Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Uluslararası Kooperatif zirveleri

Uluslararası Kooperatif zirveleri
 

“ACI, kooperatif kimliğinin, değerlerinin ve ilkelerinin koruyucusudur.”


Dr. Ayhan ÇIKIN

Uluslararası kooperatifler zirvesi (UKZ), kooperatiflerde işlerin geliştirilmesi için küresel bir tanıtım olayıdır. UKZ, özellikle alanlarında dünyanın en ünlü uzmanları sayesinde, mevcut ve gelecekteki sorunlar ve egemen eğilimler hakkındaki düşünceleri, tartışmaları, karşılıklı diyalogları ve formasyonu, vb.. kooperatif işletmelerin yöneticilerine, karar vericilerine ve liderlerine sunan eşsiz bir yerdir. Kooperatif iş modelinin çağımızın büyük ekonomik sorunlarına cevaplardan biri olduğunu göstererek Zirve, tüm ülkelerde kooperatif girişiminin gelişmesini uygun bulmakta ve teşvik etmektedir. Zirve, 93 ülkeden 3000’den fazla katılımcıyı ağırlayacaktır.

Uluslararası kooperatifler zirvesi, merkezi  Kanada- Montréal’de olan , kar amacı gütmeyen bir kuruluştur.

Bir karşılaşma yeri bienal

2012’deki ilk zirvesi daha çok kooperatifleri “tanıma” zirvesidir.  Uluslararası büyük organizasyonların dikkatini çeken ünlü konferansçılarla, yeni araştırmalarla ve somut örneklerle kooperatiflerin gücünü tanıtılmıştır. Zirve12’nin ana teması “Kooperatiflerin inanılmaz gücü[1] olarak belirlenmiştir.

2014 zirvesi kooperatiflerin “yükümlülük”  taşımalarını gündeme getiren  bir forumdur. Kooperatif iş modelinin yüzyıllık bir süreçte güncelliğini koruyarak ivmesini devam ettirmiş olması, ortaklarının/üyelerinin ihtiyaçlarını cevaplayabilmesi için sürekli bir araştırma içinde kendini yenileyebilmesi  tartışılmıştır. Zirve14’ün ana teması “Kooperatiflerin yenilikçi gücü[2]” olarak tartışılmıştır.

11-13 Ekim 2016’da tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Zirve16’nın temel amaç kooperatifleri “EYLEM” gücünü ortaya koymayı amaçlamaktadır.  Zirve16 “Kooperatiflerin işgörme gücü[3]”  ana teması ile  daha ileri gitme niyetindedir. Yerel, ulusal ve uluslararası düzeylerde kooperatiflerin iş yapma (eylem) gücünü ortaya koyma çabası, bu zirvenin temel hedefi olacaktır. Ayni zamanda Zirve16, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen büyük küresel sorunları çözmek için kooperatiflerin eylem gücünü vurgulama fırsatını bulacaktır. (Daha fazlası için bkz: https://www.sommetinter.coop/fr ; https://www.sommetinter.coop/fr/programme-en-un-clin-doeil )

ZİRVENİN EVSAHİPLERİ

Uluslararası kooperatifler zirvesi bir “Mouvement Desjardins”  ve “Alliance coopérative internationale[4]” girişimidir.

Mouvement Desjardins” hakkında

“Mouvement Desjardins[5]” , 229 milyar dolardan fazla aktifiyle, dünyada beşinci ve Kanada da birinci kooperatif finans grubudur. O, “Canada Mediacorp”  tarafından düzenlenmiş listeye göre  Kanada da ilk 100 işveren arasındadır. Ortaklarının ve müşterilerinin, özellikle işletmeler olarak,  farklı ihtiyaçlarını karşılamak için tam bir ürün ve hizmetler dizisini , Kanada düzeyinde geniş bir hizmet ağı ile sunmaktadır.  “Global Finance”dergisine göre Kuzey Amerika’nın en emin dördüncü ve “Bloomberg finans enformasyon ajansı”na göre  dünyanın ikinci en sağlam finans kurumu olarak kabul gören Desjardins,  sermaye rasyoları ve kredi  saygınlığı ile sektörünün en iyileri arasında gösterilmektedir.

 “Uluslararası kooperatifler birliği”  hakkında

Uluslararası kooperatifler birliği[6] tüm dünyada kooperatifleri bir araya getirmek, temsil etmek ve hizmet vermek için 1895’de kurulmuş sivil bir örgüttür. O, kooperatifler hakkında eşgüdümlü bilgiler, uzmanlık ve eylem için küresel bir ses sağlayan forumdur. Birliğin üyeleri, ekonominin tüm sektörlerindeki ulusal ve uluslararası kooperatif örgütleridir : tarım, banka, tüketim, balıkçılık, sağlık, konut, sigorta, işçiler, vb.. Birlik yüzden fazla ülkeden üyeleri bir arada toplamakta  ve dünyada bir milyar civarında kişiyi temsil etmektedir. Dünyada en az 250 milyon kişi bir kooperatiften veya onunla ilgili bir tesisten geçimini sağlamaktadır.

Birlik kooperatif kimliğinin, değerlerinin ve ilkelerinin[7] koruyucusudur.  

Kooperatifçi selamlarımla

Dr. Ayhan ÇIKIN



[1] Ayhan ÇIKINN, "Uluslararası Kooperatifler Zirvesi Yapıldı"; http://blog.milliyet.com.tr/-uluslararasi-kooperatifler-zirvesi--yapildi/Blog/?BlogNo=383740

[2] Ayhan ÇIKIN, "Uluslararası 2. Kooperatifler Zirvesi 2014", http://blog.milliyet.com.tr/uluslararasi-2-kooperatifler-zirvesi-2014/Blog/?BlogNo=464664

[3] Ayhan Çıkın,” Üçüncü Uluslararası Kooperatifler Zirvesi toplanıyor”,http://blog.radikal.com.tr/ekonomi-is-dunyasi/ucuncu-uluslararasi-kooperatifler-zirvesi-toplaniyor-124640

[4] Alliance coopérative internationale (ACI) : Uluslararası kooperatifler birliği

 
Toplam blog
: 174
: 482
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

Şair ve bilim insanı (Tarım Ekonomisi). 1 Ocak 1946, Muğla doğumlu. 1968'de asistan olarak girdiğ..