Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '14

 
Kategori
Dünya
 

Ukrayna'daki Rus Milis Güçleri (Narodnaya Apolçenya) !

Ukrayna'daki Rus Milis Güçleri (Narodnaya Apolçenya) !
 

Otomobil Fabrikası işçilerinden oluşturulan Gönüllü Milis Güçleri


Kırım’da bir anda ortaya çıkmış gibi gözüken ve “asker olmadığı halde” havaalanını işgal eden hatta Ukrayna düzenli ordusunu teslim alan ve halen Ukrayna’nın Donetsk, Lugansk, Harkov bölgelerinde hükümet binalarını işgal etmeye devam eden, bu bölgelerde bağımsızlıklarını ilan etmiş gruplar kimlerdir ?

Öncelikle milis nedir sorusunu cevaplayalım; Silahlı sivillerden oluşmuş düzenli olmayan askeri güçlere “milis” denir. Doğu bloku ülkelerindeki polis güçlerine, yedek askeri güç anlamında; “militsiya” denilirdi. Milis sözcüğü; düzenli birliklere karşı savaşan asi ya da terörist grup anlamında ya da “yedek askeri  güç” anlamında da kullanılır.

Her ülkenin, savaş durumunda; Meclisin karar alabilir durumda olmaması, Genelkurmay’ın orduyu yönetemeyecek durumda olması, cepheyle irtibat kurulamaması, emir verilmesinin mümkün olmadığı gibi durumlarda devreye girecek ve düşman güçlerini oyalayacak yedek güçlere ihtiyacı vardır. Kurtuluş Savaşı’mızda kurulan Kuva-yi Milliye, bu güçlere örnek olarak gösterilebilir. Milis güçleri topyekün bir cephe savaşını kazanamayabilir ama düzenli orduları sürekli teyakkuz halinde olmaya zorlayarak psikolojik üstünlük sağlayabilirler.

Atatürk'ün, gençliğe hitabesinde seslendiği kişiler, tam olarak milis güçleridir: "Cebren ve hile ile aziz vatanın, bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir...İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır!"

Gündüz vakti bağında-bahçesinde çalışıp, gece olunca terörist eylem yapan kişilerin kimliği tahmin edilse hatta suç üstü yakalansa bile, kendilerini hapsetmeye yetecek kanıt toplamak çok güçtür. Ya da tümden bir halkı durdurabilmek mümkün değildir. Osmanlı Devleti, Ermeni komitacıların hem orduya hem masum halka verdiği zararlardan kurtulabilmek için tüm Ermeni nüfusu sürgün etmek zorunda kalmıştır. Bulgar komitacılar, Osmanlı Devletinin hem ordusuna hem masum halkına ciddi zararlar vermişler, sonunda da bağımsızlıklarını elde etmişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti, hem ordusu, hem masum halkına zarar veren PKK milis güçleri ile çatışma halini 30 senedir sonuçlandıramamış, ciddi tavizler vermek zorunda kalmıştır. Rusya'da Ekim Devrimi'ni yapanlar, gönüllü milislerdir.

Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki sipahiler, savaş zamanında düzenli orduya katılır, barış zamanında da bulundukları bölgenin güvenliğini sağlarlardı. Tımarlı sipahiler, tımarı dahilindeki halktan topladıkları vergi ile geçinirler, böylece hazineye yük olmadan her an savaşa hazır eğitimli asker ve silah ihtiyacını karşılamış olurlardı.

Rusya İmparatorluğu döneminde; köylüler bulundukları toprağa bağlıydılar. Yani toprakla birlikte köylüler de alınıp satılırdı. Toprak sahipleri (derebeyler), savaş zamanında düzenli orduya savaşacak asker sağlamak zorundaydılar (zemskoe apolçenya). Örneğin; 30 Kasım 1806 manifestosu ile toplam 7 bölgeden toplam 612 bin asker çağrılmıştır !

Rusya’nın Kurtuluş Savaşı’nda (Oteçestvennaya Vayna)  milis güçleri (yedek askeri güçler) 1941-45 yılları arasında Almanlara karşı etkili olmuş, büyük başarılar sağlamıştır. 24 Haziran 1941 yılında yayınlanan kararla; asıl askeri güç olan Kızıl Ordu’ya yardımcı olmak üzere Komünist Parti önderliğinde birçok şehirde işçiler arasından gönüllü birlikler oluşturulmuştur.

Kırım Bölgesinin Rusya Sovyetinden çıkartılarak Ukrayna Sovyetine katılması kararı; 19 Şubat 1954 yılında Hruşev tarafından imzalanmıştır. Kırım’ı ilgi çekici bir yer haline getiren Rusya Federasyonu donanmasının burada bulunmasıdır. Ukrayna’nın bağımsızlığını kazanmasından sonra Rusya, Ukrayna sınırları içindeki Kırım’da donanma bulundurma karşılığında Ukrayna’ya ciddi mali kazanç sağlayan hibeler uygulamaktaydı. Kırım’ın Rusya’ya dahil edilmesi ile bu yardımların tamamı askıya alınmıştır.

Son günlerde Ukrayna’da karışıklık yaratan ve bir oldu bittiyle Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını sağlayan kişiler, işte bu gönüllü milis güçleridir. Putin'in kendi sözleriyle; "Kırım, net ve profesyonel bir hareketle, tahriklere kapılmadan, masum halka zarar gelmeden, barışçıl bir şekilde referandum ile Rusya'ya bağlanmıştır". Kırım konusunda Rusya'nın hakkını teslim etmek, dersine iyi çalıştığını kabul etmek gerekir. Çok önceden planlandığı ve milis güçlerini her an savaşa hazır tuttuğu anlaşılmaktadır. 

Milis güçleri, düzenli ordular kadar önemli bir güçtür.
 
Toplam blog
: 70
: 2722
Kayıt tarihi
: 28.12.08
 
 

1992 yılından beri yurtdışında yaşıyorum. Moskova Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü mezunuyum. Mosk..