Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '17

 
Kategori
Dünya
 

Türkiye, Rusya’dan S-400 alabilecek mi?

Türkiye, Rusya’dan S-400 alabilecek mi?
 

tr.sputniknews.com'dan...


Kimi gazete başlıklarına ve ciddi haber kanallarının “kayan yazıları”na baktığınız vakit, S-400’ler geldi-gelecek!

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da Kanal7’ye verdiği mülakatta, “nihai görüşmeler”den bahsedince, iş tamama ermek üzere gibi gözüktü. (savunmaveteknoloji.com, 19 Mart 2017)

Dün, Rusya’dan gelen haber S-400’lerin alınma ihtimalini daha da kuvvetlendirdi(!)… Şöyleydi haber: “Çin’e S-400'lerin ilk partisini gönderdik, sırada Hindistan ve Türkiye var.” (Sputnik,21 Mart 2017)

Haberlere baktığınızda iş gayet ciddi gözüküyor. Peki, gerçekleşir mi? Türkiye, Rusya’dan bu “hayatî” silah sistemini alabilir mi?

NATO dışı bir silah sistemi söz konusu olunca aklımıza “Çin füzeleri” geliyor. Türkiye, 2013’te ihaleye çıkıyor. İhale, 4 milyar dolarlık teklifiyle Çin’de kalıyor. Çin, hem söz konusu füzeleri, hem de “teknolojisini” vermeyi kabul ediyor. Anlaşma sağlanıyor. 2 sene boyunca füze ve teknolojisi geldi-gelecek diye beklerken, Kasım 2015’te, Milliyet’in, “Dünya devine soğuk duş” başlıklı haberi, hepimize “soğuk duş” oluyor. Habere göre, “Türkiye, kendi teknolojisini geliştireceği gerekçesiyle Çin füzelerini almaktan vazgeçmişti.”

Oysa Türkiye’yi vazgeçirenin NATO olduğunu herkes biliyordu.

Böyle bir tecrübeyi yaşadıktan sonra, gelin de Rus S-400’lerinin alınacağına inanın!

x   x   x

S-400 SİLAH SİSTEMİ NEDİR?

S-400’ler, Rusya’nın envanterindeki en gelişmiş hava savunma sistemi. Aynı anda 300 hedefi takip edebilen sistem 3 dakika içinde atışa hazır hale gelebiliyor.

Füzenin hızı saniyede 4.800 metre… Uçaklara karşı %90, insansız hava araçlarına (İHA) karşı %80 isabet kabiliyetinde… 7,5 metre uzunluğunda, 1,800-1,900 kilogram ağırlığında olan füzenin etkili menzili 400 km (Vikipedya).

Tâ 4 sene önce teknoloji almaya çalıştığımız Çin bile bu silahları satın alıyorsa, ne kadar ileri bir sistem olduğunu hesap edin!

Böyle bir sistem Türk Silahlı Kuvvetlerinin ateş gücünü müthiş yükseltir. Ülkeye çok gelişmiş bir savunma kalkanı sağlar.

Ama S-400’ler TSK envanterine girebilir mi?

Yanılmayı çok isterim ama NATO üyesi olduğumuz sürece, bu sistemin alınması imkânsız gözüküyor.

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..