Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '14

 
Kategori
Dünya
 

Türkiye neden Rusya, Çin, AB ve ABD için bölgesinin “olmazsa olmaz”ı olmuştur (6/Son)

Türkiye neden Rusya, Çin, AB ve ABD için bölgesinin “olmazsa olmaz”ı olmuştur (6/Son)
 

"Horozu çok olan köyde sabah geç olur."


Dünya, 1945’de (Rusya-ABD) iki; 1993’te (ABD) bir, 2000’lerde (Rusya-Çin-AB-ABD) ise çok merkezlidir. Bunun anlamı; “Ucuz hammadde-Emek-Aç Pazarlar”ın, artık Aslanın ağzında değil, midesinde olduğu'dur.

Sanayii Devrimi ile birlikte kalkınarak, “Gelişmiş Ülkeler” unvanını alanlar, bakalım hangi değerlerin üzerine bir imparatorluk kurabilmişler ve kendilerini refaha götüren bu değerler bugün de bu ülkelere akmaya devam etmekte midir?

...

Bugün, İngiltere’nin yaptığı (ilk) Sanayi Devrimi’nin arkasında, Doğu’nun, Çin ve İslam Medeniyeti’nin olduğu genel kabuller arasındadır. “Demir, Tekstil, Barut, Su ve Yel Değirmenleri, Kâğıt, Matbaa, Saat, Demir köprüler, taşıma ve savaş amaçlı büyük gemiler, toplar, tüfekler, doğunun imalatıdır. Hatta coğrafi keşifler'i tetikleyenler de Müslümanlardır. (1)

İngiltere, Sanayi Devrimi’nin fikri ve mekanik altyapısını; Haçlı Seferleri nedeniyle İslam Ülkelerinde gördükleri ile Müslümanların kurduğu, “3. Büyük Bilim MerkeziEndülüs Devleti’ne gönderdikleri öğrencilerin öğrendiklerinin üzerine kurmuştur. Elbette bunlara; Endülüs Devleti’nin yıkılmasında yağmalanan eserleri de eklemek gerekmektedir.

Batı, Çin ve İslam Medeniyeti'nin geliştirdikleir ile kendi altyapısını kurar, ancak "sermaye"si eksiktir.

Bu noktada İspanyollar kurtarıcı olurlar ve Latin Amerika’dan yağmaladıkları gümüş ve altınları Avrupa’ya taşırlar.

Neticede Batı Avrupa'nın Sanayi Devrimi; Çin ve İslam Medeniyeti’nin geliştirdiği alet-makineler ile Latin Ülkelerinden yağmalanan gümüş-altınlar'ın bir sonucudur. Bunlar aynı zamanda Batı'ya refaha giden kapıları açmışlardır.

Sömürünün tadını alan Avrupalılar için sırada, Çin, Japonya, Hindistan, Afrika ve Ortadoğu vardır.

...

Sömürü ile giderek güçlenen ve yeni kitle imha silahları üreten Batılılar, kendi aralarında yeni ortaklar istemedikleri için İki dünya savaşı yaşarlar  ve bu sonuçla  2000’li yıllara gelirler.

Bu arada eski sömürgeler; Latin Amerika, Uzakdoğu (Çin-Hindistan) ülkeleri de sanayileşmiş ve kaynaklarını kendi ülke çıkarlarına kullanmaya başlamışlardır.

Bugün sömürülecek pasta küçülmüş ve geriye sadece Ortadoğu (Petrol) ve Afrika (ucuz emek-hammadde) kalmıştır.

Gelinen noktada artık Dünyada, "Tek Merkez", bir Süper Güç yoktur. Kendini “Merkez” gören her bir oluşum, Hammadde Kaynakları’na yakın (Büyük) Devletlerle işbirliği yapmak-paylaşmak durumunda değil, zorundadır.

Türkiye’nin önemi de bu noktada başlamaktadır.

Öncesinde, tek merkez (güç)  olan batının karşısında, bugün eski sömürgeleri, Latin ve Uzakdoğu ülkeleri vardır. Ve artık, Dünya Dört Merkezli”dir.

...

Toparlanırsa;

-Bugün Avrupa Birliği ve Amerika'nın, halklarının refahını sürdürmeleri için değerlendirecekleri iki ana kaynak kalmıştır; Bunlar, Asya/Ortadoğu ile Afrika’dır.

-Türkiye ise, bu kaynakların geçiş, kontrol noktalarında.

...

Türkiye,

-Tek Merkezli (Avrupa-ABD’nin olduğu eski dünyada) fazla bir önem arzetmemekte iken, bugün Çok Merkezli dünyada kilit ülke konumundadır.

-Türkiye, Çok merkezli bir dünyada, İngiliz Başbakanı Churchill’in; “Türk Devleti’nin Ağırlığı 250 kğ.dır. Aşağı inerse, güçlendirilmeli, yukarı çıkarsa, törpülenmeli, güçlenmesine izin verilmemelidir!”  Vasiyetinde olduğu gibi, artık sürekli –krizler-darbelerle- engelenmeyecek kadar güçlenmektedir.

-Türkiye, bölgesinde güçlendikçe, çok merkezli bir dünyada “Denge Ülke” olacak ve bölge ve Dünya barışına da katkı sağlayacaktır.

...

Buna "ilahi adalet" mi,

Buna, "Keser döner, sap döner, gün gelir hesap döner mi";

Buna, "Güç yüzyılda bir el değiştirir" mi dersiniz. Ancak, bir şeylerin değişmekte olduğu da bir gerçektir.

 

www.canmehmet.com

Resim;web ortamından alınmış, yazı tarafımızdan düzenlenmiştir.

Kaynaklar;

(1)Kaynaklar ve daha fazlası için bakınız; http://www.canmehmet.com/ingilizlerin-sahiplendigi-sanayi-devriminin-gercek-sahiplerini-acikliyoruz-5.html

 

 
Toplam blog
: 1117
: 1768
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

Ticari ilimler akademisindeki öğrenciliğim sırasında, bir kamu iktisâdi kuruluşunda başladığım ça..