Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '17

 
Kategori
Güncel
 

Türktelekom'un 444 0 375 no'lu Telefonundan Arıyor Gibi Görünerek Dolandırıcılık!

Türktelekom'un 444 0 375 no'lu Telefonundan Arıyor Gibi Görünerek Dolandırıcılık!
 

Telefon dolandırıcılığı girişimlerinin ardı arkası kesilmiyor, çeşitliliği bitip tükenmiyor. Her gün bu girişimlerin pek çoğuna muhatap olabiliyoruz. Kimi son derece acemice oldukları için savuşturabiliyoruz. Savuşturabildiklerimizin bazılarının ise profesyonellik düzeyi biraz daha yüksek olabiliyor. Karşı karşıya kaldığımız son dolandırıcılık girişiminin ikna kabiliyeti itibariyle tehlike arzettiği kanaatine vardığımızdan dikkatli olunmasını teminen paylaşmakta yarar gördük.

Cep telefonumuzdan arandık. Arayan numara 4440375. Bu numarayı pek çoğunuz tanırsınız. Türk Telekom müşteri hizmetleri numarası. Tereddütsüz açtık.

Telefondaki kişi indirimli tarifemizin 2 gün sonra biteceğini, indirim hakkımızın devam edebilmesi için Türk Telekom – D Smart ortak paket kampanyasını 79 TL’den almamızı, paketin internet ve 24 ay spor, belgesel, film… vb.ni de içeren 250 kanal tv hakkı içerdiğini,   kabul etmezsek bundan böyle faturamızın aylık 100 TL’ye çıkacağını söyledi. Başka seçenek yok mu dedik, yok, ya o ya da o dedi. Teklif de cazip gibi duruyordu. Hem TTNET aboneliğimiz devam edecek ve hem de D Smart üyeliğimiz olacaktı. İnanılır gibi değildi ama devamını merak etmedik de değil. Peki dersek süreç nasıl işleyecek dedik, D Smarttan aranacağımızı, adresimizde kurulum yapılacağını, cihazın ücretsiz olacağını vs. söyledi. Telefondan taahhüt alınıp alınmayacağını sorduk, adreste imzalanacağını belirtti. Adresimizi teyiden naklettiği adres eski adresimizdi. Güncelleyeceğini söyledi, bir adres uydurup söyledik, D Smart’ttan aranmak üzere görüşmeyi sonlandırdı.

Telefon kapanır kapanmaz her ihtimale karşı emin olmak üzere Türk Telekomun müşteri hizmetlerini arayıp görüşmeyi özetleyip doğruluğunu teyit edip edemeyeceklerini sordum, D Smart’la böyle bir ortaklıklarının ve kampanyalarının olmadığını, bu şekilde hiçbir abonelerini aramadıklarını,  aramayı yapanlara karşı dikkatli olmamız gerektiğini belirttiler.

D Smart’ın web sayfasına girerek kampanya paketlerine bir göz attık, gerçekten 79 TL’lik bir paket mevcuttu ancak telefonda söylendiği gibi 24 ay süreli değildi ve Türk Telekomla ortak bir kampanya paketi olduğuna dair herhangi bir bilgi de yoktu.

D Smart’tan yapılacağı bildirilen arama kısa süre sonra geldi.

Arayan numara +90 212 427 0000 idi. Bekleneceği üzere D Smart’ttan aradıklarını belirtip 79 TL’lik kampanyanın detaylarına dair hızlı hızlı okudukları bir açıklamayı dinletmeye başlamışlardı ki sözlerini kesip paketi satın almayacağımı söyledim, kısa bir şaşkınlık sonrasında “peki efendim” diyerek kapattılar.

Birkaç saniye sonra tekrar ve bu kez yine 444 0 375 numaralı telefondan aradılar. D Smart’la sözleşme imzalamayacağımı öğrenmelerinin üzerinden saniyeler dahi geçmeden tekrar ve üstelik işleri başlarından aşkın Türk Telekom’dan bu kadar hızlı aranıp aranamayacağımızın şaşkınlığını dahi sorgulamamıza fırsat verilmeden  tereddütümüzün kaynağını merak ettiklerine dair yeni bir nutuk çekmeye başlamışlardı ki, araya girip sözlerini keserek, kendilerinden hemen sonra Türk Telekom’u aradığımızı ve böyle bir kampanyalarının olmadığını öğrendiğimizi belirtmemizle daha sözümüzü dahi bitirmemize fırsat verilmeden telefonun yüzümüze kapatıldığını duymamız bir oldu.

İkinci aramanın yapıldığı +09 212 427 0000 telefonunu aradığımızda karşımıza D Smart değil Tivi Bu anonsu çıkmaktadır.

Konuya dair internetten yaptığım küçük araştırmada[1] benzer aramalara başkalarının da muhatap oldukları ve basit bir yazılımla aramalarının Türk Telekom’a ait 444 0 375’den yapılmış gibi gösterilerek muhatapların ikna edilmesi suretiyle internet+tv paketi satışı gibi gösterilerek mahiyeti ve meblağı hakkında bilgimiz bulunmayan bir taahhütname (veya sözleşme veya senet vb.) imzalatma girişimi olabileceği kanısına vardık.

İnternet araştırmamızda bazı yorumcuların[2] bu girişimlerin satış rakamları peşinde koşan bazı bayilerin küçük kurnazlıkları olabileceğine dair görüşler dile getirmiş olduklarını gördük. Ellerinde olan ve girişimde kullanılan bilgiler bu ihtimali işaret ediyor  bile olsa arama yapılan numaraların kurumsal firmalara ait numaralarmış gibi gösterilmesinde bir iyiniyet olamayacağı asla ihmal edilmemelidir.

Herkesi dikkatli olmaya ve Türk Telekom ile D Smart’ı da adları kullanılarak teşebbüs edilen bu türden dolandırıcılık girimlerine karşı abonelerini bilgilendirmelerine olanak sağlayabilme bakımından iş bu satırları kaleme almanın elzem olduğunu düşündük.

Şu deneyimimiz esnasında bu türden girişimlerde hataya düşmekten korunmak için, “düşüneyim, ben sizi arayayım” demenin etkili bir önlem olabileceği naçizane fikrine vardık, çünkü bu dolandırıcılar sizin arayarak kendilerine ulaşabileceğiniz bir numarayı paylaşmayacak kadar da uyanıklar.

Dikkatli olunması dileğiyle…

 

Kenan IŞIK

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..