Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '14

 
Kategori
Müzik
 

Ülkesine hasret ölen Besteci George Enescu

Ülkesine hasret ölen Besteci George Enescu
 

Ben George Enescu ile yıllar önce tanıştım. Sakın şahsen tanıştım sanmayın. Nerede bende o şans. Sadece eserleri ile tanılştım.

Yıllar once küçük kızım Burcu Göker Kanada Calgary Üniversitesi'nde maser yaparken Romen asıllı hocası Edmond Agopian ona çalması için bir eser vermişti. Rumen Besteci, kemancı George Enescu'nun Romanian Rhapsody adlı bu eseri kızım ilk çalışta hayran olmuştu. Kızım aynı coğrafyadan geldiği Enescu'nun bu eşsiz bestesini ilk çaldığında ben de gözyaşlarımı tutamamıştım. Eseri dinlerken adeta yüreğimin yırtıldığını hissetmiştim. Ne hikmettir bilinmez daha sonra ne zaman dinlesem aynı duyguyu hissettim. Aradan yıllar geçti ve ben hala ağlayarak dinliyorum bu eseri.

O zamanlar Burcu'ya sormuştum bu eser niye bu kadar hüzünlendiriyor beni diye. İşte o gün Burcu'nun anlattığı Enescu'nun yaşam öyküsü beni çok etkilemişti.

1881 yılında Romanya'da doğan Enescu 4 yaşında piyano eğitimi ile müzik yaşamına başlamış. Daha sonra keman, bestecilik, orkestra şefliği konularında eğitim gören Enescu Viyana, Paris'te yaptığı Konservatuar eğitimleri ile de bu deneyimlerini perçinlemiş. Romanya'da kariyerinin en yüksek döneminde ülkesinden ayrılmak zorunda kalmış Enescu. Dünyaca tanınmış bu besteci ve kemancı 1948 yılında ülkesi Komünist rejime geçince çok sevdiği ülkesini terketmek zorunda bırakılmış. Yaşamının son yıllarını ülkesine hasret geçirmiş.

1955 Yılında hastalıklar, acılar, ve hasret içinde Paris'te yaşama veda eden Enescu, öldükten sonra da vatanına kavuşamamış ve halen Paris'tekii Pere Lachaise mezarlığında yatıyor.

Ünlü kemancı Yahudi Menuhin'in de yaşamının bir döneminde hocalığını yapmış olan bu eşsiz besteci uzun yıllar Fransa'da yaşamasına ragmen Fransız ekolunden fazla etkilenmemiş ve eserlerinde kendi coğrafyasının tınılarına yer vermiştir daima.

İşte Enescu'nun vatan özlemi ile bestelediği eserler benim yüreğimi yırtıyor. Her satırında vatanının özlemini cığlık cığılğa haykırdığı bu eserler inanılmaz duygusal.

Sanırım size çok aşina geldi Enescu'nun yaşam öyküsü. Bizim de bir şairimiz var buna benzer öyküsü olan.

Bütün dileğim başka örnekler olmasın .Hiç bir sanatçımız ülkesine hasret ölmesin yadellerde.

Bu arada belirteyim Enescu ülkesine dönememiş ama bir zamanlar oturduğu ev halen George Enescu Müzesi ve 1958 yılından itibaren Ülkesinde kendi adına uluslar arası bir Festival düzenleniyor.

Ne çare değil mi? Yaşarken değerini bilememişler ve küs gitmiş ülkesine.

 

  

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..