Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp Bebek Tedavisinden önce yapılması gerekenler

Tüp Bebek Tedavisinden önce yapılması gerekenler
 

Tüp bebek tedavisi


ERKEK HASTALARIN YAPMASI GEREKENLER

Tüp bebek tedavisine başlamadan önceki son iki ay hasta ateşli bir hastalık geçirmişse doktoruyla paylaşmalı. Ateşli hastalıklar erkeklerde spermlerin kalitesini düşürerek tedaviyi olumsuz yönde etkiler ve başarı oranını düşürür. Cinsel bölgede iltihap ve benzeri hastalıklarda da doktor bilgilendirilmeli. Özellikle HERPES yani uçuk hastalıkları ile alakalı enfeksiyon oluşmuşsa mutlaka doktora anlatılmalı.

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce ağır spor tarzı idmanlar tedaviye başlamadan son üç ay önce bırakılmalı. Sıkı iç çamaşırı giyilmemeli. Son üç ay sigara ve alkol kullanılmamalı ve başka bir hastalıktan dolayı kullanılan bir ilaç varsa doktora bilgi verilmelidir. Tüp bebek tedavisinin uygulanacağı tarih belirlendikten sonra tedaviye başlamadan önceki üç gün kesinlikle cinsel ilişkide bulunulmamalı. Uygulama yapıldıktan sonra on gün cinsel ilişkide bulunmamak da gerekir.

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce son üç ay kaplıca, hamam ve sauna gibi sıcak ortamlardan kaçınılmalı. Bu durum sperm kalitesini olumlu yönde etkileyecektir.

KADINLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Tüp bebek tedavisine başlayacak olan kadının cinsel bölgesiyle alakalı herhangi bir hastalık geçirmiş ya da hala geçirmekte ise mutlaka doktoruyla paylaşmalı. Ağır ve karın bölgesiyle alakalı egzersiz yapıyor ise bırakmalı. Tedaviden önceki son üç ay sigara ve alkol kullanımı varsa bırakmalı. Ayrıca başka hastalıktan dolayı kullanmış olduğu ilaçlar varsa bu konu ile mutlaka doktorunu bilgilendirmeli. Tüp bebek tedavisinden önceki son üç ay sıcak, hamam ve sauna gibi ortamlardan uzak durmalı. Hastanın günde ikiden fazla cola ve benzeri içecekleri içmemesi gerekir. Tüp bebek tedavisine  başladıktan sonra zayıflamak için hiçbir diyet uygulamamalı.

gebelik-oncesi-yapilmasi-gerekenler 

 

 

 

 

 

 

DOKTORA TEDAVİ İÇİN GİDİLDİĞİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Tüp bebek tedavisi için daha evvel başka bir doktor tercih edilmişse tercih edilen doktorun verdiği ilaçlar ve tedavi şekli ile ilgili gidilmiş olan doktor bilgilendirilmeli. Muayene bölgesinin temizliğine dikkat edilmeli.

TEDAVİ ESNASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Muayene ve randevu saatlerine dikkat edilmeli. Doktorun vermiş olduğu uygulama kesinlikle zamanında ve aksatmadan yapılmalı. Tüp bebek tedavisi ile ilgili hastanın kafasına takılan sorular var ise doktoruyla paylaşmalı. Bilinçli olmak hem doktor açısından hem de hasta açısından tedavi için olumlu olur.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNİN HASTA İÇİN RİSKLERİ VAR MIDIR?

Tüp bebek tedavisi sırasınca herhangi bir aşamada bir sorun ile karşılaşılırsa tedavi yarıda kesilebilir. Yumurta toplama uygulamalarında çok nadir olsa da karın içinde yaralanmalar oluşabilir ve buna bağlı enfeksiyon hastalıkları oluşabilir. Tedavinin en büyük ve önemli riski çoğul gebelik riskidir. Embriyo sayısın fazla olması durumunda çoğul gebelik oluşabilir. Çoğul gebelik erken  doğumlara neden olabilir. Ayrıca hem bebeklerin hem de annenin sağlığını olumsuz etkiler. Yumurtalıkların gereğinden fazla uyarılması gibi durumlarda bazen hafif bazen de ciddi sorunlar meydana gelebilir. Yumurtalıkların gereğinden fazla uyarıldığı durumlarda bazı hastalarda, karın şişkinliği, mide bulantısı, kusma, idrar yaparken zorlanma, karın ağrısı, nefes almada zorlanma gibi olumsuzluklara neden olabilir.

Her tedavide olduğu gibi tüp bebek tedavisinin de riskleri elbette olacaktır. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce bu riskleri mutlaka göz önünde bulundurmalı ve her tedavinin başarılı olamayacağını bilerek başlamak en sağlıklı yaklaşımdır.

 

Prof. Dr. Bülent Tıraş

http://www.tupbebekailesi.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..