Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Ticari Önem

Ticari Önem
 

Bilindiği üzere,bir ülke için en önemli şeylersen bir tanesi de kesinlikle pazara açıklıktır. Eskiden dışa kapalı ekonomi olarak bildiğimiz olayı yaşatan örnek ülkeler vardı. Bunlardan en önemlisi tabi ki de Çin Halk Cumhuriyeti’ydi. Aslına bakarsak bu durum günden güne değişti yada değişmek zorunda kaldı. Dünya üzerinde siyasi veya ideolojik nedenler ile birbirleriyle zıt düşen ülkeler bile dışa açık ekonominin bir parçası haline geldi.T arihiniz nekadar eski olursa olsun,siyasi düşünceleriniz ne kadar ileri olursa olsun eğer ki ekonomik açıdan dışa açılamıyor iseniz oldukça sıkıntı bir sürece girmişsiniz demektir.

Amerika Birleşik Devleti ve Çin’i örnek göstermek gerekirse hem siyasi hem ekonomik hem ideolojik çatışmalar yaşayan iki devlettir. Neredeyse dünyanın gözü kulağı onlarda olan bu iki devlet birbirleriyle nekadar zıt düşse bile önemli ticari atılımlarıda aynı düzeyde devam ettirmektedir. Devirin ticari dönem olduğu asla unutulmamalıdır. ABD’de büyük bir şirket olan Apple tasarımı ABD’de yapıp üretimini Çin’de devam ettirmektedir.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından büyük önem arz edeb bu ticari faliyetler ekonomi üzerinde büyük oranda söz sahibidir. Dünya üzerinde birçok ihracat ve ithalat işlemleri sürmekte,önemli ticari faliyetler devam et ektedir. Örneğin Türkiye yakın dönemde angus adı verilen sığır çeşidini Uruguay’dan ithal etme çabaları içine girmiştir. Ne var ki Rusya ve yakın devletler de çoğu zaman Türkiye ve yakın devletlerden tarım ürünleri ithal edip ekonomisini devam ettirmektedir. Halbu ki dünya üzerinde diğer önemli bir ticari faliyet ise silah olarak karşımıza çıkmaktadır. Her nekadar da savaşa karşı olan çoğu büyük devletler savaşın olduğu bölgelere para uğruna silah ihracatı yapmaktadır.

Türkiye’nin tarım ülkesi olarak anılması,neyazık ki ülkemizin tarım bolluğu olması anlamına gelmemektedir. Yakın geçmişte kırdan kente göçün dezavantajı olarak tarım ülkesi statümüzü yalında kaybetmemiz olabilir. Görüyoruz ki her ne kadar da tarım desteklense de genç girişimcilerin az olması da dikkatlerden kaçmamaktadır. Ülkemizin eşsiz güzellikte ki tarım ürünlerini tekrar yetişirip ekonomik önem açısından ihtaç etmemiz gerektiği de unutulmamalıdır. Sadece ihraç değil dışa bağımlılığımızıda azaltacak olan ve bir çok kişiyede getiri sağlayacak bu olay büyük derecede önem arz etmektedir .Anlaşılacağı o ki ticari anlamda ihracat ve ithalat dünya üzerinde egemen olmaya devam etmektedir.

 
Toplam blog
: 27
: 342
Kayıt tarihi
: 16.05.17
 
 

Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisat (ekonomi) bölümü mezunu olan İsmail Polat Karadağ, iktisat eği..