Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '16

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Umay Villa: “Vücudunuzu detoksla temizleyin”

Umay Villa: “Vücudunuzu detoksla temizleyin”
 

İkinci kitabı Turbo Detoks'u çıkaran Umay Villa ile detoksun tüm detaylarını konuştuk.


O bir detoks uzmanı… İlk kitabı ‘5 Günlük Detoks İle Yağlara Veda’ kitabının başarısının ardından geçtiğimiz haftalarda raflarda yerini alan ikinci kitabı ‘Turbo Detoks’ ile yine listelerin ilk sıralarına yerleşti. UmayVilla ile buluşup detoksu bir kez daha masaya yatırdık.

- Hayatımızın bu kadar içinde olmasına karşın, hala tam anlamıyla detoksun ne olduğunu bilmeyenler için, detoks nedir?
Detoks kısaca vücut iç temizliğidir. Organların dinlendirilmesi ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Vücutta toksin birikmesinin basilica sebepleri arasında yanlış beslenme, aşırı beslenme, stres, kirli hava, radyasyon, sigara dumanı öne çıkıyor. Bunlar da vücudun tıkanmasına, ödem toplamasına, şişkinliğe, fazla kiloya neden olur.  
Vücutta toksinlerin birikmesi kan dolaşımını yavaşlatır. Oksijen ve besin maddeleri hücrelere ulaşmakta zorlanır. Bunu lavabonun tıkanması ve suyun akamamasına benzetebiliriz.

- Neden detoks yapmalıyız?
Çünkü detoks ile vücuttan toksinler atılır, organlar dinlendirilir, hücreler onarılır, bağışıklık sistemi güçlenir, kan dolaşımı hızlanır, enerji depolanır, ödem atılır, cilt daha parlak ve canlı bir görünüme kavuşur. Benim hazırladığım detoks programları sadece sıvı detoksu değildir. 1. gün daha çok sıvı ağırlıklı beslenilir. Ama geri kalan günlerde verdiğim egzersiz programı ve metabolizmayı hızlandıran mönülerle yağ yakılır, kas oranı arttırılır.

- Detoks döneminin olmazsa olmaz kuralları neler?
Benim hazırladığım detokslardan tam sonucu almak için belli kurallar var:
•  Mönü dışında her şey yasak
•  Öğün atlanmıyor
•  Öğünlerin yerleri değiştirilmiyor
•  Yemeklere tuz, şeker, sos eklenmiyor
•  Gripseniz veya olmak üzereyseniz, detoksa başlanmıyor
•  Egzersiz programlarına tam olarak uyuluyor. Çünkü yağ yakma, egzersiz olmadan tam anlamıyla gerçekleşmez.
•  Egzersizlerin yerleri değiştirilmiyor
•  Kan şekerini dengede tutmak ve enerjinin düşmemesi için detoks sularının mutlaka içilmesi gerekiyor.
•  En geç gece yarısı uyuyup, sabah erken saatte kalkmak gerekiyor.


- Bu dönemde hayatımızda asla olmaması gereken besinler hangileri?
Tatlılar, işlenmiş karbonhidratlar, içki, alkolsüz de olsa kokteyller, asitli içecekler, siyah çay, tuz, tüm soslar...
 
- Mutlaka olması gereken besinler hangileri?
Limon, baharatlar, detoks içecekleri, bitki çayları ve sağlıklı atıştırmalıklar, sebzeler, meyveler
 
- Kişi için en doğru detoks programı nasıl belirleniyor?
Sadece vücuttan ödem ve toksinleri atmak isteniyorsa, benim hazırladığım 1-2 günlük sıvı detokslardan biri vücut temizliği ve organları dinlendirmek için yeterli. Hem vücuttan toksinleri ve ödemi atmak hem de yağ oranını düşürmek isteniyorsa, hazırladığım 5-7 günlük detokslardan hepsi uygulanabilir. Bu 5-7 günlük detokslar daha yoğun programlardır ve programa uyulduğu sürece yağ oranlarında ciddi düşüş sağlanır. Esas kilo verme de zaten yağ oranının düşmesiyle mümkündür.
 
- Detoks sonrası nelere dikkat etmek gerekiyor?
5-7 günlük detokslar sonrasında mutlaka 2 günlük mola verilmesini tavsiye ediyorum. Vücudu şaşırtmak, metabolizmanın yavaşlamasını önlemek için aşırıya kaçmadan normal beslenme şekline geçilmesi gerekiyor. Bu 2 günden birinde spor yapılmıyor, kaslar dinlendiriliyor. Eğer hala verilmesi gereken kilolar varsa, 2 günlük moladan sonra farklı bir detoks programına geçiliyor veya aynı detoks programı tekrarlanıyor. Detoks sonrasında verilen bu 2 günlük molada, metabolizma hızlı çalışmaya yine devam ediyor. Çünkü vücudu dinlendirerek yine metabolizmayı şaşırtıyorsunuz.

 - Ne kadar sıklıkla detoks yapılabilir?
Kilo problem olmayan biri ayda 5 gün benim hazırladığım detoksdan birini yaparsa, hem vücudundan toksinleri atar hem de yağ oranının inmesini sağlar. Vücudu cok sık ödem toplayan, yoğun bir iş ve ev hayatı olanlar ise haftada 1 sefer  1-2 günlük ödem detokslarımdan birini yaparsa hem kendini daha enerjik hissedecek hem de ödemden kurtulacaktır. Ayrıca bir miktar yağ da yakacaktır.
 
- Kimler detoks yapamaz?
•  MS hastalığı olanlar?,
•  Katı gıdaya henüz geçmemiş sadece emziren anneler
•  Aşırı zayıflar?, aşırı şişmanlar?,
•  İnişli çıkışli tansiyon problemi olanlar,
•  Yeni mide küçültme ameliyatı olanlar,
•  Kanser hastaları, organ yetmezliği olanlar detoks yapamaz.

- Kimler detoks yapabilir?
•  Kilo vermeye karar verenler,
•  Stresli işlerde çalışanlar,
•  Kabızlık problemi yasayanlar,
•  Sigara ve alkol aliskanligi olanlar,
•  Kendini devamli yorgun hissedenler,
•  Sabah uyanmakta zorluk cekenler,
•  Yanlış beslenenler,
•  Yeterli su içmeyenler,
•  Kilosu normal olduğu halde yağ oranı ortalamanın üzerinde olanlar,
•  Menopoz döneminde olanlar

- Sizin ‘menokg’ adında detokslarınızı toplu halde yaptırdığınız bir aplikasyonunuz var. Bununla ilgili bilgi verebilir misiniz?
Menokg aplikasyonumuz sadece Türkiye’de değil dünyada da halen benzeri olmayan bir uygulama. Toplu halde yapılan diyet/detoks gruplarının instagram’ı olacak diyebilirim. Aplikasyonda aynı anda farklı detokslar yapılabiliyor. Her grubun bir yöneticisi oluyor. Yurt içinde ve yurt dışında ciddi sağlık problemi olmayan herkes katılabiliyor. Gruba katılanlar grup içinde birbiriyle sohbet edebiliyor, grup yöneticisine ve diğer gruptakilere mesaj ve fotoğraf gönderebiliyor, birbirini tanımayan, hiç görmemiş insanlar aynı amaç doğrultusunda birlikte kilo veriyorlar. Kilo verme mücadelesi zeten stresli bir iştir, tek başına sıkıcıdır. Eğlenceli olan, birlikte kilo vermektir. İnsanın kendini yalnız hissetmemesi, sohbet edebilmesi, motive olması kilo vermeyi hızlandırır.

- Detoks gruplarınıza dahil olmak isteyenler ne yapmalı?
Akıllı telefonlarına menokg aplikasyonumuzu indirip yeni başlayacak olan detoks gruplarından birine kayıt olabilirler. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa’da yaşayanlar için adrese teslim günlük hazır paket seçeneği de sunuyoruz. Yurt dışından ve diğer şehirlerden katılanlar ise menokg kapalı gruplarda paylaşılan mönüleri kendileri hazırlıyorlar.

 
Toplam blog
: 248
: 438
Kayıt tarihi
: 27.04.16
 
 

Almanya'da doğdu. Oradaki öğreniminin ardından üniversite eğitimi için Türkiye'ye döndü. Gazeteci..