Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '14

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

TRT İzmir Radyosu Sanatçısı :Nimet Oğuz Biografisi

TRT İzmir Radyosu Sanatçısı :Nimet Oğuz Biografisi
 

TRT İZMİR RADYOSU TÜRK HALK MÜZİĞİ SANATÇISI NİMET OĞUZ 30 NİSAN 1933 Manisa' da doğdu.

1934 de İzmir'in Eşref Paşa semtine taşındılar. KESTELLİ Kız Ortaokulu'nda okurken hocası KEMAL KIŞCUOĞLU ona sesinin çok güzel olduğunu ve konservatuara gitmesi gerektiğini söyler. Sonra GÖZTEPE KIZ MESLEK LİSESİ'NDE okurken Ankara'da radyo sınavlarının açıldığını duyar ve gidip imtihanlara girer. Ve kazanır. Artık o ANKARA RADYOSU YURTTAN SESLER KOROSU'nun bir elemanı idi.

1950 MUZAFFER SARISÖZEN VE NERİMAN ALTINDAĞ TÜFEKÇİ'nin öğrencisi olur. Muzaffer Sarısözen onu ses ve hançere bakımından türkülere daha uygun bulur. 

1952 de tekrar İzmire döner. İzmir Belediye Radyosunda AYHAN YILMAM İle çalışmaya başlar.

1953 de İzmir Radyosu sanatçısı ZEKİ OĞUZ İle evlenir. İki çocuğu olur. Bilgehan ve Sevilhan oğlu Bilgehan tiyatro sanatçısı, kızı Sevilhan da sanatla uğraşmaktadır. 

1953 den 1981 e kadar, İzmir Radyosu'nda Yurttan Sesler korosunda, solist ve korist olarak görevini sürdürmüştür.

1981 de zorlu Türkiye'deki zorlu şartlar ve baskılar nedeni ile bir çok sanatçı gibi o da arkadaşları ile birlikte emekli olur.

1985 de arkadaşları Alev Engin Abaylı ,Şinasi Özkan,la birlikte İZMİR KARŞIYAKA BELADİYESİ'ne başvurarak, T. H. M VE T.S.M KOROları kurmak istediklerini söylediler. O zamanki belediye başkanı NEVZAT ÇOBANOĞLU ÇOK OLUMLU CEVAP verdi.

1985 de İZMİR KARŞIYAKA'DA TÜRK HALK MÜZİĞİ KOROSUNU KURDU. Ve çalışmalara başladı. Halkdan kişilerle kuruğu koroya Türkülerimizi en doğru şekilde öğretmeğe çalıştı.

Yine KARŞIYAKA BELEDİYE başkanlarından KEMAL BAYSAK tarafından koservatuar kuruldu ve NİMET OĞUZ burada çalışmalarını sürdürdü. Bir çok öğrenci yetiştirdi.

Her yıl verdikleri konserlerle başarılı çalışmalarını halkla birlikte sürdürdü. Yurtdışında bile konsereler verdiler.

1996 da YOGOSLAVYA'da seri konsereler verdiler ve ÖDÜLLER ALDILAR.

Özel bir çalışma için de NİMET OĞUZ ALMANYA'DA KONSER VERMİŞTİR.

2004 de İzmir Karşıyaka Belediyesı TÜRK HALK MÜZİĞİ KOROSU yöneticiliğinden ayrılmıştır.

2009 da YİNE KARŞIYAKA BL. si BİLGE ÇINARLAR KOROSUNU KURMUŞ ve halen burada ki çalışmalarını sürdürmekde ve başarılı HALK konserleri vermekdedir.

SANAT ANLAYIŞI: NİMET OĞUZ kendisini bir icracı olarak kabul eder. Ancak 7-8 tane derlemesi vardır. Bunlardan (KIZILCIKLAR OLDU MU) TÜRKÜSÜ çok popüler olmuş bazı pop sanatçıları tarafından da söylenmiştir.

Birçok öğrenci yetiştirmiştir. Hepsi genel olarak NİMET OĞUZ'UN son derece Türkülerimize teşfik eden ve iyi icra edilebilmesi için elinden geleni yapan, bitmeyen bir azim ve enerji ile çaliştığını ifade etmektedirler.

NİMET OĞUZ TRT İZMİR RADYOSU TÜRK HALK MÜZİĞİ KOROSUNUN İLK SANATÇILARINDANDIR. 

Bugün hala o bitmeyen enerjisi ile türkülerimizi en iyi ve en doğru, en bozulmadan halka öğretmeğe ve GELECEĞE AKTARMAYA DEVAM ETMEKTEDİR. O yılmayan bir SAVAŞCIDIR. 

Ben onu son bir kaç yıldır tanıdım. VE bu güne kadar TÜRK HALK müziği ile ilgilenmediğim için çok üzüldüm. NİMET OĞUZ la türkülerimizi  keşfettim. BİR de ne göreyim  onlar benim ruhumdaymış, meğer. (DAHA ÖNCE SEN DE KENDİ TÜRKÜNÜ SÖYLE ) isimli bloğumda anlatmıştım.  

TÜRKÜLERİMİZİ, GELECEK NESİLLERE OLDUĞU GİBİ AKTARMAK VE ÖĞRETMEK HEPİMİZİN GÖREVİ OLMALIDIR. ÇÜNKÜ BİZİM ÖZ KÜLTÜRÜMÜZ. ORADA SAKLIDIR. EDEBİYATIMIZ, YAŞAM ŞEKLİMİZ, TARİHİMİZ, DİLİMİZ , DUYGULARIMIZ, GELENEKLERİMİZ 

NİMET OĞUZ YILLARCA  BUNUN İÇİN SAVAŞMAKTADIR. 

Bir çok ÖDÜLLER ALMIŞTIR. KARŞIYAKA BELEDİYESİ BİR PARKA ONUN ADINI VEREREK ÖLÜMSÜZLEŞTİRMİŞTİR.

( http://www.karsiyaka.bel.tr/haberler-200-2013.html

www.youtube.com/watch?v=qnwgOOvMj_c

 
Toplam blog
: 59
: 720
Kayıt tarihi
: 02.08.10
 
 

Mimar Sinan Üniversitesi, heykel bl. nü bitirdim. 5 kişisel sergi açtım. Bir çok karma sergilere ..