Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '17

 
Kategori
Eğitim
 

Türk Akademik Tarihi Bilim mi Filim mi? Türkiye’de Bilimin Arka Yüzü 2

Türk Akademik Tarihi Bilim mi Filim mi? Türkiye’de Bilimin Arka Yüzü 2
 

ÖZET

            Araştırma Türkiye’de bilimsel çalışmaların ve akademik seviyenin niye geride kaldığının sebeplerini, yaşananlar ve izlenimler üzerinden anlatmak ve yorumlamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde yüksek lisanstan başlayan ve emekliliğe kadar geçen akademisyenlik hayatta karşılaşılabilecekler, yaşanan tecrübeler ışığında biraz mizahi biraz da ironik bir dille anlatılmaya çalışılmıştır.

            Araştırmanın ikinci bölümü ise akademik hayat, bilimsel çalışma, bilim dünyası konularında yazılmış, içerisinde olumlu ve olumsuz fikir ve düşünleri barındıran çeşitli yazıların derlenmesiyle oluşturulmuştur. Araştırma konuyla ilgili kamyon yazıları ve 2017 maaş bilgileri ile sonuçlandırılmıştır.

II. GİRİŞ

            Türkiye’de her yıl çoğunlukla sınıfta kalmadan ve hiçbir şey öğrenmeden liseyi bitiren 1-1.5 milyon gençten yaklaşık 350-400 bini zorlu ve 2-3 yılda bir sistemi değiştirilen üniversite sınavını kazandıktan sonra üniversiteye girmektedir. Ülkemizde son yıllarda üniversiteyi kazanan gençlerin okuyabilecekleri, iyi bir öğrenim görebilecekleri (!) çok sayıda üniversite bulunmaktadır. Birkaç yıl içinde daha fazla sayıda öğrencinin üniversiteye yerleştirilebilmesi ve öğrenim görebilmesi için her ile en az bir üniversite her ilçeye de en az bir meslek yüksekokul mantığı ile okullar açılmaya devam edilmektedir. Böylelikle köy gibi ilçelerin iki bina ile üniversite sayesinde kalkınması, gelişmesi, öğrenciler sayesinde esnafın kazanç sağlaması düşünülmektedir. Son 3-4 yılda bazı yüksekokullar öğrenciler tarafından tercih edilmediği için kullanılamaz ve atıl duruma düşmüştür. Yoksa amaç insanları önlisans mezunu edip hayata hazırlamak değildir.

            Üniversiteyi kazanan ve normal koşullarda 4 yıl sonra üniversiteyi bitiren ve mezun olan gençler için meslek yaşamlarını sürdürebilecekleri iş hayatı başlamaktadır. Mezun olan binlerce üniversiteli genç öncelikle kendi bitirdikleri bölümle ilgili işler aramakta ya da daha garantili ve sosyal haklarının daha fazla olduğunu düşündükleri devlet kuruluşlarında iş bulma imkanlarını değerlendirmekte ve devlet memurluğu sınavlarına katılmaktadırlar. Devlet memurluğu sınavını kazanmak isteyen üniversite mezunları için de memurluk sınavına hazırlayan dershaneler ve hazırlık test kitapları mevcuttur. Üniversitelerden iyi bir derece ile mezun olan gençler için özel ve kamu sektöründe değişik iş alanları bulunmaktadır. Ülkemiz koşullarında alt yapısı oluşturmadan iller ve ilçeler kalkınsın diyerekten her ilde üniversite kurma çalışmaları yapılmasına rağmen yine de belli başlı üniversitelerden mezun olanların iş bulma olanakları diğer üniversitelere göre kat kat yüksek olmaktadır.

            Üniversiteyi bitiren öğrencilerin büyük çoğunluğu kendi bölümleriyle ilgili iş bulamadıkları için başka iş olanaklarını değerlendirmekte; iyi eğitim verilen üniversitelerden mezun olanları özel sektörün ileri düzeydeki şirketleri daha üniversitede okurken bünyelerinde çalıştırmak üzere almaktadır. Orta ve daha düşük düzeyde eğitim veren üniversitelerde ise bazı öğrenciler için akademik hayata girmek suretiyle hem iş bulma hem de kariyer yapma olanakları değerlendirilmektedir.

            Bu çalışmanın amacı ülkemizde üniversitelerde yüksek lisansa başlayan genç üniversite mezunlarına akademik hayat hakkında bilmeleri gerekenler ve karşılaşabilecekleri durumlar ve olaylarla ilgili değerlendirme yapmalarına yardımcı olabilecek bazı tavsiyelerde bulunmaktadır. Bu kitapta yer alan ve anlatılanlar her üniversite de olmamasına rağmen ülkemizde birçok üniversitede gerçekleşen ve gerçekleşmek olan durumlarla ilgili konuların değerlendirilmesidir. Yoksa amaç akademik kariyer yapmak isteyen genç üniversite mezunlarını üniversiteden soğutmak ya da onların akademisyen olmalarına engel olmak değildir. 

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..