Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '13

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

The Economist'en Türkiye ekonomisi için alarm! Türk Ekonomisi niçin en kırılgan ekonomi?

The Economist'en Türkiye ekonomisi için alarm! Türk Ekonomisi niçin en kırılgan ekonomi?
 

Türkiye’de çok önemli ekonomistler var.

Bunlardan birisi de Prof. Mehmet Uğur Civelek.

Prof. Mehmet Uğur Civelek’in ekonomik değerlendirmelerini her zaman dikkatle takip ederim ve söylediklerini hafızamın bir yerlerine not alırım.

Prof. Mehmet Uğur Civelek’in son dönemdeki ekonomiyle ilgili değerlendirmeleri pek iç açıcı değil! Sıcak para ile yürütülen bir ekonomide, cari açığın her zaman risk oluşturduğunu, sıcak para girişi durduğu anda krizin baş göstereceği öngörüsünü içeriyor.

Ekonomiden anlayan herkesin tahmin edebildiği bir öngörü olarak görünüyor olabilir. Ancak bu öngörüyü dile getirip, ulu orta söylemek biraz da cesaret gerektiriyor.

Uğur Hoca’nın söylemleri yakın zamanlarda yurtdışı ekonomi gazetelerinde de açık açık yer almaya başladı. Bunlardan birisini de The Economist’te yayınlandı.

Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu kırılgan yapı The Economist’te gelişmekte olan ülkeler üzerine yapılan bir analizde ele alındı. 

Yayınlanan analizde; capital-freeze index üzerinden Türkiye ekonomisinin çok büyük bir kırılganlık taşıdığı vurgulanıyor. 

Dışarıdan ülke içine sıcak para girişinin aniden durma riskini ifade eden capital-freeze riski açısından Türkiye kırmızı bölgede yer alıyor. 

Maksimum capital-freeze riskini 20 değeri olarak gösteren endekste Türkiye’nin taşıdığı risk 18 ile gösteriliyor.

Güney Afrika, Ukrayna ve bazı Latin Amerika ülkelerinin kırmızı bölgede olduğu belirtilen yazıda listenin başında ise Türkiye’nin yer aldığı vurgulanıyor. 

Gayri Safi Yurtiçi hasılanın %6’sının üzerinde bir cari işlem açığına doğru ilerlediği belirtilen Türkiye ekonomisinin kısa vadeli dış borçlanma ve borç ödeme tutarının mevcut kullanılabilir rezervlerinin %150’sini aştığı ifade ediliyor. 

2009’dan bu yana borçlanmaların diğer gelişmekte olan ülkelere oranla çok daha hızlı arttığı ifade edilirken Türk lirasının dolar karşısında yılbaşından bu yana %13 değer kaybettiği ve değer kaybının daha da süreceği yorumu yapılıyor. 

Bu yorumun üzerine söylenecek söz var mı?

Bu soruya birçok sözde ekonomist cevap verebilir. Ancak bu ekonomistlerin yağdanlık olduğu görülecektir. Yağdanlıkların bu ülkeyi bu günkü duruma getirdiğini görmezden gelenler, bu analizi de görmezden geleceklerdir.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..