Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

25 Nisan '18

 
Kategori
Güncel
 

Umut Takipçileri

Umut Takipçileri
 

Bu nedir böyle, mahremiyetimiz kalmış şöyle.


Meğer ülkemde ne kadar işsiz ve dar gelirli varmış. Umut tacirlerinin yaptığı bir açıklama üzerine,  insanların ardarda dizilmiş hallerini haberlerde gördünüz mü? Vaat edilenden pay kapmak adına, insanoğlundan umut kuyruğu oluşturulmuş. Kadın, erkek, genç, orta yaşlı, eğitimli, eğitimsiz; bilgili, bilgisiz, donanımlı, donanımsız, işin içeriğini bilmeden adeta haberi duyan koşmuş.  Hangi yaştan, boydan, soydan insan ararsanız hepsi iş ve işçi bulma kurumu önünde upuzun kuyruk oluşturmuşlar. Vaatte “Toplum yararına program kapsamında bir proje adı altında altı aylık işsize iş” deniliyor. Yani verilen işe katlanana altı ay kesintisiz para kazanma umudu…  Lakin çoğu insanca sanılıyor ki “Kapağı attım mı, tamamdır.” Garantili, güvenli biliniyor, sunulan hizmet altı ay da olsa muhteşem belleniyor. Emek gücü karşılığı geçici bir yardım, diye değerlendirilmiyor... Yahu belki işi ağır bulacaksın, kaytarmaya kalkacaksın, çıkarılıp kapı önüne konulacaksın. Neyin ne olduğunu bilmeden hemen balık istifi yığılma yapılıyor. Kadın, erkek aralarından su sızmamacasına dizilmişler. Tespih tanelerinin aralarında bile çekme boşluğu bulunur. Bu nedir böyle, mahremiyetimiz kalmış şöyle.

İnsanların birbirine yardımı kalkınca, torpil olayı ülkem geneline yayılınca gavurun dağıttığından medet umuluyor. Nedeni umursanmadan, usulsüzlüğe umut bağlanıyor. Allah rızka kefildir, çık dışarı yapabileceğin düzeyde ara nasibini. Zira ilgililerce işe alım bu şekil olmaz!

Bahsettiklerimi ben de haberlerden öğrendim. Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR)  İl Müdürlükleri tarafından düzenlendiği belirtilen (TYP) açılımı “Toplum Yararına Program”mış. Nasıl bir program, işsize becerisine göre iş imkânı mı, altı aylık geçici iş diye açıklanmış. Bu açıklamanın ardından kurum önünde izdiham oluşturulmuş.

Başvuru süresinin ilk günü iş başvurusu yapmak isteyen vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren İŞKUR  İl Müdürlükleri binası önünde yoğun kalabalık katmeri yapmışlar. İşsizlikten çaresizliğe düşmüş olanlar bu programı umut belleyip “Erkenden gidersem ben kaparım” düşüncesiyle, yemeyip içmeden kurum önüne koşmuş; işi kendisi sahiplenmek adına, diğerleriyle kavgaya bile kalkışmış.  Toplum Yararına Program denilerek halka sunulan bu iyiliğin maksadı nedir, zira vatandaşa 6 ay para kazanmaya fırsat sağlayacak sistemde, ödenecek bütçe,  Avrupa yardımı olarak belirtilmiş. Babalarının hayrına yapabilirler mi, “vay canına, bu soruma gülesim geldi.” Sanki bana bu iş içinde başka bir iş-planmış varmış gibi geldi. Müslümanları köle gibi dizilmiş görmek bile, onların egolarını tahmin eder bilesiniz.

(TYP) Toplum Yararına Program kapsamında il merkezi ve ilçelerde belediyeler ve kamu kurumlarda 6 ay geçici süreyle beden işçiliği ve çevre temizliği olarak değerlendirilecek olan bu program için, yurt genelinde 3 bin kişinin istihdam edilmesi planlanmış. (Belediyeler zaten yığınla kayırma partili adamla dolu. Yeni alımları nerede değerlendirecekler acaba?)

 Umut tacirlerinin yurt genelinde alacaklarını duyurdukları 3 bin kişi için, ülkem halkından neredeyse 30 bin kişi başvuru yapmış.

Başvuruların 27 Nisan günü sona ereceği öğrenildi. Daha sonra 30 bin başvurudan 3 bin kişinin seçilebilmesi için 3 Mayıs sabahının erken saatlerinden itibaren her ilin belli merkezlerinde, örneğin benim ilimde, bir Kur’an Kursu bahçesinde başvuran kişiler toplanacaklar. Örneğin; benim ilimde 800 kişinin alımı yapılacaksa, toplanmış olan 8 bin kişi, bilirkişi bellenen insanlar tarafından tepeden tırnağa incelenecek, maraba seçer gibi; gücü kuvveti yerinde olanı mı, çevresinde yakını bulunanı mı, artık seçicilerin vicdanlarına göre işe alımlar yapılacak.

Bir şekil araba pazarı gibi, maraba pazarı gibi, insanlara nasıl bir muamele yapılacak, isteyen gidip görebilir. Demek istediğim, Müslüman’a yakıştıramadığım manzaralar olarak değerlendirdiğim durumlar. Umarım hak yerini bulur.

Ayfer AYTAÇ – ayferaytac.com

 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..