Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '17

 
Kategori
Teknoloji
 

Telefon Unroot nasıl edilir ?

Telefon Unroot nasıl edilir ?
 

unroot yapma


Android işletim sistemine sahip cep telefonlarının gerçek potansiyelinde hizmet verebilmesi için Root işlemi uygulayıp sınırları kaldırmak çoğu zaman kullanıcıların performans için başvurması gereken en makul yöntemdir, ancak Rootlu akıllı telefonlar herkesin kullanımına da uygun değildir ve Rootlu telefonun eski haline getirilmesi biraz zor olabilir.
 
Bunun sebeplerinden ilki Root işleminin ve Rootlu bir telefona müdahale etmenin bazı durumlarda karmaşıklaşması veya telefonun bu durumlardan zarar görebilme ihtimali olması. Diğer yandan cep telefonunun Rootlanmış bir şekilde garantiye gönderilmesi halinde garanti servisleri de durumu bahane ederek cep telefonlarını garanti kapsamında tamir etmeyebiliyor ve bu süreçde ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz.
 
Rootlu telefon kullananlar kulübünün bir üyesi olmaktan vazgeçtiysen başvurabileceğin bazı yöntemler elbette vardır. Eğer neden rootlu telefonun eski haline getirilmesinin gerekeceğiyle ilgili bir soru işaretin varsa akıllı telefonunu satmaya çalışırken içerisinde bulunacağın durumu düşünmen iyi olabilir. Neredeyse hiçkimse rootlanmış ve garanti kapsamının dışında kök sistem yapısına müdahale edilmiş bir akıllı telefonu satın almak istemez.
 
İnternet ortamında telefonun nasıl rootlanacağıyla ilgili yüzlerce makale ve içerik mevcut ancak akıllı telefonların güvenli ve kayıpsız şekilde nasıl rootsuz yani eski haline getirileceğiyle ilgili pek bir içerik yok, dolayısıyla bu içeriği detaylıca okuman iyi olacaktır.
 
SuperSu kullanarak Rootlu sistemi eski haline getirmek
 
Neredeyse tüm rootlu telefon kullanıcılarının akıllı telefonunda yüklü olan SuperSu uygulaması rootlu bir akıllı telefonun yönetilmesini kolaylaştıran harika bir uygulamadır ve onlarca özelliği arasında telefonu rootsuz haline döndürebilme yeteneği de bulunur.
 
Yapacağınız işlem ise inanılması güç şekilde kolaydır ve tek yapmanız gereken SuperSu uygulamasına giriş yaptıktan sonra Ayarlar sekmesine geçiş yapıp "Full Unroot" butonuna dokunmaktır. Size gösterilecek talimatları izledikten sonra telefonun işini yapabilmesi için bir süre rahatsız edilmemesi iyi olabilir, unroot yapma tamamlandığında telefonunuzu yeniden başlatıp eski halinde kullanmaya devam edebilirsiniz.
 
Farklı bir uygulama kullanarak Unroot işlemini gerçekleştirmek
 
Eğer SuperSu kullanmıyrsanız basit birkaç uygulama sayesinde de telefonunuzu unroot edebilirsiniz. Ancak bir uyarıda bulunmak yararlı olabilir; bazı uygulamalar bazı akıllı telefonlarda düzgün çalışmayabiliyor ve sizin telefonunuzda çalışıp çalışmayacağını görmek için uygulamayı indirip deneme yapmaktan başka şansınız maalesef yok.
 
SuperSu'dan sonra en çok tercih edilen unroot aracı Univesal Unroot isimli bir uygulamadır ve bu uygulamada yine SuperSu gibi milyonlarca kişi tarafından kullanılan bir unroot aracıdır. Ancak Univesal Unroot aracının halen kendisini geliştirmesi gereken onlarca eksiği var. Örneğin neredeyse hiçbir Samsung cihazında çalışmaması inanılması güç bir sorun ve halen çözüme kavuşturulmuş değil.
 
Açıkçası Univesal Unroot aracını telefonunuza indirirken %50 şansınız var ve uygulama ücretli bu nedenle eğer bu uygulamayı denemek isterseniz mutlaka satın almadan önce internet forumlarında cihazınız ile Universal Unroot sorgularının bir arada bulunduğu bir arama yapın ve modelinizde çalışıp çalışmadığını teyit etmeye gayret edin..
 
Dosya yöneticisi kullanarak unroot işlemi gerçekleştirmek
 
Root işlemini tam anlamıyla bilmiyorsanız gerek kurulumu gerek kullanımı size oldukça karmaşık gelebilir, ancak root işlemi telefonunuza onlarca dosya yüklemesi yapılmasından başka bir şey değildir. Dosya yöneticisi sayesinde root için gereken dosyaları temizlediğinizde otomatik olarak telefonunuzu unrootlamış olacaksınız.Bunu yapmak için, root erişimi olan bir dosya yöneticisine ihtiyacınız olacaktır. Bu konuda kullanılan en favori uygulama ise ES File Explorer'dır (yükledikten sonra sadece ayarlar kısmına geçiş yapıp root erişimini etkinleştirmeniz gerekir.
 
Cihazınızın ana dizinine erişin ve "sistem" i arayın. İlgili dosyayı seçin ve sonra "çöp kutusu" ibaresinin üzerine dokunun.
Buradan, "busybox" ve "su" isimli dosyaları da silin. Bu arada, bunlar olmayabilir. Durum buysa yani cihazınızda bu dosyalar yoksa endişelenmeden bir sonraki adıma geçin.
Sistem klasörüne dönün ve "xbin" i seçin. Dosyalar orada olursa, devam edin ve "busybox" ve "su" ikisini de silin.
Sistem klasörüne dönün ve "app" dosyasını seçin.
"superuser, apk" dosyasını bulup silin.
Cihazı yeniden başlatın ve telefonunuz için unroot işlemini tamamlayın.
 
Bir OTA güncellemesi yaparak telefonu eski haline döndürmek
 
Root işlemi genellikle cihaz güncellemelerini erkenden edinebilmek için yapılır ancak unroot işlemi için de yine güncelleme yapılması gerekebilir. Eğer telefonunuzu eski haline getirmek istiyorsanız telefonunuz için yayınnlanan son güncellemeyi manuel denetleyip yükleyerek işlemi tamamlayabilirsiniz.
 
Manuel olarak güncelleme işlemi ise bilindik güncelleme denetiminden sonra Ayarlar sekmesinden sağlanan güncelleme özelliğidir ve denetlemeden sonra bulunan uygun güncellemeyi yüklemeniz halinde unroot işlemini tamamlayabileceksiniz.
 
Bu seçeneğin can sıkıcı noktası ise telefonunuz için bir güncelleme yayınlanmasını beklemek zorunda olmanızdır.
 
Hazır yazılım yükleyerek unroot yapmak
 
Telefonu size teslim edildiği orjinal sürüme geri döndürmek genellikle unroot işlemi için kullanabileceğiniz en iyi yöntemdir. Hem bu sayede ilgili yazılımın cihazınızda çalışıp çalışmayacağı, ROM ile ilgili sıkıntılar yaşatıp yaşatmayağı konularında endişelenmeniz gerekmez çünkü hali hazırda cihazınız tam olarak o sürüm ile birlikte size teslim edildi ve teslim edildiğinde en kullanışlı halindeydi.
 
Bu işin can sıkıcı noktası ise genel bir bilgilendirme yapılamaması çünkü firmware güncellemeler her akıllı telefon modeli için farklılık gösterir ve cihaza özel olarak işlem yapılması gerekir. Bu güncelleme işleminin cihazınız için nasıl yapılacağıyla ilgili bilgi almak için internette aratırma yapabilir veya yorum formundan bize sorabilirsiniz.
 
Firmware yani yazılım yüklemesi yapmak isteyen kullanıcıların USB Hata Ayıkama sihirbazlarını ve bazı PC yazılımlarını da yüklemesi gerekir.
 
Genel itibariyle başvurabileceğiniz tüm yöntemleri paylaşmaya çalıştık, eğer telefonunuzu rootlu cihazlar kulübünün tehlikelerinden korumak isterseniz bu yöntemlerden birisini kullanmayı deneyebilirsiniz.
 
Eğer siz bu yöntemlerden birisini denediyseniz karşılaştığınız problemler veya başvurduğunuz yöntemler konusunda bilgilendirme yapıp soru sormak için yorum formunu kullanabilirsiniz.
 
Ahmet TÜRKKAN
 
 
Toplam blog
: 26
: 8055
Kayıt tarihi
: 16.02.16
 
 

Ben Ahmet Türkkan özel bir şirkette ihracat müdürü olarak çalışıyorum. Aslında İngilizce Öğretmen..