Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '17

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Türkiye, 2023’de Avrupa'nın ekonomik devi olurken Avrupa ekonomisi çökmeye devam ediyor (3)

Türkiye, 2023’de Avrupa'nın ekonomik devi olurken Avrupa ekonomisi çökmeye devam ediyor (3)
 

Mutluluk, aşık olmak, sevilmek, sevmek değildir. Mutluluk: İstediğiniz (her ne ise) bedelini bahşişi ile birlikte ödemektir.


Sömürü kaynakları giderek azalan Avrupalılar borç batağı içinde yüzmeye başlar. İşte Avrupa’nın en borçlu ülkeleri: (Kaynak : 2014/2015 IMF/Dünya Bankası verileri)

-İngiltere, 9,6 trilyon dolar

-Fransa,  5,7 trilyon dolar

Almanya, 5,5 trilyon dolar

İtalya, 2.6 trilyon dolar

İspanya, 2.3 trilyon dolar

Türkiye 405 milyar dolar. (1)

Avrupa neden çöküyor?

“…2030'da silah satıcıları endişelenmelidir çünkü muhtemelen her devlet kendi silahlarını üretip kendi ileri teknoloji uçağı takımlarını havaya fırlatabilir…” (2)

Bu, açık ifadesi ile, Batılı gelişmiş silah üretici şirketlerin/Devletlerinin başının dertte olması, en büyük gelir kalemlerini kaybetmekte olduklarıdır.

PARİS

 Avrupa’da nüfus yaşlanıyor. Yaslanan nüfus üretime katılamıyor. Yaşlanan nüfus tüketmiyor. Üretim tüketim olmayınca ekonomiler büyümüyor. Devlet gelirleri artmıyor. Buna karşılık devletin sosyal güvenlik harcamaları, emeklilik ödemeleri büyüyor. Devlet bu ödemeleri karşılayamaz hale geliyor…    

Nüfusun yaşlanması Avrupa ülkelerinin en büyük sorunu. Avrupa’daki ekonomik durgunluğun ardındaki temel neden bu. Sadece yaslanan nüfusun üretimden çekilmesi ile iş bitmiyor. Genç nüfus da üretimin yükünden kaçıyor…” (3)

“Ekonominin altın çağı olan 2009 öncesi har vurup harman savuran Batı'nın lüks şehirleri, iflas bayraklarını birer birer çekiyor. Okulların açılmasının riske girdiği, çöplerin toplanamadığı hatta hastanelerin küçültüldüğü şehirler bile var”

Benzer haberlerde, İtalya’da, İspanya’da, ABD’de kentlerin hatta eyaletlerin iflas noktasına geldiği, eğitim, sağlık, güvenlik gibi olmazsa olmaz kamu hizmetlerinin dahi yapılamadığı ayrıntılarıyla anlatılmakta.

İtalya’da bazı şehirlerde hastanelerin belli bölümleri kapatılırken, 10 il iflas tehlikesiyle karşı karşıyaymış. İtalya Yerel Yönetimler Birliği Başkanı Graziano Del Rio, "Durum gittikçe kötüleşiyor" demiş...

Yaklaşık 40 yıldır aralıksız söylenen “piyasa iyidir, devlet kötüdür” şeklinde özetleyebileceğimiz neo-liberal yalanlarla insanların beyinleri öyle yıkanmış durumdaki, hiç kimse, bölgeli devlet, federalizm, demokrasi denilerek, ulusal bütçelerden yerel yönetimlere ayrılan kaynağın giderek azaltılıyor olmasının asıl amacının, yerel yönetimleri özgürleştirmek değil, bankacılık sisteminin borç/faiz batağına itmek olduğunun farkında olmadı. Yerel Yönetimler, yarışan kentler, yarışan bölgeler mantığıyla, borç parayla büyük yatırımlar yapmaları için özendirildi…

Herkes şaşkın durumda. Yerel yönetimler batarsa ne olur sorusuna yanıt arıyor. Neo –liberal finans lobisi, 40 yılda sabırla geliştirdikleri, kentsel hizmetler yoluyla fahiş karlar elde etmeye dayanan sistemin çökmesini, bırakın temel insan hakkı niteliğindeki yerel kamusal hizmetlerin sunumunun kamusal görev olduğu eski günlere geri dönülmesini, serbest piyasa demokrasinin temelidir safsatasına sığınarak bu olasılığın konuşulmasına dahi tahammül edemiyor…” (4)

AVRUPA EKONOMİSİ

Brexit’i Unut, İtalya’ya Bak

Krizin bir türlü sona ermediği Avrupa’da bu kez İtalya zayıf halka… Finans sistemi sallanan İtalya’da bankaların toplam 360 milyar euro geri dönmeyen kredileri var. AB yardıma yanaşmıyor.

…Hastalık çekirdeğe doğru ilerliyor. İtalya, 2016’nın Yunanistan’ı olacak gibi görünüyor. Ancak bu kez sahnede Yunanistan’dan 10 kat büyük, dünyanın 13’üncü ekonomisi var.

İtalya Brexit’in ardından Avrupa’yı sarsacak yeni bir tehdit. Özellikle bankacılık sektöründeki zayıflıkların yanı sıra ülkenin ekonomik verileri ve yaklaşan anayasa referandumu ile İtalya patlamaya hazır bir bomba gibi. Avrupa, Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılma kararının şok dalgaları ile boğuşurken birkaç on milyarlık anlaşmazlık 16 trilyon dolarlık bölge ekonomisini tehdit ediyor.

…İtalya Yunanistan’ın 10 katı büyüklükteki ekonomisiyle, euro’nun merkezinde yer alıyor ve Almanya ile Fransa’dan sonra üçüncü büyük ekonomi. İtalyan bankacılık sisteminin temel sorunu sermayelerinin yetersiz olması. Bununla birlikte mevduat kaybetmeleri ve geri dönmeyen kredilerin sürekli artması sorunları tetikliyor. Son dönemde geri dönmeyen kredi oranının yükselişe geçmesi, bankaların sermaye sorununu gündemi getiriyor.

Bankaların bilançolarındaki toplam 360 milyar euro’luk sorunlu krediler toplam kredilerin yüzde 17’si gibi bir büyüklüğe ulaştı. Bankaların gerekli sermaye tabanlarının toplam 35 milyar euro ekside olduğu ve Brüksel’de ciddi bir durum olarak değerlendirildiği belirtiliyor…(5)

Avrupa neden çöküyor? Sorun maddi mi, kültürel mi?

BU soruya ekonomik-sosyal ve ekonomik cevap arayışım devam ederken, dikkatimi en çok çeken tespiti, İngiliz Marksist tarihçi Eric Hobsbawm‘ın çalışmasında buldum. Şöyle diyor Hobsbawm: “Avrupa coğrafi bir birim olmaktan çok, entelektüel bir kurgudur.” Çok önemli ve bence Francis Bacon‘ın 1600’lerin başında ilk defa ortaya attığı “biz Avrupalılar” cümlesini 1900’lerde tamamlayan bir “saptama”! 

Sevgili dostlar, şimdi “çöken Avrupa gerçeğini” bu tespitten yola çıkarak sorgulayalım ve soralım; Bulgaristan, İsveç, Kıbrıs Rum kesimi ve birçok ülke “din harici hangi ortak entelektüel” kurguda birleşebilirler, “union yani birlik” olabilirler? Olamazlar! Avrupa’nın “bir olamadan çökme yoluna girmesinin” de altında bana göre bu “gerçek” yatar! 

Sonuç: Daha önceki yazılarımda “merkez bankası ve ordusu olmayan bir birlik olamaz” demiştim. Şimdi bir cümle daha ekliyorum: “Merkez bankası, ordusu ve en önemlisi entelektüel kurgusu olmayan” bir BİRLİK tesis edilemez! Bu noktada aklıma bir soru daha geliyor, onu da yarın tartışalım: “Entelektüel ortak kurgusu” olmayan ülkeler tek parça kalabilirler mi? ..” (6)

Yukarıdaki yazılanlara göre, bizlere, “Parlak ışıklar altında!” sunulan Avrupa ekonomisinin batmakta olduğu konusunda bir tereddüttü olan kalmış mıdır?

Elbette, aniden artan Türkiye Düşmanlığı'na da...

Devam edecek…

-Her yüzyılda bir uluslararası güç ev değiştirmektedir.

www.canmehmet.com

 

Resim/Yazı tarafımızdan düzenlenmiştir.

(1) 2014/2015 IMF/Dünya Bankası verileri.

(2)Daha fazlası için bakınız: http://www.leap2020.net/moyen-orient-2030-trois-visions-pour-une-region-extrait-geab-mai-2016/?lang=en

(3)Daha fazlası için bakınız:    http://www.gungoruras.com/easyview.asp?idx=9609&tablo=easyqwx

(4)Daha fazlası için bakınız: Ahmet Müfit, Odatv. http://odatv.com/abd-ve-avrupa-sehir-sehir-cokuyor-2008121200.html

(5)Daha fazlası için bakınız: http://www.finansq.com/avrupa-ekonomisi.html

(6)Daha fazlası için bakınız: http://www.haberturk.com/yazarlar/yigit-bulut-1080/527639-avrupa-neden-cokuyor-sorun-maddi-mi-kulturel-mi

 

 
Toplam blog
: 1117
: 1768
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

Ticari ilimler akademisindeki öğrenciliğim sırasında, bir kamu iktisâdi kuruluşunda başladığım ça..