Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Temmuz '15

 
Kategori
Dünya
 

Tavernada tabak kırarsın, hesap vakti sola kırarsın

Tavernada tabak kırarsın, hesap vakti sola kırarsın
 

Yunanistan için hesap ödeme vakti.


Neymiş, Yunanistan'ın genç başbakanı Avrupa Birliği'ne karşı tavır almışmış. ''Borcu yeniden yapılandırın, yoksa ödemiyoruz'' demişmiş. Sol kolunu havaya kaldırıp devrimci mesajlar vermişmiş falan filan.
 
Yunanistan, ''Madem bakmayacaktınız da o zaman beni niye dünyaya getirdiniz?'' diyen evin şımarık çocuğu gibi.
 
*****
 
Bana hiç düşünmeden, dünyada bilinen kaç tane Yunan markası sayabilirsiniz? Ama Fransa dediğimde hemen bir kaç tane, Alman dediğimde ise bir kalemde beşer, onar ve o da sadece elektronik, otomotiv devlerinden olmak üzere bir çok marka saymaya başlarsınız değil mi? 
 
Bizim bile BEKO, Vestel diye -öyle ya da böyle- dünya çapında kendimize göre markalarımız varken, inşaat firmalarımız dünyayı imar ederlerken, tekstilde fasonculuğun ötesine geçebilmiş hallice markalara sahipken, Yunanistan; hala çakma yoğurt markaları ile milleti uyutmanın peşinde koşuyor.
 
Ne var ki tüm bu gerçeklere karşın, Yunan emekliler, kendilerinden kat be kat fazla üreten Alman ve Fransızlardan, sadece bir kaç yüz Euro düşük maaş alıyorlar. 
 
Peki bu nasıl oluyor? 
 
Bugüne kadar, gölgesinde uyudukları ağaçlarının altında tembellik edenleri, dış borçlarla kendine bağımlı hale getirip sonra da bu paraları geri ödemelerini isteyen Avrupalıların, bu işte hiç mi suçu yok?
 
Olmaz mı? Ama yine de tüm bunlar, Yunan halkının bu anlamsız tepkisini sanki son derece haklıymış gibi gösterme çabalarına inanmamızı sağlamamalı.
 
Yıllarca evlerinin bir odalarını kiraya verdikleri Avrupalıların ödediği paralarla günlerini gün eden Yunan halkı, şimdi bu konforunu 'doğal olarak' geri vermek istemiyor. 
 
Avrupa'da yıllarını kömür madenlerinde tüketmiş işçi, Anadolu'da köyüne döndüğünde onca yıl söğüt gölgesinde okeye dönmüş adamla aynı maaşı alıp, aynı kalitede hayatı yaşayacaksa, adalet bu işin neresinde.
 
Yunan, yıllarca bir mirasyedi gibi yatmıştır. Bu işin sağla solla alakası yok, cebimizden de kahraman uydurmayalım. Bu işler öyle sol kolu havaya kaldırmakla olmuyor. Kazanıp tüketmeyen, parasını işleten adamla, gününü gün ederek yaşayan insanı nasıl bir tutarsınız?
 
Çocukken karınca ile ağustos böceğinin hikayesini de mi okumadınız?
 
Sözü burada kesiyorum, rakamları okuyun ne demek istediğimi belki daha iyi anlarsınız.
 
 
 
Emekli maaşları ortalama olarak, 
 
Fransa'da 1400 Euro, 
Yunanistan'da 1200 Euro, 
Almanya'da 1500 Euro 
Türkiye'de 300-400 Euro
 
Nüfuslar, 
 
Fransa 65 milyon
Yunanistan 11 milyon
Almanya 80 milyon
Türkiye 78 milyon
 
İhracat rakamları
 
Fransa 600 milyar dolar (2013)
Yunanistan 28 milyar dolar (2013)
Almanya 1,5 trilyon dolar (2013)
Türkiye 150 milyar dolar (2013)
 
 
İhracat / Nüfus
 
Fransa kişi başına 9250 dolar
Yunanistan kişi başına 2545 dolar
Almanya kişi başına 18750 dolar
Türkiye kişi başına 1923 dolar
 
Ortalama yaşlar
 
Fransa 40
Yunanistan 42,5
Almanya 45
Türkiye 29
 
Şimdi verileri cümle haline getirelim.
 
65 milyon nüfusa sahip ve yaş ortalaması da 40 olan Fransa yılda kişi başına 9250 dolarlık ihracat yapıyor ve emeklilerine de ayda ortalama kişi başına 1400 Euro ödüyor.
 
11 milyon nüfusa sahip ve yaş ortalaması da 42,5 olan Yunanistan, yılda kişi başına 2545 dolarlık ihracat yapıyor ve emeklilerine de ayda ortalama kişi başına 1200 Euro ödüyor.
 
80 milyon nüfusa sahip ve yaş ortalaması da 45 olan Almanya yılda kişi başına 18750 dolarlık ihracat yapıyor ve emeklilerine de ayda ortalama kişi başına 1500 Euro ödüyor.
 
78 milyon nüfusa sahip ve yaş ortalaması da 29 olan Türkiye yılda kişi başına 1923 dolarlık ihracat yapıyor ve emeklilerine de ayda ortalama kişi başına 300-400 Euro ödüyor.
 
Bırakın Yunan'ı desteklemeyi falan, Avrupa orada zarar ederse parasını bizden çıkartmaya çalışacaktır bilesiniz. O yüzden de emek'ten yana olun yemekten değil. Almanya, tabii ki de emek ile kazandığı paraları Yunan'a yedirmeyecektir. Merkel ne Yunan'a ne de perde gerisinde onun hamisiymiş gibi davranan Putin'e pabuç bırakır.
 
Gece bitti, eğlence sona erdi. Tavernada tabakları kim kırdıysa hesabı da o ödesin. Yok öyle eğlenirken başbaşa, hesap ödememek için saçsaça muhabbeti.
 
Toplam blog
: 344
: 1122
Kayıt tarihi
: 22.07.09
 
 

Okur yazarım. Okur yazarlıktan kastım, okuduklarımı yazmamdır ki, bu yazılarımı genellikle 'kitap..