Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Tip 2 diyabette beslenme

Tip 2 diyabette beslenme
 

Tip 2 Diyabet ve Beslenme İlkeleri


Pankreasın insülin üretmesi ancak insülin direnci nedeniyle dokuların insülini kullanamaması nedeniyle ortaya çıkar.

Tip 2 diyabetin belirtileri nelerdir?

Sık idrara çıkma,ağız kuruluğu,çok su içme,açlık hissi,cilt yaralarının geç iyileşmesi,sık sık enfeksiyon gelişmesi,ellerde ve ayaklarda uyuşma,karıncalanma görülür.Belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkar.

Diyabetin Tedavisi:

Diyabeti tamamen iyileştirici bir tedavi yoktur, ancak etkin tedavi vardır.Uygun ilaç kullanımı,kaliteli bakım ve iyi bir beslenme tedavisi alabiliyorsanız aktif ve sağlıklı bir hayat sürdürebilir komplikasyonların gelişme riskini azaltmış olursunuz.

İyi diyabet kontrolü,mümkün olduğunca normale yakın kan şekeri seviyesini dengede tutmak demektir.

Diyabette etkin tedavi için doğru beslenme ve fiziksel aktivite şarttır.

Diyabet Tedavi İlkeleri:

Tıbbi Beslenme Tedavisi

İlaç Tedavisi

İnsülin Tedavisi

Fiziksel Aktivitenin Doğru Yapılması Şarttır

Diyabette Beslenme Tedavisi:

Sağlıksız ve uygun olmayan bir beslenme,diyabetli kişinin kan şekerini ve kan yağlarını yükseltiriz.Egzersiz ve ilaçlar ise,kan şekeri ve kan yağlarını düşürür.Bu üç temel unsurun dengede tutulması,diyabetinizin iyi tedavi edilmesini sağlar.Hastalığın kontrol altında tutulması için diyet,egzersiz ve ilaç tedavisi bir arada tutulmalıdır.

Tıbbi Beslenme Tedavisi İlkeleri

  • Şeker,çikolata,pekmez,bal,reçel,şekerlemeler,meşrubat ve hazır meyve sularını basit karbonhidrat olduğu için hemen hemen tüketmemek.
  • Lif oranı yüksek gıdaları tercih etmek,örneğin kuru baklagiller,taze ve çiğ sebzeler,meyveler,bulgur,tam buğday,tam tahıllı ekmeği tercih etmek.
  • Günlük protein ihtiyacı değişmez.Ancak fazla alınması da zaten kalp-damar hastalıklarına yatkın olan diyabeti tetikler.
  • Etli,tavuklu yemeklere de ayrıca yağ eklenmemelidir.
  • Yemeklerde mutlaka zeytinyağı kullanılmalı.
  • Sakatatlar,salam,sosis,sucuk gibi gıdaları tüketmemeye özen gösterilmeli yada çok azaltmalıyız.
  • Yemekleri pişirirken yağda kızartma yerine haşlama:fırında pişirme yöntemlerini tercih etmeye özen gösterilmeli.
  • Yaşam koşullarına,kullandığı ilaç ve insülin tedavisine tedavisine göre öğün saatleri yaklaşık 5-6 öğün olacak şekilde düzenlenmelidir.
  • Düzenli olarak sık aralıklarda açlık ve tokluk kan şekeri ölçümü yapmalı,düzenli olarak doktor ve diyetisyeni tarafından kontrol altında olmalıdır.

Bitkisel Tedavi:

 

  • Tarçın:Günde 1 tatlı kaşığı tarçın açlık kan şekerini düşürüp, insülin duyarlılığını arttırır.
  • Sirke-limon suyu:Asitli gıdalar mide boşalmasını yavaşlatıp kan şekerinin hızla yükselmesini engeller,salatalara ilave ediip kolaylıkla tüketilebilir.
  • Çörek otu:Yapılan araştırmalarda çörek otunun ve çörek otundan elde edilen etken maddelerin kan şekerini düşürdüğü tespit edilmiş ve diabete bağlı gelişen komplikasyonları (nefropati,nöropati,hiperlipidemi ve kolesterol yüksekliği) tedavi edici etkisi gösterilmiştir.Günde 1 tatlı kaşığı çörek otu yağı tüketilmesi(soğuk pres) tavsiye edilmektedir.

 

 

 

 
Toplam blog
: 5
: 1100
Kayıt tarihi
: 01.03.16
 
 

İdealist diyetisyen adayı ve medya iletişim öğrencisi.. Sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda ar..