Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '13

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Türkiye’de bir ilk!

Türkiye’de bir ilk!
 

Devlet Kurumlarında Mobbing Analizi Yapılacak


Genel Merkezi Ankara’da olan ve 12 ilde Temsilciliği bulunan Mobbing İle Mücadele Derneği Çorum Temsilciliği ile İskilip Belediyesi Türkiye’de bir ilke imza attılar. Çorum Temsilcisi olarak bize başvuran İskilip Belediyesi, bünyesinde çalışanların mobbinge uğrayıp uğramadıklarının araştırılmasını talep etti. Aslında devlet kurumlarında bilhassa üniversitelerde yoğun olarak yaşanan mobbingin uygulanıp uygulanmadığının araştırılması ve gereğinin yapılması için çalışılmasının istenmesi talebi, üniversitelerden değil de bir belediyeden gelmesi beni de yönetim kurulu üyelerini de Genel Başkanımız Hüseyin Gün’ü de şaşırtmadı değil!

Mobbing artık çok kişinin bildiği gibi işyerlerinde amirlerin çalışanlara, çalışanların çalışana veya çalışanların amirlerine karşı yaptıkları sistemli baskı, bezdirme, yıldırma, aşağılama gibi tutum ve davranışlardır.

Belediye Başkanı Numan Sezer’in bir anlamda özeleştiri de yapacak olması başta kendi açısından önemlidir.

Mobbing analiz uzmanı olan Derneğimiz Çorum İl Temsilcisi ben ve yine uzmanlarımızdan Hitit Üniversitesi öğretim görevlisi Veysel Dinler ile Avukat Tandoğan Çetin, Kurban Bayramından sonra Genel Başkanımız Hüseyin Gün’ün de katılacağı bir toplantı ile belediye çalışanlarına mobbing ile ilgili bir seminer vereceğiz. Bu seminerden sonra yine belediye çalışanlarına yönelik anket yapıp daha sonra da bireysel görüşmelerle bu işyerinde çalışanlara mobbing uygulanıp uygulanmadığını tespit edeceğiz. Bireysel görüşmelerin derneğin prensibi olarak tam anlamıyla gizli tutulduğunun da altını çizmek isterim. Kişi hak ve hürriyetlerine özen göstermekteyiz.

Sonuçlar ışığında belediye yetkililerine gerekli tavsiyelerimizi bir rapor halinde vereceğiz. Böylece “Mutlu Çalışma Ortamı” sloganımız gereği analizini yaptığımız kurumda da bu prensip başlamış olacak. Elbette sıkıntılarla karşılaştığımızda bu sıkıntıların çözüm metotlarını da yine uzman olarak yetkililere aktarıyoruz.

Bu arada İskilip'e yeni atanan Kaymakam Şuayıp Gürsoy'a Çorum Temsilcisi olarak bir nezaket ziyaretinde bulundum. Kaymakam Bey ile mobbing konusunu konuştuk uzun uzun ve Sayın Gürsoy, "Temsilciliğinizden kaymakamlık olarak bir anket talep ediyoruz. Kurumumuzda verimin artması ve mutlu çalışma ortamı prensibinizin oluşmasının İskilip için önemli olduğunu biliyorum." dediğinde. Bunu memnuniyetle gerçekleştireceğimizi söyledim. Sayın Gürsoy, tıpkı İskilip Belediyesi'nin ilk olması gibi mülki idare amirleri içerisinde Türkiye'de bir ilke imza attı. Kurumda çalışan insanların mutluluğunu önemseyen idareciler elbette unutulmaz olurlar. Gerçi Kaymakam Bey'den edindiğim izlenim, unutulmanın ya da unutulmamanın önemsiz olduğu yönündeki mütevazı tavrıydı. Ama yine de çalışan insanı halk asla unutmaz. İşyerlerinde özellikle devlet kurumlarında mobbingin önüne geçilmesi yolunda Çorum'un İskilip İlçesi tüm kurumlarında Türkiye'de ilk kez mobbing uygulanıp uygulanmadığını araştırmamız üzerine bize başvurdu. Bu çok önemlidir.

Ülkemizde ilk olacak bu uygulama umuyorum diğer il ve ilçelerde ve özel sektörde de örnek alınır.

Anket çalışmamıza Kurban Bayramından hemen sonra başlayacağız. Bu vesile ile Kurban Bayramının huzurlu geçmesini diler herkesin bayramını tebrik ederim…

 
Toplam blog
: 49
: 964
Kayıt tarihi
: 03.02.13
 
 

Öğretmen / Yazar - Şair  ..