Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '18

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Ülke Ekonomileri İçin Fiyat İstikrarı

Ülke Ekonomileri İçin Fiyat İstikrarı
 

  Günümüz dünyasında istikrar kelimesi oldukça karşımıza çıkan bir unsurdur. Belirli şartlar ve belirli çerçeveler dahilinde, bahsedilen bu istikrarı elde etmek oldukça önemlidir.  Eğer belirlenen konuda istikrar sağlanırsa, istikrarı sağlayana da bu şekilde güven artacaktır. İstikrar beraberinde verimi, gelişmeyi ve yapısal bir büyümeyi doğurur.

   Bu olaya ekonomik açıdan bakıldığı vakit, ülkelerin ekonomisinde fiyat istikrarı ön plana çıkar. Fiyat istikrarı, o ülkede istihdam ve büyüme için alınan kararları neredeyse hiç etkilemeyecek şekilde, düzen içinde giden düşük bir enflasyonu ifade etmektedir. Yatırım, tasarruf ve tüketimler ülkelerin ekonomileri için oldukça önem arz eder. Alınan ekonomik kararlarında bahsedilen bu unsurlar üzerinde etkisi büyüktür.

  Mikro ekonomik açıdan ele alacak olursak, bireylerin tercihleri genelde güven sağlayan, verimi ve fayda düzeyi de bir o kadar yüksek olan şeyler üzerinde yoğunlaşır. Ülkemiz nüfusuna bakıldığında alınacak bu bireysel kararlar, makro ekonomi üzerinde çok büyük sonuçlar doğurmaktadır. Neredeyse ülkelerin ekonomileri bireylerin tercih ve düşüncelerinden geçer. Sadece ülke içerisine bakılmaksızın ülke dışarısında ki çeşitli unsurlar da o ülke ekonomisine oldukça etki eder.

  Serbest piyasa ekonomileri için dış ticaret çok büyük bir yer edinmektedir. İthalat ve ihracatı etkileyen şeyler başında döviz kuru, milli gelir ve ticaret yapılan ülkelerin güvenilir ve istikrarlı bir ekonomiye sahip olması da gözlenir. Bu güven öncelikle ülke içerisinde ki fiyat istikrarından geçer. Hal böyle olunca bu fiyat istikrarını sağlayacak mekanizma o ülke de düzenleyici ve denetleyici bir rol üstlenir. Türkiye için bu mekanizma ''Türkiye Cumhuriyet Merkez bankası''dır. TCMB'nin asıl hedefi de fiyat istikrarını sağlamaktır. Tarih boyunca güçlü bir kurum olarak karşımıza çıkan merkez bankası, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden aldığı imtiyaz ile ülkemizde para basma ve ihraç yetkisine sahip tek bankadır. Merkez bankası piyasada oluşacak olan fiyat düzeylerinin güvenilir ve kararlı olması için para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaktadır. Bu araçları merkez bankası zorunlu karşılıklar, açık piyasa işlemleri ile reeskont ve döviz işlemleri olarak belirlemiştir. Gerek görüldüğü hallerde bu araçlar ile piyasaya müdahale edilerek ülkede ki fiyat istikrarı ve enflasyon hedeflemeleri desteklenir. Merkez bankası bu amacına ulaşırken alınacak kararları para politikası kurulunda belirler. Fiyat istikrarına etki edecek güçlü bir silah olan faiz mekanizması da para politikası kurulu tarafından belirlenir.

  Dışarıdan ülkemize gelecek olan yatırım kararlarını, amaçlanan fiyat istikrarı büyük oranda etkiler. Bu, yatırımcılar için güvenli bir liman arayışının sonucudur. Yapılacak olan yatırımlar artarsa, ülkeye olan güvende artmış kabul edilir. Alınan bu kararların düzenli bir şekilde devam etmesi, uzun vadede süre gelmesi de ekonomik açıdan büyüme ve istihdamı destekler niteliktedir. Fiyat istikrarı ile gelişen bu olayların etkisi ile yüksek enflasyon ve işsizliğin önüne geçilmiş olunur. Yeni yatırımlar ile oluşan bu tesisler ülkede ki istihdama yönelik iyileştirmeyi de beraberinde getirir. Görüldüğü üzere sadece fiyat istikrarı başlı başına bir önem arz ederek, neredeyse domino etkisi de yaratmaktadır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın temel amacının neden fiyat istikrarı olduğu da bu şekilde karşımıza çıkmaktadır.

 
Toplam blog
: 27
: 342
Kayıt tarihi
: 16.05.17
 
 

Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisat (ekonomi) bölümü mezunu olan İsmail Polat Karadağ, iktisat eği..