Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '14

 
Kategori
Kitap
 

Tanrıyı görmek...

Tanrıyı görmek...
 

Son günlerde okuduğum kitap 'Sende Tanrıyı Gördüm' adlı kitaptı.

Yazarı W. Grace Tugend,

Kitap, Optimum Yayınlarından çıkmış.

*

Kitabın yazarı W. Grace Tugend üzerine yüzeysel bir şekilde Google araştırması yaptım, ama yazarın ne bir resmini, ne de hakkında bir bilgi bulabildim. Google'nin bulduğu yalnız 'Sende Tanrıyı Gördüm' adlı kitabın resimleri ve bu kitabı satan kitapçı siteleriydi.

Bu da gösterir ki, yazarın ismi ya takma ad, ya da yabancı kitapları popülerleştiğini bilen yerli bir yazara ait bir kitap...

***

Hukuk Fakültesi son sınıfta okuyan Mary adında Amerikalı bir genç kız.

Mary, küçük yaşlardayken ailesini bir trafik kazasında kaybeder. Mary'e yaşlı halası sahip çıkar, ama kısa süre sonra o da ölür. Mary'nin ergenliği zor dönemler içinde geçer; dişini tırnağına takıp Hukuk Fakültesini kazanır.

Mary, üniversite son sınıftayken bir mektup alır; son zamanlarda aldığı flört mektuplarından gene birisi sanır, fazla önemsemez. Merakına yenik düşüp mektubu açar, mektupta 'Ben Tanrıyım' diye kendi tanıtır mektubu yazan; Mary ilk önce kendisiyle dalga geçen birinin bu mektubu yazdığını düşünür. Ama mektubu yazan, Mary'nin özel hayatı hakkında bilgiler vermeye başlayınca Mary inanmaya başlar. Mary'le iletişime geçen Tanrı, Mary'nin bundan kimseye bahsetmemesini ister. Tanrı, Mary'e görevler vereceğini söyler, bu görevleri yaparsa Mary'i mükafatlandıracağını, yapmaz, aldırmazsa hakkında pek de iyi şeyler olmayacağını bildirir. Mary ise iyi niyetli bir kız olduğu için, Tanrının vereceği görevi kabul eder.

Mary'nin fakültesinde üçüncü sınıfta okuyan Belinda adlı bir kız yakın zamanlarda intihar etmiştir.

Tanrının Mary'e verdiği ilk görev Belinda'nın intiharını araştırmasıdır.

Mary, göreve başlar, Belinda'nın ailesini, ölmeden evvel kimlerle konuştuğunu, Belinda hakkında hemen her şeyi araştırır bulur.

Belinda'nın annesi, Belinda'yı tanıyanlar, Belinda'nın hayat dolu bir kız olduğunu, onun asla intihar etmeyeceğine inanmaktadır; ama intihar denilerek dosyası kapatıldığı için ellerinden yapacak bir şey de gelmemektedir.

Mary, Belinda'nın mail kutusunu, güncesini didik didik eder. Mary, Belinda'nın güncesinde bir işaretle karşılaşınca, o işaret hakkında internet araştırması yapar. Belinda'nın güncesinde bulduğu bu işaret, tarihi bir tarikatın simgesi olduğunu öğrenir.

Bu tarikatın 2500 yıllık bir tarihi vardır; benimsediği bir çok fikirsel temel, Antik Yunan filozofu Platon'a dayanır. Bu tarikat üç büyük dinin bazı temsilcileri tarafından desteklenmektedir. Tarikatın amacı ise ari ve saf ırkı koruyup dünyaya daima hakim olmaktır. Bu tarikatın üyeleri devlet organlarının hepsine kanser hücreleri gibi yayılarak yerleşmişlerdir. Tarikat, amacını şöyle yürütmektedir: Sağlıklı ve güzel kızları toplayıp, tarikatın 23 üyesi tarafından hamile kalasıya kadar tecavüz etmek; genç kızlar hamile kalırsa doğumu yaptıktan sonra öldürülüyordu, hamile olan genç kızlar eğer durumun farkına varıp çocuğu aldırmaya kalkarlarsa intihar süsü verilerek öldürülüyordu. Belinda'nın sonu da böle olmuştu.

Mary, bu tarikat hakkında bilgi almak için fakültenin tarih profesörünün evini ziyaret eder. Tarihçi profesör, bu tarikat hakkında bilgi verirken, Mary'de katkı yapar profesörün anlattıklarına. Mutfağa giden profesör, elinde bir bıçakla geri döner ve bıçağı Mary'e doğrultur: 'Benim tarikat üyesi olduğumu anladın, seni öldüreceğim' der. Atak davranan Mary, profesörün elinden kurtulur ve onu yaralar.

Ertesi gün Mary genç bir adamla karşılaşır. Korkmamasını söyler. Kardeşinin de o tarikat tarafından kaçırıldığını söyleyip Mary'nin güvenini kazanır.

Bu gencin adı Rainer'dir. Siyaset Bilimleri okumuş, Dinler Tarihinde de doktora yapmaktadır. Mary'le baş başa araştırmaya başlarlar tarikatı. Tarikatın tarihsel şifrelerini incelerken, 18. yy ortalarında ve 19. yy ilk çeyreğinde yaşamış İspanyol ressam Franciso Goya'nın Güzelliğin Resmi adlı tablosuyla bir bağlantısı olabileceğini düşünürler. Bu tablonun orijinalinin British Müzesinde olduğunu öğrenirler. Tabloyu yakından izlemek isteyen gençlere İngiltere yolu gözükür...

İngiltere'den Roma'ya, Roma'dan Mardin'e uzanan heyecan dolu yolculuk Mary'le Rainer'i beklemektedir, sizde ortak olun bu heyecana...

 ***

Özeti biraz uzattım ama bu ön bilgi gerekliydi.

Yazar, dini, tarihi ve güncel olaylar üzerine öylesine güzel ve objektif bilgiler veriyor ki; 'romandan bilgi öğrenilmez' diyeni âdetâ utandırıyor.

Yazarı meçhul olsa da beğendim ben bu romanı.

Herkesin okuyabileceği tarzda bir roman.

Ve öneririm.

 

-Mustafa Yıldırım - 19.11.2014 

 
Toplam blog
: 480
: 715
Kayıt tarihi
: 03.11.12
 
 

Konyalıyım. Edebiyat okudum. Amatör yazar ve şairim. ..