x

-- Türkiye, bulunduğu coğrafyada, "enerji dağıtım merkezi" olacak...Rusya ve İran doğalgazına olan bağımlılığı ortadan kalkacak.

Doğalgaz boru hattının 1850 km.'si Türkiye topraklarından geçen ve adı içinde "Anadolu" bulunan bu proje, Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinin enerji arzı güvenliğinin sağlanması ve arz çeşitliliği yaratılması bakımından büyük önem taşıyacaktır...Bu bakımdan bu proje, sadece ticari açıdan değil; Türkiye, Azerbaycan ile Avrupa arasında güçlü ve sağlam ilişkilerin  de kurulmasına da önemli katkılar yapacaktır.

 Bu doğalgaz boru hattının inşası bittiğinde, üzerinden 16 milyar metreküp olarak akıtılacak doğalgazın 10 milyar metreküpü Avrupa'ya, 6 milyar metreküpü de Türkiye'ye akıtılacaktır. 2018 yılında, boru hattından geçen doğalgazın 31 milyar metreküpe çıkarılması planlanmaktadır. Böylece, Türkiye, hem bulunduğu coğrafyanın "enerji dağıtım merkezi" haline gelecek ve hem de Rusya ve İran doğalgazına alternatif bir kaynağa sahip olacak.

Ayrıca, Türkiye, pahalı Rus ve İran doğalgazına karşı pazarlık konusunda elini güçlendirecektir.

SONUÇ :

Bu projenin, Türkiye'den geçen bölümü için kullanılan boruların %80'i yerli şirketlerimiz tarafından üretilecektir. Bu projenin, Türkiye'ye 50 milyon dolarlık katma değer getireceği ve 15.000 kişiye istihdam sağlayacağı yazılmakta ve söylenmektedir...

Bu bakımdan, bu proje üzerinde önemle durulmalıdır.  Bu projenin hayata geçirilmesi içini ülkemizi yönetenlerin, -- iktidarlar değişse de --  ellerinden geleni yapmaları  gerekir.

cdenizkent

30 Mart 2015

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..