Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '18

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Tavuk Döner Yeme Çılgınlığı

Tavuk Döner Yeme Çılgınlığı
 

Aksaray'daki Suriyeli Tavuk Dönerciler


Cepte kalan bozuk bir kaç lira ile ne yenilebilir ki, tabii ki Tavuk döner, mutluluk verici yanı ise bu bedele ayranın da dahil olması. Ucuzluğu ve çeşitli soslarla tadı leziz hale getirilen tavuk üretimdeki sağlıksız koşullara dikkat çekildiğinde insan sağlığına zararlı olabileceği çok açık. Özellikle fabrikasyon üretimde kullanılan yöntemler, yemler, antibiyotik kullanımı konusu insan sağlığı açısından dikkate değer.

“Tavuk döner yazın da kışın da tehlikeli ama yazın tüketmek daha tehlikeli, çünkü tavuk çok çabuk bakteri üretip bozulabilen bir et. Tavuk etindeki bakteriler kırmızı etin aksine ölümcül sonuçlar doğurabilir. Dışarıda tavuk döner yerken insanların birkaç kez düşünmesi gerekir. 35 derece sıcağın altında şişe dizilip bütün gün pişirilen tavuk dönerin son derece sağlıksız olduğu bilinmektedir. Çünkü, tavuk döner soğuk ortamda üretilmeli, şoklandıktan sonra -18 derecede depolanıp soğuk zincir kırılmadan satış noktasına sevk edilmelidir. Bu şekilde kullanılan tavuk dönerin dışı pişerken iç kısımları hala donuk kaldığı için bakteri üreme riski taşımaz, ancak taze takılıp pişirilenlerde birkaç saat içinde kokuşma ve bozulma gerçekleşir. Tavuk dönerde diğer bir önemli kural kullanıldığı gün mutlaka tüketilmiş olmasıdır, kalan kısım varsa asla başka şekilde değerlendirmeye çalışmamalı ve imha edilmelidir.

Bugün, tavuğun göğsünün kilosu 13 lira. 100 gram tavuk döner ve üzerine de ayran verildiği zaman toplam maliyet 1,80 TL eder. 50 kuruş da ekmek, maliyet 2.30 TL. Peki tavuk döner ayran kaça satılıyor? 2 TL’ye satılıyor. 30 kuruşu nerede o zaman? Maliyete tüp, kullanılan diğer malzemeler, sosta eklenirse 2,5 TL olan 100 gramlık döneri, 2 TL’ye veriyorlar. Ne var bunun içinde? Araştırılıp, analiz edildiğinde but ve göğüsten yapılması gereken tavuk dönerin; deri, inek memesi, bir önceki günden kalan döner….gibi sağlıksız bileşenlerden imal edildiği görülmektedir. Vatandaşın alım gücü düşük, ama insan sağlığı o kadar ucuz değil. Bu nedenle tavuk dönerlerin denetlenmesi gerekiyor. Tavuk döner bir şişin ortasında akşama kadar beklediği zaman rengi değişir ve bakteri ürettiğinden, zehirlemesi insanı ölüme götürür.

Diğer yandan, “Test edilen tavukların % 50’sinin karaciğerinde inorganik arsenik bulunmakta ve bu madde kanserojen kimyasallar arasındaki en zehirli olanı.” Arsenik içeren ürünleri çok miktarda tüketenlerde kanser gelişimine neden olan hücre değişikliğine neden olmaktadır. Arseniğe maruz kalmak, “Cilt kanserlerine ve son raporlara göre akciğer, böbrek, mesane ve karaciğer gibi iç organlarda da görülebilen kanser çeşitlerine yol açabilmektedir. Arseniğin tıpkı civa ve kurşun gibi, ceninde ve çocuklarda son derece zehirli etkileri söz konusu.”

Tamam, bizler ucuz diye tavuk döner yiyoruz da geçenlerde gece saat 12:00’de Fatih’teki kitap mezadından çıkıp eve doğru yöneldiğimizde gazeteci Muhammed arkadaş bana Nizamettin abi sen Suriyelilerin çılgınca tavuk yediklerini gördün mü diye bir soru yöneltti.

Hayır dediğimde ise Aksaray’daki Yusufpaşa otobüs durağındaki çoğu Suriyelilere ait bir tavuk dönercinin önüne beni götürdü. Tavuk yiyenleri izlememi söyledi.

Camekanın dışından izlerken durumu  sosyolojik olarak şöyle açıklamaya çalışıyordum; çeşitli nedenlerle evlerini geride bırakan halklar kimi zaman futbol kulübüyle kimi zamansa memleketlerinin mutfağını yansıtan lokantalarla birbirlerine tutunmaya çalışırlar. Suriye’deki iç savaş ile beraber Ülkemize göçen mülteciler de kurdukları lokantalarla kendilerini evde hissetmeye çalışıyor, bunu da çılgınca topluca tavuk döner yiyerek gerçekleştiriyorlardı.

Nizamettin BİBER

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..