Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebek öncesi bunlara dikkat!

Tüp bebek öncesi bunlara dikkat!
 

Tüp bebek öncesi bunlara dikkat


Tüp Bebek Uygulaması Yapılmadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Son zamanlarda özellikle de çocuk sahibi olamayan bireylerin yakından takip ettikleri tüp bebek yöntemleri her geçen gün yeni bir perspektif ile karşımıza çıkıyor. Sürekli farklı gelişmelerin olması, farklı tüp bebek yöntemlerinin gelişme göstermesi bireylerin de bu konuda bilinçli olması gerektiğine dair ip uçları taşıyor. Hangi durumlarda hangi tüp bebek yöntemlerinin uygulanması gerektiği, en iyi tüp bebek uygulamalarının yapıldığı merkezler vs. gibi durumların bireyler tarafından araştırılmış olması büyük önem arz ediyor.

Her geçen gün kısır olan insanlara çözüm bulunduğuna dair haberlerin çıkması da dikkat çeken bir diğer önemli unsur. Bu tür haberlerin birçoğunun gerçeği yansıtmadığı da bilinen doğrulardan biri… “Kısırlığa karşı %100 mucize çözüm yolu geliştirildi” kabilinden atılan başlıkların ve hemen altında yapılan reklamların ne denli gerçek olduğunu bireylerin mutlaka araştırması gerekir. Orada yönlendirilmiş olan tüp bebek merkezinin ya da bitkisel ilaçların daha önce gerçek anlamda kaç insanı iyileştirdiğine ve çocuk sahibi olmasına yaradığına mutlaka göz atılmalıdır. Çünkü tüp bebek yöntemlerini uygulamada yeterli deneyim ve kalifiye personele sahip olmayan tüp bebek merkezlerinin de olabileceğini akıldan çıkarmamak gerekir. Bu durum en çok dikkat edilmesi gereken olgudur.

Tüp Bebek Öncesinde Dikkat Edilmesi Gereken En Temel Hususlar

Genel anlamda tüp bebek uygulamasından öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:

? Tüp bebek uygulanmadan öncesinde tüp bebek yöntemleri ile alakalı araştırmalar yaparak bu konuda bilgi sahibi olmalısınız.

? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi gittiğiniz tüp bebek merkezinin deneyimlerini ve personellerini mümkün derecede araştırmalısınız. Eve canlı çocuk götürme oranları da son derece büyük önem arz etmektedir.

? Eğer kadının yaşı 35'in altındaysa ve 1 yıldan fazla süredir gebe kalma durumu söz konusu olmamışsa bu durumda hemen doktora başvurmak gerekir.

? Eşlerden birinin veya her ikisinin de yakın zamanda ağır bir hastalık ya da kemoterapi görmek gibi ağır tedaviler geçirmesi durumunda, bu durumu mutlaka doktora anlatmaları gerekir. Çünkü bazen döllenmenin gerçekleşmemesi ve gebeliğin olmaması bu tür durumlar ile de alakalı olabilir. Doktorunuzun bunu bilmesi ve buna göre tedavi yöntemi geliştirmesi son derece önemlidir.

? Baba adayı eğer ağır antrenmanlar ve koşular yapıyorsa, tüp bebek uygulaması başlamadan öncesinde bu idmanlara ara vermelidir. Günde 25-30 km.’den fazla koşu yapmanın spermleri olumsuz yönde etkileyebileceği bilinmektedir.

? Baba adayının tüp bebek uygulaması yapılmadan öncesinde giydiği iç çamaşırlara da dikkat etmesi gerekir. Eğer çok sıkı olan iç çamaşırları giyiliyorsa bu durum spermlerin yaşaması gereken sıcaklıktan daha yüksek sıcaklıkta olmasına neden olur. Bu durum da yine spermlerin kalitesini düşürücü yönde etki yapar. Dolayısıyla tüp bebek yönteminin başarısız olma nedenlerinden biri olabilir.

? Baba adayının sperm kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek sigara ve alkol gibi maddelerden kesinlikle uzak durması gerekir.

? Baba adaylarının özellikle de tüp bebek uygulaması yapılmasından 3 ay öncesine kadarki süre zarfında hamam ve kaplıca gibi yerlerde bulunmaması gerekir. Ayrıca banyo yaparken kullandığı suyun da çok sıcak olmamasına dikkat etmelidir. Çünkü bu durumun spermlerin kalitesi ile çok fazla ilgisi vardır.

? Tüp bebek yöntemi uygulanacağı sırada anne adayının spor ve ağır egzersiz tarzı uygulamaları bırakması gerekmektedir. Tüp bebek başlamadan öncesinde anne adayının bu konuda bilgi sahibi olmasında fayda vardır.

? Tüp bebek yöntemi uygulanırken anne adayının sigara ve alkol gibi zararlı maddeleri kullanmaktan uzak durması gerekir. Yine bu konuda tüp bebek uygulaması başlamadan öncesinde anne adayının bilinçli olması gerekir.

? Tüp bebek yöntemi uygulanırken eşlerin cinsel ilişkiden de uzak durması gerekir. Bu konuda hem anne adayının hem de baba adayının yeterli bilince sahip olması şarttır.

? Tüp bebek uygulaması yapılırken anne adayının hamam, kaplıca veya solaryum gibi vücudu zorlayacak, baş dönmesi yapacak ve kalp atışını hızlandıracak düzeyde metabolizmayı etkileyebilecek yerlerden uzak durması gerekir. Bu konuda da önceden bilgi sahibi olmak çok önemlidir.

? Hem anne adayının hem de baba adayının tenasül uzvu ve çevresindeki herhangi bir iltihaplanma gibi bir rahatsızlığı varsa bunu hemen doktora söylemek gerekir. Çünkü bu tür durumların da gebelik oluşmasına engel teşkil ettiği vakalar ile sık karşılaşılmaktadır.

Tüp Bebek Uygulaması Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

                ? Tüp bebek uygulamasının tarihi doktorunuz tarafından belirlenir ve size belirtilir. Bu uygulama yapılmadan öncesindeki 3 gün içerisinde kesinlikle cinsel ilişkiye girilmemesi gerektiğine dikkat edilmelidir. Bu 3 günlük süreçte spermlerin kalitesinde ve sayısında artış olması beklenmektedir. Bu yüzden bu zamanlama çok önemlidir.

? Tüp bebek uygulaması yapıldıktan 9-10 gün sonrasına kadar yine cinsel ilişkiden uzak durmak gerekir. Tüp bebek yönteminin başarılı bir şekilde sonuçlanabilmesi için bu yöntem de son derece önemlidir.

? Bol kafein içeren içeceklerden bu süreçte uzak durmanız önerilmektedir. Çünkü bol kahve ve bol kola içmenin kesinlikle tüp bebek uygulamasını olumsuz yönde etkilediği kesin olarak bilinmektedir. Ölçülü içilmesi halinde zararlı olmadığı düşünülmekte ise de yine de bu süreçte mümkün olduğunca uzak durarak ihtiyatlı davranmanız daha sağlıklı olacaktır. ''Tüp Bebek Tedavisinde Karşılaşılan Sorunlar'' başlıklı yazımda tüp bebek tedavisinde karşılaşılan sorunlar hakklında bilgi verdim.

? Bu süreçte hem anne adayının hem de baba adayının kilo vermeye yönelik herhangi bir diyeti varsa bu diyete ara vermesi son derece önemlidir. Çünkü vücudun en dinç olduğu dönemde bu uygulamanın yapılması çocuk sahibi olma oranını da önemli ölçüde artıracaktır.

Tüp Bebek Uygulama Merkezinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

? Tam olarak doktorunuzun verdiği randevu saatlerinde doktorunuzun yanında olmaya çok önem göstermelisiniz. Çünkü tüp bebek yönteminin başarılı olup olmamasında zamanlamanın da çok önemli bir rolü vardır. (Örneğin; folikül ismi verilen yumurta yeteri kadar geliştikten sonra çatlama olmadan öncesinde mikroenjeksiyon yöntemi ile yumurta anne adayından alınmalıdır. Eğer çatlama gerçekleşirse tüp bebek yöntemi başarısızlıkla sonlanır.

? Eğer doktorunuzdan öğrenmek istediğiniz bir şey varsa bunu bir kağıda not alıp da gitmenizde fayda vardır. Çünkü doktorun yanına gidince heyecandan soracağınız soruyu hatırlamayabilirsiniz. Hatta bir soru soracağınız bile aklınıza gelmeyebilir. Sonrasında ise bilgisi olmayan insanların yönlendirmesi ile hareket edip, tüp bebek yönteminin başarılı olması adına yapılması sakıncalı olan bir davranışı gerçekleştirebilirsiniz. Bu tür durumlara fırsat vermemek adına doktorunuzla iletişimi güzel kurmanız gerekir.

? Muayene olacağınızın bölgelerin de temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Hem doktorunuzla sağlıklı iletişim kurabilmeniz adına hem de tüp bebek yönteminin doğru şekilde yapılabilmesi adına bu durum da çok önemlidir.

? Doktorunuzun söylediği her şeyi çok dikkatli dinlemelisiniz. Söylenilen şeyleri yanlış anlamanız da istenmeyen bir durumun oluşmasına neden olabilir.

? Doktorunuzun verdiği talimatlara harfi harfine yerine getirmeye çalışmalısınız. Bazen doktorunuzun söylediği şeyler hayati önem arz edecek kadar elzem olabilir.

Op. Dr. Serkan Oral

www.serkanoral.com

 
Toplam blog
: 55
: 861
Kayıt tarihi
: 04.02.14
 
 

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Serkan Oral  ..