Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '14

 
Kategori
Yazılım
 

Türkiye’de freelancer yazılımcı olmanın sıkıntıları

Türkiye’de freelancer yazılımcı olmanın sıkıntıları
 

Programlarmısın


Freelancer kavramı ne yazık ki henüz tam oturmuş bir kavram değil. Genel algılayış biçimlerinden bir tanesi, freelance yazılım işlerinin sadece maliyeti düşürmek için yaptırıldığı. İşveren cephesinden bakış açısı bu şekilde olunca freelancer yazılımcılara da en ucuz teklifin kazanacağı gibi bir algılayış hakim oluyor.

Asıl gerçeklere gelirsek… Freelance iş yaptırmak gelişmiş piyasalarda sık rastlanan bir durum. Adeta danışmanlık firmalarından destek almak gibi. İhtiyacınız duyduğunuz spesifik konuda uzman kişilere Internet gibi sınırsız bir iletişim ağını kullanarak ulaşabiliyorsunuz. İşveren, yaptırmak istediği işi kaliteli yaptırmak istediğinde sahip olması gerektiği bütçeyi az-çok tahmin edebiliyor. Ek olarak lokasyon kısıtı ortadan kalkınca daha esnek çalışma şekilleri mümkün olabiliyor.

Mevcut algılayıştaki kısır döngüyü kırabilmek içinse bilinç kazandırmak gerekiyor. “Web sitesine ihtiyacım var” diyerek 50 TL bütçe belirleyen bir işveren ne kadar yanlış davranıyorsa, “50 TL’ye her fonksiyonu olan bir Web sitesi yaparım” diyen bir freelancer yazılımcı da aynı oranda bu platforma zarar veriyor.

Çözüm için neler yapılabilir? Gelin bunu da bir başka yazıda tartışalım.


http://www.programlarmisin.com

 
Toplam blog
: 7
: 107
Kayıt tarihi
: 07.02.14
 
 

Bundan 12 sene önce kariyerime ilk başladığım yıllarda üniversiteyi de birinci bitirmenin etkisiy..