Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '17

 
Kategori
TV Programları
 

Türkiye'de Dizi Sektörü

Eğer Türkiye'de yaşıyorsanız dizi sektöründe gelişmeleri takip edemezsiniz! Zira ülkemizde dizi sektörü yabancı ülkelere göre farklı bir boyuttadır.
 
Karşılaştırmalı Dizi Sektörü
Türk dizileri yaklaşık olarak 120-160 dakika arasında sürmektedir. Yabancı diziler ise 40-60 dakika arasında değişiyor. Ne yazık ki ülkemizde yabancı dizilerden uyarlanmış 40 dakikalık bir diziyi bile 120 dakikaya uyarlayabiliyoruz. Hatta dizilerden önce yayınlanan eski bölümler yabancı dizilerde 2 dakika iken Türk dizilerinde bu süre 60 dakikayı bulmaktadır.
 
Dizi Sorunsalı
Ülkemizde çekilen dizilerin %80'i aşk konulu dizilerdir. Dizilerimizde süre fazlalığı olduğu gibi konularda da aynı konuya bağımlı kalma sorunu vardır. Ülkemizde bilim kurgu, aksiyon, macera konulu diziler yok denilecek kadar azdır. Çünkü bizim diziyi izlememiz için aşk, entrika, ihanet konuları mutlaka olmalıdır.
 
Bitirilen Diziler
Absürt Komedi mantığı tamamen devre dışı bırakarak yapılan davranışları mizahi bir dille ele alan komedi dizi türüdür. Genel olarak ülkemizde çekilen absürt komediler en çok ses getiren fakat diğer dizilere göre kısa süren dizilerdir. Örneğin Leyla ile Mecnun, Kardeş Payı gibi diziler en çok ses getiren ama kısa sürmüş dizilerdir. Hatta 2011-2013 yılları arasında yayımlanan Leyla ile Mecnun dizisi final yapmaya bile layık görülmemiş diziler arasında bulunmaktadır.
 
Dizi Dışındaki Programlar
Sabah kuşağında yayımlanan Müge Anlı ile Tatlı Sert akşam kuşağında yayınlanan Esra Erol ile Evlen benimle ve Zuhal Topal'la evlendirme programları ev hanımlarının büyük odağıdır. Hatta artık hastanelerdeki televizyonlarda bile Müge Anlı izleyenleri görebilirsiniz. Bu programlar faydalı yanları olsa da aile ve çocuk psikolojisini çok fazla etkileyen programlardır. Sonuç olarak ülkemiz dizileri ve programları uzunluğu ve genel olarak tek tip konuda oldukları için yabancı dizi sektöründe geri planda kalmaktadırlar.
 
Mert Kültür | https://twitter.com/MertKultur
 
Toplam blog
: 13
: 895
Kayıt tarihi
: 26.07.17
 
 

21 Temmuz 1990'da İstanbul'da doğdum ve yaşantıma hala İstanbul'da devam ediyorum.. 6 farklı dizi..